MŮJ ZÁPISNÍK

RECENZE KNIH

FILMOVÉ A SERIÁLOVÉ HODNOCENÍ

PEČENÍ A VAŘENÍ

21 března, 2019


Recenzní kniha


Tuto knížku jsem si vybrala ze dvou důvodů. Jednak mám ráda obrazové průvodce a encyklopedie (či různé přehledové knihy) a jednak mě zajímaly historické poznámky k těmto známým i méně známým ženám minulosti.

Kniha se věnuje padesáti vybraným ženám a dívkám, které se nějakým způsobem zasadily o něco velkého, radikálního a určitým způsobem ovlivňujícího pro lidstvo. Najdete mezi nimi tedy například Královnu Alžbětu I., Johanku z Arku, Fridu Kahlo, Annu Frankovou a mnoho dalších. Ženy různých dob, věkových kategorií, z různých míst světa...

Kniha je rozdělena na pět částí podle toho, čím se přičinily. Dalo by se říct, že šlo o  vůdkyně, umělkyně, léčitelky, vědkyně a poslední kategorie se jmenuje 'naděje umírá poslední'. Každé ženě je věnována dvoustránka, kde najdete to hlavní a nejdůležitější (něco málo ze života a samozřejmě důvod, proč se dostaly do paměti ostatních) a především to, co zaujme mladší čtenáře, pro které je kniha dělaná. Starší čtenář některá fakta už zná, něco jsou však novinky. A i když jde spíše o naučnou literaturu, člověka, který má rád historii a zajímají ho skutečné osobnosti, to bude výborná informace v kostce...

Jakmile překonáte tento text, dostanete se ke konci, kde najdete tyto ženy v přehledu podle roku narození. Začnete někdy okolo roku 1504 př.n.l. a skončíte v roce 1997. Což je opravdu vcelku solidní časový rozptyl. Dále následuje krátký slovníček, kde jsou hlavní pojmy, které případně čtenáři osvětlí chybějící informace. A jste na konci.

Kniha se mi moc líbila. Jde o krásnou publikaci se základními fakty, doplněnou fotografiemi a ilustracemi. Takových přehledů není nikdy dost, zvláště pro mladší ročníky školou povinné. Já mít v jejich věku takového průvodce do dějepisu, byla bych šťastná jako blecha. Nejenže by se mi líbilo mít takovou knihu, ale dovedu si představit, jak bych dané informace dostávala do hlavy lépe, než z těch nudných učebnic :-D Za mě rozhodně plný počet bodů...


Informace o knize

Název knihy:
Originální název:
Série:
Pořadí v sérii:
Autor:
Překlad:
Žánr:
Rok vydání:
Počet stran:
Nakladatelství:
ISBN:
Příběhy pro holky, které se nebojí být výjimečné
Herstory - 50 Women and Girls Who Shook the World
-
-
Lucie Kellnerová Kalvachová
Pro děti, průvodce historickými osobnostmi
2018 originál / 2018 překlad
112
Presco Group
978-80-88276-42-5

Anotace presco.cz:
Zdálo by se, že dějiny většinou píší muži: mocní králové, neohrožení dobyvatelé, vítězní vojevůdci a velcí státníci. Ale po celou dobu naší existence se na chodu světa výrazně podílel i bezpočet dívek a žen a je načase, abychom si připomněli, že historii psali a píší nejen muži, ale také ženy!
Tahle knížka vzdává hold padesáti skvělým ženám a dívkám z celého světa, napříč letopočty. Dokázaly totiž výjimečné věci, vzepřely se zavedeným pořádkům a společenskému očekávání a ukázaly, jak je možné měnit svět k lepšímu. Zatímco činy některých z nich byly po zásluze oceněny, jiné se uznání za svého života nedočkaly.
Některé stanuly v čele národa nebo hnutí a vedly lidi směrem, který považovaly za správný, i když za své přesvědčení byly často vězněny a někdy zaplatily i životem. Jiné byly nadané umělkyně, které se zapsaly do dějin svými tvůrčími činy a silou osobnosti. Další z obdivuhodných žen zasvětily život pomoci potřebným. Vědkyně, o nichž tu budete číst, zase přispěly – i přes všeobecně rozšířené přesvědčení, že svět vědy je vyhrazený pouze mužům – k objasnění mnoha velkých záhad tohoto světa. A konečně se dočtete i o hrdinkách, které se nevzdaly svého přesvědčení a zásad ani tváří v tvář opravdu velkému zlu a nebezpečí. A to všechno proto, aby se na tomto světě v budoucnu žilo lépe.
Máš také nějaký svůj sen? Změnit naděje a sny v realitu, otřást světem, občas obnáší i „zatřást“ sama sebou. Tak se neboj a jdi si za svým!

Odkazy: presco group


Kde koupit knihu

Příběhy pro holky, které se nebojí být výjimečné a další knihy z nakladatelství Presco Group v této kategorii se značkou
https://www.presco.cz/knihy-pro-deti-ella-a-max/

http://www.paseka.cz/fayeova-lyndsay-lovci-vran/produkt-4227/   

Informace o autorce

foto: SimonandSchuster.net

Databazeknih: Katherine Halliganová vyrostla v blízkosti pláže v Kalifornii s nosem v knihách a prsty u nohou v písku. Studovala umění, literaturu, historii a jazyky, cestovala a žila po celém světě. Její láska ke slovům a obrazům ji vedla k práci vydavatelky. Napsala přes 100 knih pro děti. Žije - opět - v blízkosti pláží v Kalifornii se svým manželem a dvěma dcerami.










Za recenzní knihu děkuji nakladatelství Presco Group.



Pokud vás článek zaujal, můžete sdílet

Lucy Lillianne
V posledních letech jsem neskutečně podlehla knihám. Nejen jejich čtení, blogování o nich, ale i nakupování. Ráda si rozšiřuji knihovničku a velice mě mrzí, když vidím tolik knih, které nemohu mít. Přesto jsem ráda za každý kousek, který se mi dostane do rukou. Největší radost mi dělají žánry fantasy a sci-fi, v poslední době hodně ujíždím na apokalyptických a dystopických knihách a když si potřebuji odpočinout, často sáhnu po nějakém thrilleru nebo jiné napínavé četbě... Samozřejmě nepohrdnu ani lehčí četbou. Nejméně mě lákají romantické knihy, i když i tam občas dojde k nějaké výjimce. Doufám, že čtení mě bude bavit ještě dlouho, protože můj seznam je téměř nekonečný... :-)

2 komentáře:

  1. Vypadá to na opravdu krásnou knihu, která musí být i hodně zajímavá. A věřím, že pokud ji někdy uvidím, tak se určitě na ni podívám. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pokud tě takové knihy s tímto tématem zajímají, tak určitě :-)

      Vymazat

Každý vzkaz pro mě znamená mnoho, často vykouzlí úsměv na tváři a rozhodně potěší. Děkuji každému, kdo pro mě ztratí pár vteřin života :-)




@lucylillianne