MŮJ ZÁPISNÍK

RECENZE KNIH

FILMOVÉ A SERIÁLOVÉ HODNOCENÍ

PEČENÍ A VAŘENÍ

19 listopadu, 2018

Pronásledovaní • Mark Edwards

pondělí, listopadu 19, 2018 6 komentářů

Recenzní kniha


Opět jsem se nechala zlákat novinkou od Baronetu. Podle žánru v informacích mělo jít o thriller a anotace zněla zajímavě. Sice mnoho podrobností neprozradila, takže jsem si nebyla jistá, do čeho vlastně jdu, na první pohled to znělo dost typicky, jako strašidelný dům v lese a tak podobně, přesto jsem se rozhodla, že si to nenechám ujít.

Kniha je opravdu svižná a velice dobře napsaná. Jakmile se do ní pustíte, tak se v ní občas zapomenete. Rozhodně jde o jeden z těch kousků, které spousta čtenářů dokáže zvládnout na jeden zátah, protože jsem v ní nenašla snad žádné zádrhele. Její čtení mě velice bavilo a pokud odpustím od některých momentů, které byly opravdu hrozné, tak to opravdu stálo za to.

Hned na začátku startuje dobrodružství ústřední dvojice. Jde o takový úvod do děje, kterým jsou nám Daniel a Laura představeni. Postupně se z dané situace přesouváme až se dostaneme k tomu nejnapínavějšímu. I když může úvod znít příliš ohraně, nenechte se odradit, nemáte tušení, co vás čeká :-). Napětí se dá krájet a čtenář může prožívat stejné emoce jako hrdinové. Tento začátek je sice krátký, ale má to svůj důvod. Po něm totiž skočíme do současnosti a na detaily té hrůzy se podíváme díky útržkům, vzpomínkám a nemalému pátrání. Tím, že se tyhle kousky pomalu lepí k sobě, vzniká neustálé napětí a dohady, co a jak mohlo být...

Co se týče samotného tématu, které z toho nakonec vyplyne, tak pro mě bylo docela brutální a drsné. Něco, nad čím člověk raději ani nechce přemýšlet, že by se mohlo skutečně dít. Temná atmosféra a strach... Jak už jsem psala, autor si s knihou opravdu vyhrál a v tomto případě jde o thriller s velkým té. Všechno je tak zamotané a komplikované, že až do poslední stránky není možné vše odhalit a prostě vám to vyrazí dech.  Během čtení vás ani nenapadne, kam všude se ten děj může stočit a čeho všeho se může týkat. Autor odvádí pozornost úplně jinam, aby čtenáře zmátl. A překvapení dostanete i během posledních stránek, kdy si naivně myslíte, že znáte veškeré detaily.

Kniha byla výborná, tak akorát dlouhá, aby se do ní vešlo všechno důležité a nebyla příliš protahovaná a nudná. V určitých chvílích jsem přemýšlela, jestli to už není v příběhu nějaké zamotané a zbytečné, že se staly věci, které mi tam byly až podezřele nápadné, ale to jsem netušila, co mě ještě čeká. Těžké téma na pozadí, drama všude okolo a nečekané rozuzlení. Jediné, co mi trošku nesedělo, byl samotný závěr před epilogem, který mi nepřišel tak úplně dobře vyřešený, asi bych si ho představovala jinak, ale chápu, že by to potom autor nemohl provést podle svých představ. Kniha si mě nezískala ani tak obsahem, i když byl opravdu dobrý, jako autorovým stylem psaní, protože mě neustále udržoval ve střehu a překvapenou... :-)


Utíkali jsme pryč, prchali mezi stromy a zpátky na stezku, zakopávali v šeru o vlastní nohy, skoro padali, navzájem se podpírali, zastavili jen, abychom sebrali batohy, které jsme nechali ležet na kraji lesa.

Informace o knize

Název knihy:
Originální název:
Série:
Pořadí v sérii:
Autor:
Překlad:
Žánr:
Rok vydání:
Počet stran:
Nakladatelství:
ISBN:
Pronásledovaní
Follow You Home
-
-
Mark Edwards
Dana Chodilová
Thriller
2015 originál / 2018 překlad
368
Baronet
978-80-269-0974-3

Anotace Databazeknih.cz:
Mělo to být dobrodružství, na jaké se nezapomíná… Velké prázdninové putování po zemích Evropy, poslední před tím, než se mladá dvojice usadí a založí rodinu.
Ano, dobrodružství to jistě bylo, ale rozhodně ne takové, jaké si Daniel s Laurou představovali. Na to, co začalo na pustém malém nádraží v Rumunsku, je žádný cestov
ní průvodce nepřipravil. Místo snového dobrodružství zažili noční můru, na kterou vzpomínat nechtějí, spíš by ji rádi natrvalo vymazali z paměti.
Jenže zlo, které se jim nalepilo na paty v tom strašlivém domě uprostřed lesů, je sleduje až domů do Londýna. Hrůza nekončí…
 
Odkazy: baronet.cz

Znovu jsem udělal, co po mě chtěl. Nůž jsem měl ve vnitřní kapse, ale i kdybych byl dost rychlý a popadl ho, než mě stačí zastřelit, co si s ním počnu?

Ukázka z knihy



Kde koupit knihu

Knihu Pronásledovaní koupíte v nakladatelství Baronet v žánru Thrillery
 
http://www.paseka.cz/fayeova-lyndsay-lovci-vran/produkt-4227/  

Informace o autorovi

foto: Express & Star

Databazeknih.cz: Mark Edwards píše psychologické thrillery. Miluje příběhy, v nichž se běžným lidem dějí děsivé věci, a nechává se inspirovat spisovateli jako Stephen King, Ira Levin, Ruth Rendellová, Ian McEwan, Val McDermidová a Donna Tarttová.
Mark je nyní spisovatel na plný úvazek. Předtím svého času sklízel boby, vyřizoval telefonické stížnosti u železniční společnosti, učil angličtinu v Japonsku a dělal marketingového ředitele.
Vydal řadu krimirománů ve spolupráci s Louise Vossovou. Jeho první samostatný tvůrčí počin, román The Magpies, tři měsíce po vydání vévodil tabulkám UK Kindle. Po tomto úspěchu byl román upraven a vydán u nakladatelství Thomas & Mercer. Jeho druhým napínavým thrillerem se stal román Because She Loves Me. Mark Edwards žije v Anglii se svou manželkou, třemi dětmi a zrzavou kočkou.

Za recenzní knihu děkuji nakladatelství Baronet.



Pokud vás článek zaujal, můžete sdílet

Lucy Lillianne
V posledních letech jsem neskutečně podlehla knihám. Nejen jejich čtení, blogování o nich, ale i nakupování. Ráda si rozšiřuji knihovničku a velice mě mrzí, když vidím tolik knih, které nemohu mít. Přesto jsem ráda za každý kousek, který se mi dostane do rukou. Největší radost mi dělají žánry fantasy a sci-fi, v poslední době hodně ujíždím na apokalyptických a dystopických knihách a když si potřebuji odpočinout, často sáhnu po nějakém thrilleru nebo jiné napínavé četbě... Samozřejmě nepohrdnu ani lehčí četbou. Nejméně mě lákají romantické knihy, i když i tam občas dojde k nějaké výjimce. Doufám, že čtení mě bude bavit ještě dlouho, protože můj seznam je téměř nekonečný... :-)

6 komentářů:

  1. Pěkná recenze, která mě hodně nalákala, což se mi popravdě vůbec nelíbí :D Musím si totiž připsat další knihu na seznam :-)

    OdpovědětVymazat
  2. To zní tedy moc dobře. :) Už delší dobu mám zálusk na nějký ten thriller, takže bych jej mohla zkusit.

    OdpovědětVymazat
  3. Tak konecne jsem si ji musela precist. Pro me taky vyborny ctenarsky zazitek, ale jedine, co me fakt stvalo, tak byla laura. Takova kravka :D A vis o tom, ze vyjde dalsi autorova kniha? Neskutecne se tesim :))

    OdpovědětVymazat

Každý vzkaz pro mě znamená mnoho, často vykouzlí úsměv na tváři a rozhodně potěší. Děkuji každému, kdo pro mě ztratí pár vteřin života :-)




@lucylillianne