MŮJ ZÁPISNÍK

RECENZE KNIH

FILMOVÉ A SERIÁLOVÉ HODNOCENÍ

PEČENÍ A VAŘENÍ

26 ledna, 2019


Recenzní kniha


V rámci nové spolupráce jsem hledala knihu k recenzi a tato mi padla do oka téměř na první pohled. Obálka je jednoduchá, název nic neprozrazující a tajemný a anotace zajímavá. Detektivky mám ráda, i když často působí dost podobně, zvlášť pokud se jedná o sérii, kde vždycky jde o život detektiva na pozadí a případy na popředí. Nicméně člověk nemůže jen díky tomu odsuzovat další autory, mohl by se totiž o něco ochudit.

Jak už obsah napovídá, jde o severskou detektivku, hlavní hrdinka je policistka Charlie, která nemá zrovna na růžích ustláno. Veškeré její problémy ale pramení od ní samotné a z její minulosti. Ovlivnila ji její matka a ne zrovna příznivě. Přesto je Charlie opravdu hodně chytrá a díky tomu velice dobře vystudovala a našla si pro sebe ideální práci.

Jeden z jejích nových případů ji zavede do jejího bývalého bydliště, ze kterého kdysi prchla. Snaží se najít zmizelou dívku a při pátrání objevuje i nejedno tajemství ze své vlastní minulosti. Pátrání po zmizelé Annabelle bylo opravdu zdlouhavé, ale zajímavé. Jediné, co mě na knize trošku dráždilo, jak všechno působilo strašně depresivně. Neustálé zmínky o alkoholu a opíjení, cigaretách a drogách, jakoby celé to místo bylo prolezlé. Jakoby na světě neexistovala žádná radost ani světlo. Kniha tak alespoň na mě působila, ale zřejmě to jen mělo podtrhnout tu atmosféru, to jak život vnímala Annabelle, ale i Charlie a některé další postavy.

Jak už jsem zmínila, pátrání bylo dlouhé, střípky, které k dívce vedly, odhalovali detektivové pomalu. O to větší napětí jsem zažívala, když jsem neustále čekala, jestli se objeví nějaký pachatel. Vsadila jsem si na nějakou postavu, abych záhy dostala k dispozici nové důkazy a hledala jiného viníka. Přesto mě konec hodně zaskočil. Takové rozuzlení jsem rozhodně nečekala a nepředpokládala jsem, že autorka zvolí zrovna něco takového. A co teprve ta další odhalení.

Samotná Charlie mě občas štvala. Hlavně svým způsobem života. Nicméně byly nějaké náznaky, kdy ukázala i svou lidštější stránku. Návrat do rodného města ji poznamenal, ať už v dobrém či špatném, každopádně to byl pokrok. Její vyšetřování mě bavilo, protože opravdu hledala detaily, které ostatní přehlíželi a nacházela spojitosti, které nikoho nenapadaly. Moc se těším na další knihu, kde se o ní jako postavě dozvím víc...

Kniha mě opravdu bavila a i když občas působila protahovaně, tak jsem si ji užila. Byla tu tísnivá atmosféra, napětí, strach, tajemství a někdy i dost ohavná minulost. Ale kniha byla velmi čtivá a promyšlená, s nečekaným koncem. A i když bylo pár drobností, se kterými jsem trošku nesouhlasila, protože mi to někdy přišlo dost temné, tak nakonec si zaslouží plný počet...


Dívej se prostě přímo před sebe, nabádala se Charlie v duchu, když nechali centrum Gullspångu za sebou. Neotáčej se za kostelem, nedívej se k té odbočce. Nikam než přímo před sebe.

Informace o knize

Název knihy:
Originální název:
Série:
Pořadí v sérii:
Autor:
Překlad:
Žánr:
Rok vydání:
Počet stran:
Nakladatelství:
ISBN:
Na okraji
Annabelle
Charlie Lager
1
Lina Bengtsdotter
Lucie Podhorná
Detektivka
2017 originál / 2018 překlad
320
Cosmopolis
978-80-271-0764-3

Anotace Databazeknih.cz:
Uprostřed Švédska na hranici krajů Västergötland a Värmland leží v hlubokých lesích vesnice Gullspang. Jednoho horkého léta odsud zmizí sedmnáctiletá Annabelle. Její rodiče šílí strachy, místní policie je bezradná a organizace Missing People ji bezvýsledně hledá.
Na místo činu jsou vysláni inspektorka Charlie Lagerová a její koleg
a. Charlie je zkušená policistka a práce jí poskytuje uklidňující rutinu, kterou její chaotická duše potřebuje. Tohoto případu se ujmout nechce, ale nakonec udělá to, co vždycky: poslechne příkaz. Charlie Lagerová se tak vydá na cestu do minulosti. Musí se vrátit tam, odkud odešla, když jí bylo čtrnáct let, vrátit se do dětství, kterému se ze všech sil snažila uniknout. Jakmile se vrátí, všechny její vzpomínky oživnou. Vzpomínky na tehdejší omezené možnosti a velkou touhu utéct. Vzpomínky na matku, která představuje všechno, čeho se Charlie bojí: alkoholismus a nemoc.
Zatímco se Charlie snaží zjistit, co se Annabelle stalo, objevuje děsivá fakta ze své minulosti. Musí čelit i své nejhorší vzpomínce: okamžiku, kdy nechala někoho zemřít.
Odkazy: cosmopolis

Na konferenčním stolku měla Betty lahev whisky a spoustu prášků. Po nocích chodila po domě jako přízrak.


Kde koupit knihu

Knihu Na okraji zakoupíte v nakladatelství Cosmopolis nebo v e-shopu Grada v žánru Krimi, detektivky
 
http://www.arara.cz/product/637353

Informace o autorce

foto: Expressen

Databazeknih.cz: Vyrůstala ve švédském městě Gullspång. Vyučuje švédštinu a psychologii. V různých novinách a časopisech po celé Skandinávii jí vyšla řada povídek. Žila ve Velké Británii a v Itálii.
V roce 2017 debutovala krimi románem Annabelle (česky Na okraji) s vyšetřovatelkou Charlie Lagerovou, kterým zaujala čtenáře i kritiku ve Švédsku i v zahraničí. Prodalo se jej přes 70 000 výtisků a získala za něj ocenění za nejlepší debut na festivalu švédské krimi Crimetime Specsavers Award 2017. Druhý díl z této série vychází ve Švédsku na podzim 2018.
Nyní žije blízko Stockholmu se svými třemi dětmi.


 V knize je několikrát zmiňována jedna báseň (autor Edgar Allan Poe), tak vám ji sem přidám ;-)

Je to už mnoho a mnoho let,
co v přímořském království
bydlela dívka, již poznali byste hned
podle jména Annabel-Lee -
ta žila jen jediné myšlence,
že má mne ráda tak jako já ji.
 
Já jsem byl dítě a ona též
v tom přímořském království,
a naše láska byla větší, než
láska a já a Annabel-Lee -
taková láska, že andělé
záviděli nám ji.
 
Tak stalo se, je to už mnoho let
v tom přímořském království
že vichřice změnila v ledový květ
mou krásnou Annabel-Lee -
a přijeli vznešení příbuzní
a odvezli mi ji,
aby ji položili do hrobu
v tom přímořském království.
 
Andělé sotva tak šťastni jsou,
tož záviděli mi ji -
hle! to byla příčina (jak každý ví
v tom přímořském království),
že přiletěl vítr z půlnočních mlh
a zabil mi mrazem mou Annabel-Lee.
 
Však naše láska déle potrvá
než lásky všech starších, než my -
však moudřejších, než-li jsme my
a nejenom andělé z blankytného ráje
ani démoni z podmoří
neodloudí mne od duše
té krásné Annabel-Lee.
 
Nevyjde měsíc, leč zbudit můj sen
o krásné Annabel-Lee
a nevyjdou hvězdy, leč roznítit zrak
mé krásné Annabel-Lee -
tak celou noc ležívám s bolestí
u krásné své mrtvé nevěsty,
v té truchlivé hrobce v přímoří,
v tom truchlivém hrobě při moři.
 

Za recenzní výtisk děkuji nakladatelství Cosmopolis.



Pokud vás článek zaujal, můžete sdílet

Lucy Lillianne
V posledních letech jsem neskutečně podlehla knihám. Nejen jejich čtení, blogování o nich, ale i nakupování. Ráda si rozšiřuji knihovničku a velice mě mrzí, když vidím tolik knih, které nemohu mít. Přesto jsem ráda za každý kousek, který se mi dostane do rukou. Největší radost mi dělají žánry fantasy a sci-fi, v poslední době hodně ujíždím na apokalyptických a dystopických knihách a když si potřebuji odpočinout, často sáhnu po nějakém thrilleru nebo jiné napínavé četbě... Samozřejmě nepohrdnu ani lehčí četbou. Nejméně mě lákají romantické knihy, i když i tam občas dojde k nějaké výjimce. Doufám, že čtení mě bude bavit ještě dlouho, protože můj seznam je téměř nekonečný... :-)

6 komentářů:

  1. Obálka vypadá moc dobře a i kniha zní zajímavě. :) Za zkoušku by určitě stála.

    OdpovědětVymazat
  2. Jsem ráda, že se ti kniha líbila. Zaujala mě už obálkou takže dost přemýšlím, že si ji na recenzi také vezmu. Jsem ráda, že jsi zmínila tísnivou atmosféru, protože tak na mě právě podle anotace i obálky působí a říkám si, že by to mohlo být fakt skvěle. Jojo, snad se k ní dostanu. :-)

    OdpovědětVymazat
  3. Napřed jsem si říkala, že mi k tobě ta kniha nějak nesedne :-)
    Ale při čtení tvé recenze jsem změnila názor, zdá se, že ti sedla. Zní opravdu zajímavě.
    A gratuluji k nové spolupráci.

    OdpovědětVymazat

Každý vzkaz pro mě znamená mnoho, často vykouzlí úsměv na tváři a rozhodně potěší. Děkuji každému, kdo pro mě ztratí pár vteřin života :-)




@lucylillianne