MŮJ ZÁPISNÍK

RECENZE KNIH

FILMOVÉ A SERIÁLOVÉ HODNOCENÍ

PEČENÍ A VAŘENÍ

20 února, 2019


Už před nějakou dobou jsem tuto knihu zahlédla v Levné knize. Původně jsem na ni jen koukala, pak jsem si přečetla anotaci, která mě popravdě lákala a pak se podívala na hodnocení na databázi. Tam to nebylo úplně nejrůžovější, ale nakonec zvědavost zvítězila a za těch pár korun jsem si řekla, že to prostě vyzkouším.

A nyní jsem se konečně ke knize dostala. Můžu říct, že těch pouhých dvě stě stránek mě více než potěšilo. Konečně něco jako jednohubka na rychlé čtení s nijak náročným obsahem. Kniha je vcelku čtivá a rychle utíká a tak nebyl problém za půl dne překonat víc jak půlku. Téma je to rozhodně zajímavé a poutavé. Katastrofy jsou dost silné lákadlo a tak jsem tápala, jestli dostanu naservírováno něco nového, něco, co by mě opravdu dostalo.

Hlavním vypravěčem je jeden ze studentů, který v podstatě promlouvá přímo na čtenáře. Je to, jakoby mluvil nějaký záznam k nějakému publiku. Působí to díky tomu dost osobně a celé se to o lépe čte. Navíc je v tom i malé vodítko k tomu, že když je vypravěčem, tak by měl přežít (i když by tu mohl být malý háček). Ale jak to bude s ostatními? Po celou dobu jsem tedy s napětím čekala, co se z toho vyklube. Díky Scottovi sledujeme dění několika dní, kdy pár studentů uvízne ve škole díky sněhové vánici, která nabyla nepředstavitelných rozměrů. Popisuje den za dnem, jak se snaží přežít a stále čekají na zázrak. Občas mi studenti ale přišli hodně dětinští a ne jako šestnáctiletí nebo okolo tohoto věku. Jako generace vyrůstající na spoustě katastrofických filmech a hrách, mohli být trošku nápaditější a víc přemýšlet nad svou situací, než jen bezduše sedět a v podstatě nedělat nic kloudného. Na druhou stranu, jsou to pořád děti. Ale nechci to moc rozvádět, protože bych musela prozradit nějaké detaily.

Kniha nabízí v podstatě pohled na katastrofu, který jsme měli možnost už vidět víckrát. Ani nijak velká nápaditost hlavních postav se neukázala, v podstatě jen čekali na záchranu, nějaké dění přišlo až na posledních pěti stránkách. Ano, ocenila jsem délku knihy, ale popravdě se celý příběh nic pořádného nedělo. Popisy dnů úplně splývaly, protože se odehrávalo stále to stejné. Autor se hodně zmiňoval i o všedním životě, o tom, co hrdinové ztratili, o co přišli a tak. Ale nemůžu si pomoct, bylo to až moc obyčejné, málo kreativní a už vůbec ne nějak napínavé. Takové obyčejné čtení s ne příliš inteligentními hrdiny...

Nejvtipnější byl asi konec, kde se ukázalo, že překladatelka nemá vůbec v malíku vojenskou mluvu. Protože "Roger" určitě nebylo jméno, ale jak vím z odposlechu z filmů, znamená to "rozumím". Nejdřív jsem na to hleděla, protože jsem ztratila spojitost, ale pak mi to došlo... :-D O dalších korekturách nemluvě... Od knihy nedostanete nic úžasného, takže už s tímhle pocitem k tomu přistupujte a nebudete zklamaní. Ale kniha na jedno odpoledne je to vcelku ucházející...


Žádné jídlo ale mezi kořistí vidět nebylo. Všichni nejspíš dospěli k témuž rozhodnutí jako já a schovali ho. Dělit se a obchodovat budeme později, s kamarády.

Informace o knize

Název knihy:
Originální název:
Série:
Pořadí v sérii:
Autor:
Překlad:
Žánr:
Rok vydání:
Počet stran:
Nakladatelství: 
ISBN:
V pasti
Trapped
-
-
Michael Northrop
Zuzana Halamíčková
Dobrodružné
2012 originál / 2013 překlad
207
CooBoo
978-80-7447-390-6

Anotace Databazeknih.cz:
V den, kdy začala sněhová bouře, nikdo netušil, že bude trvat celý týden. Běsnící vítr, nekonečné závěje sněhu a vše spalující mráz. Pro ty, které bouře zasáhla, tak už není hlavní starostí, jak zůstat v teple, ale jak přežít.
Scotty a jeho přátelé Petr a Jason patří k posledním ze sedmi studentů, kteří po začátku bou
ře čekají v budově své střední školy, až pro ně někdo přijede. Brzo jim však dojde, že jim nezbyde nic jiného, než ve škole přenocovat. Což se nezdá jako vůbec špatný nápad, zvlášť když s nimi v budově zůstaly dvě nádherné holky. Ale pak vypadne proud, poté teplo. Vodovodní trubky zamrznou a popraskají. A na střeše se hromadí sníh, který je může každou chvíli zavalit. Jak dny pokračují, sněhové závěje jsou vyšší a vyšší a prázdné místnosti jsou chladnější a tmavší, všem postupně dochází, že nastává boj o holý život. A že budou muset učinit nejtěžší rozhodnutí ve svých životech.

O tom jsem ještě nepřemýšlel. V rádiu říkali, že máme zůstat kde jsme, a tak jsem předpokládal, že to taky uděláme.

Ukázka z knihy


Informace o autorovi

foto: michaelnorthrop.net

Databazeknih.cz: Michael Northrop - Spisovatel žijící v New Yorku. Je autorem tří YA knih: Gentlemen (2009), Trapped (2011) a Barnes & Noble (2013). Jeho poslední vydaná kniha je Rotten (2013). Původně je z Salisbury, Connecticut, malém městečku v podhůří Berkshire.
 


Pokud vás článek zaujal, můžete sdílet

Lucy Lillianne
V posledních letech jsem neskutečně podlehla knihám. Nejen jejich čtení, blogování o nich, ale i nakupování. Ráda si rozšiřuji knihovničku a velice mě mrzí, když vidím tolik knih, které nemohu mít. Přesto jsem ráda za každý kousek, který se mi dostane do rukou. Největší radost mi dělají žánry fantasy a sci-fi, v poslední době hodně ujíždím na apokalyptických a dystopických knihách a když si potřebuji odpočinout, často sáhnu po nějakém thrilleru nebo jiné napínavé četbě... Samozřejmě nepohrdnu ani lehčí četbou. Nejméně mě lákají romantické knihy, i když i tam občas dojde k nějaké výjimce. Doufám, že čtení mě bude bavit ještě dlouho, protože můj seznam je téměř nekonečný... :-)

4 komentáře:

  1. Byl to takový průměr, ale jelikož jsem to četla v době kdy jsem byla psychicky mimo, tak jsem byla nakonec i spokojená s příběhem xD nic nenarocneho a taková tzv. jednohubka.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jj přesně. Znám mnohem horší knihy na čtení. Ale jsem ráda, že jsem to měla za pár kaček...

      Vymazat
  2. Zní to docela dobře, taková kniha vhodná na odpočinek. Od které nelze ani příliš očekávat, ale má zajímavé téma. :)

    OdpovědětVymazat

Každý vzkaz pro mě znamená mnoho, často vykouzlí úsměv na tváři a rozhodně potěší. Děkuji každému, kdo pro mě ztratí pár vteřin života :-)




@lucylillianne