MŮJ ZÁPISNÍK

RECENZE KNIH

FILMOVÉ A SERIÁLOVÉ HODNOCENÍ

PEČENÍ A VAŘENÍ

13 ledna, 2019


Recenzní e-kniha


Když jsem se probírala tucty knížek a přemýšlela, kterou si tentokrát vyberu k recenzi, padla mi do oka tato novinka s filmovou obálkou. Tušila jsem, že do kin míří filmové zpracování, s dobrým tvůrčím týmem a navíc zajímavým tématem a tak jsem neodolala.

V podstatě jsem anotaci jen proletěla a tak pro mě byl příběh spíše překvapením. Hned po prvním začtení jsem se docela chytla a neměla jsem nejmenší problém s představou tohoto dystopického světa, kdy lidstvo už dávno není tím, čím bývalo. Z počátku jsem měla jediný problém a to hlavní postavy, kterým bylo okolo patnácti, ale díky autorovým popisům a dialogům na mě působily dětinsky. Tedy tak trochu ve stylu Percy Jacksona či především série Chaos. Nebyly to děti, ale nechovaly se ani jako přemoudřelí dospělí, jak se v dnešní době tak často stává. Takže na jednu stranu mě to trošku rušilo, protože na to nejsem zvyklá, současná literatura náctileté tohoto typu moc nenabízí, ale na druhou stranu jsem byla spokojená, protože to nepůsobilo jako každá druhá kniha.

Vykreslený svět na mě působil dost zvláštně. Nějaké podrobnější popisy nečekejte, dozvíte se akorát, že lidstvo se téměř vyhubilo a momentálně většina z populace žije v takových mobilních pohyblivých městech. Sem tam padne nějaká zmínka o minulosti, ale to je asi tak vše. Hlavní linii si drží postavy a nekalé úmysly některých dospělých.

Byla jsem hodně překvapená, jak mě kniha bavila. Pokaždé když jsem se začetla, zjistila jsem, že stránky se míhají rychlostí světla a já se pomalu blížím ke konci. Děj mě strašně bavil a působil na mě tak obyčejně a poklidně. Přestože se tam děly dost zajímavé a velké věci. Ke konci jsem byla hodně překvapená, protože došlo k velkým zvratům, se kterými jsem ani nepočítala. Celé mě to tak strhlo a to jsem si z počátku říkala, jaká je to průměrná scifárna, která mě sice baví, ale není nijak výjimečná. Chyba lávky, jakmile se to celé rozjede, je najednou o čem přemýšlet. A i když jde stále o jednoduchý příběh, který vám nijak zvlášť hlavu nezamotá, má své kouzlo. A jak už jsem zmínila výše, hodně mi to připomínalo sérii Chaos od Patricka Nesse. Takové neškodné vyprávění, které, pokud budete chtít, zvládnete za jedno odpoledne.

Já se nakonec nechala polapit a moc jsem se bavila. Rozhodně se ihned poohlédnu i po dalších dvou pokračováních, protože mě moc zajímá, jak to bude s přeživšími. Ano, i když jsou postavy mladé a příběh místy připomíná spíše pohádku, rozhodně nejde o dětský příběh, kde by se neděly i špatnosti. Jsem napnutá jako špagát, po dlouhé době jsem měla štěstí na zajímavou četbu...

Stopař pomalu kráčel dopředu a rozhrnoval cestou do stran prázdné stoly a židle. Pod nohama mu praskalo sklo. Jeden z pilotů proti němu vyrazil z úkrytu ve stínu mečem, ale čepel neškodně odskočila od brnění a stvoření jediným úderem ohromné pěsti odhodilo muže stranou, ani se neobtěžovalo ohlédnout.

Informace o knize

Název knihy:
Originální název:
Série:
Pořadí v sérii:
Autor:
Překlad:
Žánr:
Rok vydání:
Počet stran:
Nakladatelství:
ISBN:
Smrtelné stroje
Mortal Engines
Kroniky hladového města
1
Dominika Křesťanová
Sci-fi
2001 originál / 2018 překlad
312
Mladá Fronta
978-80-204-4441-7

Anotace Databazeknih.cz:
Představte si, že žijete v Londýně daleké budoucnosti, který se pohybuje prostorem pomocí motorů a kol a požírá jiná města. A co když vypadnete ze svého rodného mobilního města do zlověstného neznáma?
Přesně to se přihodí Tomovi, hrdinovi prvního dílu slavné sci-fi tetralogie. Je zrazen svým velkým vzorem, významným historikem Va
lentinem, a ocitne se uprostřed nehostinné pustiny. Jeho jedinou společnicí je nemluvná dívka Hester, která se touží pomstít Valentinovi za to, že zabil její rodiče a ji samotnou zmrzačil. Vydají se spolu zpátky do Londýna a na nebezpečné pouti je čekají mnohá dobrodružství. Přitom si Tom postupně uvědomuje, že dosud slepě věřil lidem, kteří si to nezasluhují, a myšlenkám, které vedou svět do záhuby…

Odkazy: palmknihy

V očích ho zaštípaly hloupé slzy. Bylo mu těchhle lidí líto, jak by ne. Sám viděl, že to nejsou divoši, a vlastně si ani nemyslel, že by zasloužili, aby je nějaké město spolklo, ale nemohl přece mlčky sedět a poslouchat, jak plánují útok proti jeho vlastnímu městu.

Ukázka z knihy




Kde koupit knihu

E-knihu Smrtelné stroje koupíte v internetovém knihkupectví Palmknihy v žánru Fantasy, sci-fi, horory
 
  https://www.palmknihy.cz/fantasy-sci-fi-horory/smrtelne-stroje-179786

Informace o autorovi

foto: Making the Mortal Engines Movie

Databazeknih.cz: Britský spisovatel a ilustrátor Philip Reeve se narodil roku 1966 v Brightonu. Po ukončení studií pracoval několik let jako knihkupec a následně se začal živit jako profesionální ilustrátor. První větší úspěch si vydobyl ilustracemi k populární sérii Děsivé dějiny. Posléze se začal věnovat i psaní a brzy se stal jedním z nejoceňovanějších autorů dětských knih. Díky své bezbřehé fantazii uplatňující se zejména ve futuristických vizích bývá Reeve také nazýván novodobým Julesem Vernem. První díl čtyřdílné série Kroniky hladových měst s názvem Smrtelné stroje (Mortal Engines) mu vynesl hned dvě prestižní ocenění – Nestlé Smarties Book Prize a nominaci na Whitbread Book Award. Následovaly další tři díly – Predator´s Gold, Infernal Devices a A Darkling Plain – všechny pojednávající o peripetiích dvou mladých dobrodruhů, Toma Natsworthyho a Hester Shawové, kteří žijí v postapokalyp­tickém světě obývaném navzájem se pojídajícími pohyblivými městy. Velkou pozornost veřejnosti si získala i jeho vesmírná trilogie ve stylu steampunk s názvy Larklight, Starcross a Mothstorm.

Překladatelka

foto: XB-1 (Křesťanová, Dominika)

XB-1: Dominika Křesťanová (nar. 1966), vystudovala moderní filologii, obor angličtina-norština a překládá především irskou, anglickou a americkou beletrii. V minulosti pracovala též v redakci Readers‘ Digest a jako učitelka anglického jazyka na střední škole. Její překladatelské dílo je obsáhlé a do fantastického žánru zavítala například Peakovým Gormenghastem, Pullmanovou trilogií Jeho temné esence či obsáhlými romány Střet králů a Tanec s draky, které patří mezi nové překlady celosvětově oblíbené Písně ledu a ohně od George R. R. Martina. Celý rozhovor...


Za recenzní e-knihu děkuji knihkupectví Palmknihy.



Pokud vás článek zaujal, můžete sdílet

Lucy Lillianne
V posledních letech jsem neskutečně podlehla knihám. Nejen jejich čtení, blogování o nich, ale i nakupování. Ráda si rozšiřuji knihovničku a velice mě mrzí, když vidím tolik knih, které nemohu mít. Přesto jsem ráda za každý kousek, který se mi dostane do rukou. Největší radost mi dělají žánry fantasy a sci-fi, v poslední době hodně ujíždím na apokalyptických a dystopických knihách a když si potřebuji odpočinout, často sáhnu po nějakém thrilleru nebo jiné napínavé četbě... Samozřejmě nepohrdnu ani lehčí četbou. Nejméně mě lákají romantické knihy, i když i tam občas dojde k nějaké výjimce. Doufám, že čtení mě bude bavit ještě dlouho, protože můj seznam je téměř nekonečný... :-)

8 komentářů:

  1. Parádně udělaná recenze. Fantastiku čtu jen výjimečně, ale zařadila jsem si to do seznamu "odpočinek/na zhltnutí". Podle recenze by se tam mohla hodit.

    OdpovědětVymazat
  2. Já po Smrtelných strojích pokukuju už pěkně dlouho a pořád jsem se nerozhodla, jestli nejdřív sáhnu po knize nebo po filmu. Po téhle recenzi se možná začnu přiklánět k té první variantě... :)

    OdpovědětVymazat
  3. Skvěle napsaná recenze :) Já si knihu právě pořídila, kvůli filmu a doufám, že bude stát za to :)

    OdpovědětVymazat
  4. Já jsem tak ráda, že Mladá fronta tuto sérii vydává! ♥ Koukala jsem na databázi knih, že to už jednou vyšlo, ale ony vyšly jen tři díly a autor napsal čtyři, takže hlavní důvod, proč jsem ráda, je, že se v češtině dočkáme i toho čtvrtého dílu! :D
    Já jsem knihu začala číst okamžitě po zhlédnutí filmu, a to byla asi chyba, protože se najednou do mého čtení začal promítat film, který mi ji maličko kazil. Takže jsem si někde v půlce knihy řekla, že to zkusím znovu, s odstupem času. Ten film byl skvělý, dokonalý na postavy i grafiku.
    Před pár dny jsem dokonce narazila na edičák Mladé fronty, kde na březen stanovili vydání druhého dílu, tak snad do té doby budu mít ten první díl přečtený. A snad z něho budu nadšená jako ty, protože z prvního čtení jsem tolik nebyla. :( A já chci být, takže jakmile dočtu Tři temné koruny, které čtu ve slovenštině, hned se do knihy pustím! :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vážně? A kde jsi to viděla? Mě by totiž zajímalo kdy to vyjde a hlavně jaký budou obálky, pokud třeba nebude další film... A na ten se těším, až ho uvidím...

      Vymazat
    2. Už jsem to našla. Jenže druhý díl bude mít asi obyčejnou obálku. Nemám ráda když to nesedí...

      Vymazat

Každý vzkaz pro mě znamená mnoho, často vykouzlí úsměv na tváři a rozhodně potěší. Děkuji každému, kdo pro mě ztratí pár vteřin života :-)




@lucylillianne