MŮJ ZÁPISNÍK

RECENZE KNIH

FILMOVÉ A SERIÁLOVÉ HODNOCENÍ

PEČENÍ A VAŘENÍ

19 února, 2019

Recenzní e-kniha


Konečně jsem se dočkala a po dlouhém čekání a neustálých dotazech vyšla kniha Devět nocí :-D. Těšila jsem se na nové dobrodružství a na odhalení mnoha tajemství. Přece jen v první knize se to jen hemžilo nejrůznějšími náznaky, ale i zajímavými popisy dané doby, života obyvatel a tak dále. Dystopické příběhy mám v oblibě, protože mě zajímá pohled jiných lidí na to, jak by to mohlo vypadat v budoucnu, až se prostě lidstvo vymkne kontrole a téměř se zničí. Ne že bych se v tom vyžívala, ale já osobně si myslím, že je to nevyhnutelná pravda. Bylo tedy jasné, že díky tomuto hledisku, budu chtít vědět více.

V podstatě se navázalo na konec prvního dílu a nebyl tak jediný problém si na spoustu uplynulých věcí vzpomenout, i po takové době. V opačném případě autorka sem tam něco náznakem sama připomene (za což dávám vždycky plusové body). Před hlavními hrdiny stojí zase nové překážky a jsou neustále nuceni je řešit. A ne jen ty spojené s válkou. I jejich vzájemné vztahy se dost mění a prolínají. Je pravda, že občas mi to přišlo úsměvné a lehce naivní či zvláštní. Především jsem si chvílemi připadala, jako bych četla nějakou vyloženě YA literaturu, i když tyhle postavy už jsou starší, spíše ke třicítce. Ale přesto jsem v celkovém dojmu hodně spokojená.

V knize se vyskytuje opravdu velké množství akcí a bojových scén, takže se nudit nebudete. V tomto ohledu jsem byla velice nadšená, protože spousta autorů se ve svých knihách věnuje zápasům a bitvám na pár vteřin a jen velice střídmě, jejich popisům se dost nevěnují a nechají je příliš rychle plynout. Neuvědomují si, že to, co oni vidí při tvorbě ve své hlavě, to zase nevidí čtenář. Tady však budete mít při čtení pocit, jakoby se vám před očima odvíjela páska s filmem. Autorka sama zmiňovala, jak se někdy radí i s odborníky a za to jsem ráda. Kniha v tomto ohledu pracuje naprosto dokonale.

Hlavní postavy mezi sebou dobře fungovaly, i když občas bylo zvláštní sledovat, jak Sera mezi ně zapadla a jaké mají vzájemné vztahy. Občas to působilo jako milostný několikaúhelník. Zároveň neustálé komplikace mezi ní a Parkerem mi přišly zbytečné, proč by prostě nemohli mít alespoň v tomto více štěstí? Tohle už jsem zažila v několika knihách, takže mít konečně změnu by se mi zamlouvalo trochu víc. Ale jo, beru to jak to je. Každý má prostě jiný pohled na věc :-).

Kniha byla čtivá, výborně napsaná. Bavilo mě vrátit se do tohoto zničeného světa, kde lidstvo přežívá. I to poselství toho, jaká je lidská povaha, a že se za žádných okolností prostě nezmění, je všudypřítomná. Lidé to mají prostě v sobě, zničit se. Navíc v sobě ukrývají dobré i špatné vlastnosti a záleží na situaci, která z těchto částí převáží. Velkým plusem je nespočet akčních scén a v závěru krásná souhra týmu. Opravdu mě to bavilo od začátku až do konce, knihu jsem jen nerada odkládala. Závěr byl dost překvapivý, protože jsem rozhodně nečekala takové vyústění (a stále nevím, jaký názor si na to utvořit :-)). Teď mám však jedinou otázku - vrátíme se ještě někdy do Sabrie?

Špičkovali se skoro celou dobu, dokud je neovládlo napětí z nadcházející akce. Na místo srazu došli společně s poslední skupinou.

Informace o knize

Název knihy:
Originální název:
Série:
Pořadí v sérii:
Autor:
Překlad:
Žánr:
Rok vydání:
Počet stran:
Nakladatelství:
ISBN:
Devět nocí
Devět nocí
Devět dní
2
-
Sci-fi
2019 originál
384
Fantom Print
978-80-7594-024-7

Anotace Databazeknih.cz:
Hrozba byla zažehnána. Bezprostřední nebezpečí pominulo. Sera a Lee mohou konečně žít své životy, tak, jak si je ve vidině svobody vysnili. Jenomže tam, kde mělo zářit hrdinství, zůstalo v očích lidu selhání. Prosperita Bloku upadá, zatímco Citadela svírá Sabrii v ještě krutější formě diktatury. Bez elektřiny se lidské potřeby rychle mění v boj o koryto a povstalecké praktiky se až příliš začínají přibližovat těm citadelským. A když je cena za normální život pro Leeho příliš vysoká, rozhodne se Sera zaplatit ještě vyšší. Osud Sabrie leží v rukou toho, kdo se první dostane k memoáru. Zničit. Zachránit. Zneužít. Každá strana má jiné úmysly. Jenomže kolik těch stran vlastně je??
Odkazy: palmknihy

Připadala si neskutečně pomalá. Dřevěný taras se pod ní bortil, koleny bolestivě narážela do vzpříčených kusů nábytku. Štiplavý kouř ji dusil. Jak plameny stravovaly další a další palivo, stávalo se horko nesnesitelným.

Ukázka z knihy



Kde koupit knihu

E-knihu Devět nocí koupíte v internetovém knihkupectví Palmknihy v žánru Sci-fi
 
  https://www.palmknihy.cz/fantasy-sci-fi-horory/smrtelne-stroje-179786


Informace o autorce

foto: devetdni.cz

Databazeknih.cz: Zuzana Strachotová kráčí celý život jednou nohou v říši fantazie. Jakmile potkala fenomén jménem anime, který je pevně zakořeněn v Japonsku, byla to láska na první pohled, mimo jiné proto, že také nevěří na jednoznačné zlo a černobílé charaktery. Když píše své knihy, promítá si je před očima jako film, včetně podob, barev hlasů a hudby, kterou se při tvorbě nechá ráda doprovázet. Světy svých příběhů vnímá jako druhou realitu, z níž se jen velice nerada budí, její postavy jsou pro ni totiž přáteli, milenci i dětmi. Protože však nejen prací a tvorbou je člověk živ, s radostí třeba i propaří večer na kompu, zahradničí a věnuje se čínskému bojovému umění Wing Chun školy Ivan Rzounek’s WingChunKuen Research. Nejraději čte v metru a na eskalátorech, protože to znamená, že ji kniha opravdu zaujala.


Za recenzní e-knihu děkuji knihkupectví Palmknihy.



Pokud vás článek zaujal, můžete sdílet

Lucy Lillianne
V posledních letech jsem neskutečně podlehla knihám. Nejen jejich čtení, blogování o nich, ale i nakupování. Ráda si rozšiřuji knihovničku a velice mě mrzí, když vidím tolik knih, které nemohu mít. Přesto jsem ráda za každý kousek, který se mi dostane do rukou. Největší radost mi dělají žánry fantasy a sci-fi, v poslední době hodně ujíždím na apokalyptických a dystopických knihách a když si potřebuji odpočinout, často sáhnu po nějakém thrilleru nebo jiné napínavé četbě... Samozřejmě nepohrdnu ani lehčí četbou. Nejméně mě lákají romantické knihy, i když i tam občas dojde k nějaké výjimce. Doufám, že čtení mě bude bavit ještě dlouho, protože můj seznam je téměř nekonečný... :-)

5 komentářů:

  1. Vypadá to dost dobře. Dystopie se mi líbí čím dal víc. Děkují za typ na další :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hrozný, že mo to trvalo skoro rok, ale právě jsem dočetla oba díly a jsem nadšená. Tato série mě přivedla dokonce k nějakým novinkám, které budu na blog přidávat. Fakt paráda. :-) Musím sepsat recenzi, těším se na to.

      Vymazat
  2. Děkuji za recenzi. Na druhé pokračování se už velmi těším. Jen teď chci dohnat své knižní resty a poté se do ní konečně pustím. Tvá recenze mě na ni ještě více navnadila. :-)

    OdpovědětVymazat

Každý vzkaz pro mě znamená mnoho, často vykouzlí úsměv na tváři a rozhodně potěší. Děkuji každému, kdo pro mě ztratí pár vteřin života :-)




@lucylillianne