MŮJ ZÁPISNÍK

RECENZE KNIH

FILMOVÉ A SERIÁLOVÉ HODNOCENÍ

PEČENÍ A VAŘENÍ

28 února, 2019


Konečně jsem si vyšetřila chvilku, abych se pustila do této knihy. Popostrčil mě i fakt, že je to poslední díl a konečně tím uzavřu další sérii. Bohužel ale v tomto případě je to docela škoda, protože Magnus mě opravdu bavil... A to nemluvě o těch krásných obálkách, které jsou u této série zatím nejlepší ze všech jeho knih...

Co opravdu u sérií nemám ráda, tak ty šílené proluky mezi jednotlivými díly. Určitě to každý zná, přečtete si knihu a pak rok a někdy i dva čekáte, až autor napíše další díl a ještě než se udělá překlad. Naštěstí u Magnuse nemusíte mít strach, protože knihy působí dost samostatně, fungují výborně i po tak dlouhé přestávce a navíc, spoustu událostí sám autor připomíná a ne zrovna jednou. Což opravdu oceňuji. Proto nebyl nejmenší problém zase navázat na předchozí děj a dostat se do příběhu.

Od Ricka Riordana je tohle moje již osmnáctá přečtená kniha. A pořád mě to baví. Sice jsem dávno odrostla cílové věkové skupině, nicméně autor má svůj skvělý styl, který mi nejednou zvedl náladu díky své jednoduchosti a humoru. V případě Magnuse navíc přináší i něco jiného, co doposud nepsal. Příběhy s Percym byly tak trochu jiné a působily odlišně. Magnus se týká severské mytologie a občas jsem měla pocit, že tento svět bohů a polobohů autor líčí trochu odlišně než doposud. O to líp se to četlo. Například Apollonův pád je pro mě nejslabší z jeho knih, protože občas spadá do hodně velkého stereotypu a navíc už začíná být klišoidní. Sama si nedovedu představit, proč tuhle sérii natáhl na pět dílů a chudáka Magnuse ošidil na třech. Přitom i závěr knihy působil hodně otevřeně.

Nicméně tuto knihu jsem si užila. Bylo v ní spoustu humoru, ale i akce, samé vtipné hlášky, líbila se mi spolupráce postav, i když to je něco, čím by mohl být Rick vyhlášený. Jeho knihy přímo hlásají, že dobro porazí zlo, a že v přátelství najdeš největší sílu. Ale znáte to... Takže pokud máte rádi nenáročnou a oddychovou četbu, baví vás mytologie a nevadí vám hlavní hrdinové ve věku okolo šestnácti let, rozhodně se do knihy pusťte. Já na autora nedám dopustit ani po tolika letech, kdy píše v podstatě to stejné. Jeho knihy jsou pro mě už takovým zvykem a jsem za to ráda... :-)

Když jsem myslel na Anglii, což nebývalo moc často, myslel jsem na Beatles, na Mary Poppins a na pány v buřinkách s deštníky. Nemyslel jsem na hordy vikingů ani na místa zvaná Jorvik.

Informace o knize

Název knihy:
Originální název:
Série:
Pořadí v sérii:
Autor:
Překlad:
Žánr:
Rok vydání:
Počet stran:
Nakladatelství: 
ISBN:
Loď mrtvých
The Ship of the Dead
Magnus Chase a bohové Asgardu
3
Dana Chodilová
Fantasy
2017 originál /2018 překlad
408
Fragment
978-80-253-3790-5

Anotace Databazeknih.cz:
Kde jsou ty časy, kdy jsem si v klídku žil na ulici a staral se hlavně o to, kde se v teple vyspím a kde si vyžebrám oběd… Ještě pořád mi hlava nebere, proč jsem se zrovna já dostal do Valhaly jako jeden z Ódinovy armády einherjů. A už vůbec netuším, jak se to semlelo, že na mně najednou závisí osud všeho živého i mrtvého, například svérázných tvorů, kteří si říkají severští bohové, obrů všeho druhu, dokonce i nejrůznějších nestvůr, ale hlavně celého lidstva včetně mé sestřenice Annabeth s Percym Jacksonem… Jenže já, Magnus Chase, jsem syn Freye, boha léta, úrody a růstu. Umím uzdravovat, v bojování nejsem žádné eso. A teď mám čelit samotnému bohu vší špatnosti Lokimu, který se chystá vyplout na Lodi mrtvých a zahájit ragnarök, den zkázy devíti světů. Aspoň že na tuhle beznadějnou výpravu nepotáhnu sám. Mám s sebou bandu elitních bojovníků: trpaslíka Blitze, který nesnáší denní světlo, hluchoněmého elfa Heartha, postící se valkýru Sam, statečného Týdžeje, vojáka z občanské války, zuřivého berserka Nedorosta Gundersona, Mallory Keenovou, která dovede klít jako dlaždič, a Alex/e Fierro, což je někdy holka a někdy kluk a občas taky gorila nebo mrož. Společně jsme už porazili vlka Fenrira a získali Thorovo kladivo! Ale úkol, který na nás čeká, je ze všech nejtěžší…


Zhroutil se tam jako vyfouknutý skákací hrad. Netušil jsem, co si o tom mysleli místní, ale nikdo po městě v panice nepobíhal.

Ukázka z knihy


Informace o autorovi

foto: Bookstacked

Databáze knih: Rick Riordan se narodil r. 1964. Téměř 15 let působil jako učitel angličtiny a historie na veřejných i soukromých školách v Kalifornii a texaském San Antoniu. Po těžkém rozhodování se povolání učitele vzdal a začal se plně věnovat psaní knih pro děti i dospělé, za které získal řadu cen, mimo jiné i tři nejprestižnější americké literární ceny v žánru mystery. Momentálně žije v San Antoniu se svou manželkou a dvěma syny.



Pokud vás článek zaujal, můžete sdílet

Lucy Lillianne
V posledních letech jsem neskutečně podlehla knihám. Nejen jejich čtení, blogování o nich, ale i nakupování. Ráda si rozšiřuji knihovničku a velice mě mrzí, když vidím tolik knih, které nemohu mít. Přesto jsem ráda za každý kousek, který se mi dostane do rukou. Největší radost mi dělají žánry fantasy a sci-fi, v poslední době hodně ujíždím na apokalyptických a dystopických knihách a když si potřebuji odpočinout, často sáhnu po nějakém thrilleru nebo jiné napínavé četbě... Samozřejmě nepohrdnu ani lehčí četbou. Nejméně mě lákají romantické knihy, i když i tam občas dojde k nějaké výjimce. Doufám, že čtení mě bude bavit ještě dlouho, protože můj seznam je téměř nekonečný... :-)

2 komentáře:

  1. Moc pěkná recenze :) Knihy od Ricka Riordana mám moc ráda, i když jsou všechny podobné :) Zrovna série s Magnusem je skvělá :)

    OdpovědětVymazat

Každý vzkaz pro mě znamená mnoho, často vykouzlí úsměv na tváři a rozhodně potěší. Děkuji každému, kdo pro mě ztratí pár vteřin života :-)




@lucylillianne