MŮJ ZÁPISNÍK

RECENZE KNIH

FILMOVÉ A SERIÁLOVÉ HODNOCENÍ

PEČENÍ A VAŘENÍ

22 ledna, 2019


Když jsem knihu zahlédla poprvé, polapila mě díky své obálce. Lidé, kteří ji už měli doma, pěli jen chválu, tak jsem zkusila štěstí v soutěži a jeden kousek pro sebe vyhrála. Přečetla jsem ji celkem rychle a jak se mi líbila? Souhlasím s tím velkým nadšením okolo?

Musím říct, že kniha má opravdu spád. Je nabitá a plynulá. Autor se nezdržuje zbytečnými detaily a veškerou pozornost stáčí k ději a postavám. Věnuje se tomu naplno a díky tomu nedochází k žádnému škobrtnutí ani zdržování. Navíc jeho styl psaní je opravdu hodně přímý a jednoduchý, takže v tomhle ohledu osloví snad každého čtenáře. Postavy jsou tak rozdílné charaktery, až je to do očí bijící. Ale nějakým kouzelným způsobem spolu krásně fungují a stejně si je oblíbíte skoro všechny, především našeho vypravěče Emmetta.

Děj mi utekl jako voda, i když mě docela zklamalo, že celých téměř čtyři sta stran se věnuje jen soupeření, závodění a výcviku. Při takové délce knihy to člověka po čase přestane bavit sledovat, i když o zvraty nouze nebylo. A o akci taky ne. Ale v podstatě se pořád střídaly podobné popisy a to mě odrazovalo. O planetě Eden, o Babylonu, o lodi či době, kdy se to vlastně celé odehrává nevíme zhola nic. Uniklo jen malinko detailů, které stejně čtenáři mnoho neprozradí. Trošku mě to mrzelo, protože když čtu knihy z žánru sci-fi, ráda poznávám tu představu dané doby, technologií, společenství a tak podobně.

Trochu mi unikala logika toho všeho. Ano, pochopila jsem, proč jsou všichni tak mladí, téměř děti, bylo to v knize vysvětleno. Nicméně důvod takové dřiny a způsobu učení, rivality a toho dalšího nikde nezjistíte. Předpokládám, že autor si to šetří jako překvapení pro další dva díly. Pro mě to ale představovalo trochu překážku, když nerozumím tomu, proč se někteří chovají jak se chovají. A proč tam dochází k některým věcem. Je tedy těžké se dokonale sžít se situací. Dalo by se říct, že to vidíme z pohledu Emmetta a víme toho tolik, co on. Ale v tomto případě mi chybí alespoň informace o jeho době, jak už jsem zmínila výš...

I samotný překlad občas trochu pokulhával. Chybky v textu a špatně skloňovaná slova. Překlepy bych neřešila, s těmi se setkávám docela často. Ale zkomolená slova, špatně ukončené tvary, které už nepůsobí jako slang, ale jako jasně bijící chyba pravopisu, to už člověk jen tak nepřehlédne.

Po dočtení je tedy jasné, že ty největší esa v rukávu si autor zatím ponechává. Kniha má nějaké mezery, protože působí jako vycpávka pro hlavní dění na planetě Eden. Bavila jsem se, bylo to výborné čtení, plynulé a bezproblémové. Ale to nemůžu říct o ději. Prostě číst celou dobu neustále o každodenním boji mezi sebou o body, o pozice, o neustálé rivalitě, výcviku až do úmoru a bez jediného vysvětlení nebo malého napovězení, to mě zase tak moc nebavilo. Rozhodně si nenechám ujít další díly, protože moje zvědavost vítězí a budu pevně doufat, že další díly autor rozjede ještě víc. Ale zatím je to pro mě průměr...


Všichni se rozesmějeme a Katsu nabízí, že uspořádá obřad. Ovšem to už přichází Defoe a je po legraci. Odvádí nás ke stěně s nyxiovými předměty.

Informace o knize

Název knihy:
Originální název:
Série:
Pořadí v sérii:
Autor:
Překlad:
Žánr:
Rok vydání:
Počet stran:
Nakladatelství:
ISBN:
Nyxia
Nyxia
Nyxia
1
Scott Reintgen
Jolana Navrátilová
Sci-fi
2017 originál / 2019 překlad
392
King Cool
978-80-7585-063-8

Anotace Databazeknih.cz:
Nejmocnější zbraň. Nejvyšší cena. Vítěz bere vše.
Nyxia – nejcennější látka ve vesmíru dokáže proměnit váš bídný život v lesk a slávu. Ale při pokusu o její získání můžete ztratit víc než jen čas. Troufnete si kvůli ní i zemřít?
Život Emmetta Atwatera rozhodně není procházka růžovou zahradou. Jeho matka bojuje s
rakovinou, otec neustále pracuje, aby uživil rodinu. Jednoho dne se naskytne příležitost, jak rodinu navždy zabezpečit. Příležitost, která ho možná bude stát život. Přesto Emmet neváhá a přihlásí se do projektu Genesis 11, kde s dalšími chlapci a děvčaty z celého světa trénuje pro vesmírnou misi.
Pouze osm z nich bude vybráno pro cestu na planetu Eden, kde se nachází vzácná látka Nyxia, a získá bohatství a slávu. Jenomže cesta za vítězstvím je může stát život. Emmett se bude muset postavit tváří v tvář konečnému rozhodnutí: vyhrát za každou cenu, nebo najít způsob, jak bojovat a zůstat dobrým člověkem.
První díl vesmírné trilogie Nyxia vás vtáhne do svého nepředvídatelného příběhu s akčními scénami a rozmanitými postavami, které si zamilujete. Rozhodně by neměla uniknout pozornosti fanouškům knih jako Hunger Games, Labyrint: Útěk či Enderova hra.

Když jsme rozbili iluzi, že běžíme dva různé závody v oddělených halách, hra se úplně proměnila. Teď si tu tenisovou síťku musíme hlídat.

Informace o autorovi

foto: NC State College of Education - NC State University

Scott Reintgen



Pokud vás článek zaujal, můžete sdílet

Lucy Lillianne
V posledních letech jsem neskutečně podlehla knihám. Nejen jejich čtení, blogování o nich, ale i nakupování. Ráda si rozšiřuji knihovničku a velice mě mrzí, když vidím tolik knih, které nemohu mít. Přesto jsem ráda za každý kousek, který se mi dostane do rukou. Největší radost mi dělají žánry fantasy a sci-fi, v poslední době hodně ujíždím na apokalyptických a dystopických knihách a když si potřebuji odpočinout, často sáhnu po nějakém thrilleru nebo jiné napínavé četbě... Samozřejmě nepohrdnu ani lehčí četbou. Nejméně mě lákají romantické knihy, i když i tam občas dojde k nějaké výjimce. Doufám, že čtení mě bude bavit ještě dlouho, protože můj seznam je téměř nekonečný... :-)

4 komentáře:

  1. Na knihu jsem též slyšela jen ódy a jsem ráda, že jsi recenzi takto pojmula. Alespoň blíže vím, jak kniha vypadá a též o tom, co tomu popřípadě chybělo. A rozhodně Nyxiu zkusím. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jako za přečtení to stojí. Ale rozhodně to pro mě není na plný počet...

      Vymazat
  2. Zatím jsem na knihu nečetla žádnou negativní recenzi a říkám si, jestli tohle nebude jedna z knihou, kterou budou všichni žrát a mě se nebude líbit. :D Jako to je v poslední době skoro se všemi novinkami XD
    K těm chybám v knize. Ne, že bych si na to už zvykla, ale člověk se s těmi chybami setkává tak často, že si občas říká, jestli ta kniha vůbec prošla korekturou. Nemám tohle ráda a opravdu to pak kazí dojem z knihy, ale člověk asi může být rád, že nám vůbec knihy ze zahraničí překládají. Ale i tak...

    Díky za recenzi:) Jsem zvědavá co na ni pak řeknu sama:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky mám pocit, že v poslední době vychvalují kde co a přitom to není nic úžasného...

      Vymazat

Každý vzkaz pro mě znamená mnoho, často vykouzlí úsměv na tváři a rozhodně potěší. Děkuji každému, kdo pro mě ztratí pár vteřin života :-)




@lucylillianne