MŮJ ZÁPISNÍK

RECENZE KNIH

FILMOVÉ A SERIÁLOVÉ HODNOCENÍ

PEČENÍ A VAŘENÍ

09 listopadu, 2018


Recenzní kniha


Dalším kouskem, který jsem měla možnost recenzovat je Atlas mýtů. Vždycky jsem milovala historii a mytologii, příběhy z dávné minulosti, a tak mě tento atlas  zlákal na první pohled. Je to útlá, velká a krásná kniha plná informací, ale ve formě pro mladší čtenáře. Je však rozhodně vhodná pro všechny. Velkým plusem je nepřeberné množství kreseb doprovázejících knihu, ale i podrobnosti a fakta, která nejsou nijak složitá a příliš odborná...

Kniha se zabývá dvanácti mytologickými světy, přes Řecko, Japonsko, Ameriku a další místa. Na začátku kapitol je vždycky krátké info o daném místě. Následuje přehled nejdůležitějších osob, které pro tu dobu něco znamenají, například pro Řecko jsou to olympští bohové. Následují další stránky s popisy míst, historie, příběhy a mapy. V těchto podkapitolách se mi moc líbí, že je na začátku seznam postav zmíněných v úvodu, kterých se to týká a které byly hned na počátku označeni čísly pro lepší přehled. Takže si je pak můžete díky číslům znovu zpětně dohledat a prohlédnout si je.

Během čtení se člověk i zasměje, protože autor knihy k některým pasážím vkládá vtipné poznámky a postřehy. Nejednoho malého čtenáře to zaručeně rozesměje... Fakta nacházející se v knize jsou hodně zjednodušená z jednoduchého důvodu, protože se týkají tolika světů, že by bylo nemožné toho napsat více. I přes to si čtenář během listování uvědomí, kolik informací vlastně už zná. Něco je naprosto nové a něco už je známé například z jiných knih či dokonce filmů. Sama jsem viděla, jak ostatní spisovatelé či filmová studia hodně využívají některých postav z různých oblastí a zasazují je do svých příběhů.

Na konci knihy se nachází malý slovníček, který obsahuje seznam všech zmíněných bohů, lidí a dalších stvoření. Je pěkně rozdělený podle jednotlivých oblastí, které jsme měli možnost si prohlédnout. Ale jde opravdu jen o jmenný seznam.

Jak už jsem zmínila, mytologii mám opravdu ráda. Proto vyhledávám spoustu příběhů, ve kterých jsou zmiňováni nejrůznější bohové a další postavy, které jsem našla i v této knize. Jsem tedy moc ráda a až zase narazím na další knižní příběh, bude se mi tento atlas ještě hodit. Budu se totiž moci podívat, kam tato postava patří, jaký má význam a tak podobně.

Kniha je opravdu krásná a povedená. Hodí se snad pro každého a rozhodně potěší. Jediné, co člověka mrzí, když se dostane na konec :-)


Polynésané se chtě nechtě museli naučit žít s mořem, bouřkami, a dokonce se sopkami, není tedy žádný div, že se velká část jejich mytologie týká přírody.

Informace o knize

Název knihy:
Originální název:
Série:
Pořadí v sérii:
Autor:
Překlad:
Žánr:
Rok vydání:
Počet stran:
Nakladatelství:
ISBN:
Atlas mýtů – Mytický svět bohů
Myth atlas: maps and monsters, heroes and gods from twelve mythological worlds
-
-
Robin Král
Pro děti, průvodce mytologií
2018 originál / 2018 překlad
89
Presco Group
978-80-87034-86-6

Anotace presco.cz:
Vydejte se s námi na cestu za poznáním světa – a vezmeme to pěkně z gruntu! Atlas mýtů vám totiž přiblíží hned několik úžasných kultur naší planety a jejich představy o stvoření světa a všech existujících bytostí. Tyto představy jsou základem každé z dvanácti map v knize.
Je tedy nasnadě, že nejde o ledajaké mapy. Naše mapy jsou zvláštní: ukazují, jak vidělo svět dvanáct prastarých kultur – pro některou byl obrovským stromem, pro jinou horou obrácenou vzhůru nohama a příslušníci další kultury věřili, že země spočívá na zádech obrovské želvy. Všechny tyto pohledy jsou fascinující!
Když si budete mapy prohlížet a číst příběhy, které je doprovázejí, procestujete zeměkouli křížem krážem. Poznáte, jaké legendy si vyprávěli původní obyvatelé severní Ameriky, jak nahlíželi na svět a jeho stvoření příslušníci úžasné civilizace Aztéků nebo domorodý kmen Janomamů v Amazonii. Hlouběji se seznámíte s řeckými mýty, dobře známými přinejmenším v celé Evropě, ale proniknete i do magického světa irských, severských či slovanských bohů. V Africe vás pohltí přízračný jorubský svět nebo rovněž světoznámé mýty starých Egypťanů. V Asii vám pak učarují hinduistické a japonské legendy a v Oceánii svět polynéských domorodých kultur.
Při svém putování poznáte nepřeberné množství bohů, fantastických zvířat, hrdinů, ale i mizerů a příšer. Na cestách je obzvlášť třeba dávat si pozor například na vlkodlaky, děsivé mořské stvůry nebo zlověstné ženštiny zvané bánší! A určitě budete potřebovat mapu!
Najděte si svou vlastní cestu úžasnými místy ve všech koutech světa, seznamte se se stovkami pozoruhodných postav a poznejte přitom něco z jejich příběhů! Cestujte dlouho a daleko, bavte se, nechte se unést, ale zbytečně se nebojte. Vždycky najdete cestu zpátky – stačí nasednout na záda ptáka bouřliváka nebo přeplout oblohu v bárce, která vozí sluneční kotouč…

Odkazy: presco group

Víly byly duchy lesa a hor. Měly podobu mladých, krásných žen, ale byly mimořádně náladové.

Kde koupit knihu

Atlas mýtů a další knihy z nakladatelství Presco Group v této kategorii se značkou
https://www.presco.cz/knihy-pro-deti-ella-a-max/

http://www.paseka.cz/fayeova-lyndsay-lovci-vran/produkt-4227/   

Informace o autorovi

foto: Bell Lomax Moreton

Kosmas: Thiago de Moraes je napůl Francouz, napůl Brazilec a z 90 % vousáč. Vyrůstal mezi stohy knih a komiksů o historii, mýtech a legendách ze všech koutů světa, od Amazonie po Afriku, od Evropy po Dálný východ. Pokud zrovna nečetl, pak kreslil: doma (obvykle po stěnách), ve škole (obvykle během vyučování), v autobuse (obvykle zapomínal vystoupit na správné stanici) – vlastně kdykoli, když se dostal k tužce a papíru. Ve svých deseti letech strávil s kamarádem celé letní prázdniny v knihovně. Snažili se lokalizovat ztracenou Atlantidu – přečetli desítky knih a nakreslili stovky map. Atlantidu sice neobjevili (i když od svého cíle určitě nebyli daleko!), zato se toho naučili mnoho o mapách. Thiago nepřestal číst ani kreslit a jeho koníčky se mu nakonec staly zaměstnáním. V rodné Brazílii přispíval jako ilustrátor do novin již v šestnácti letech a v současnosti je nejen autorem ilustrací pro noviny, časopisy a reklamní agentury, ale píše a kreslí také komiksy a obrázkové knihy pro děti. Thiagovým domovem je dnes Londýn, kde se usadil hned po studiu na univerzitě s manželkou Anou. Společně s ní také vydal svou první obrázkovou knihu, která radí, jak se starat o rozpustilá zvířata. Tento titul byl oceněn Sheffield Children´s Book Prize. Před čtyřmi lety se Thiago rozhodl ukončit úspěšnou dvacetiletou kariéru uměleckého ředitele a komerčního výtvarníka a vydal se na samostatnou uměleckou dráhu. Jeho domácnost se za několik posledních roků rozrostla o několik dětí a jednoho malého dinosaura (želvu), ale jinak se toho mnoho nezměnilo. Stále žije obklopen knihami a stále kreslí… pokud tedy zrovna nepíše!














Za recenzní knihu děkuji nakladatelství Presco Group.



Pokud vás článek zaujal, můžete sdílet

Lucy Lillianne
V posledních letech jsem neskutečně podlehla knihám. Nejen jejich čtení, blogování o nich, ale i nakupování. Ráda si rozšiřuji knihovničku a velice mě mrzí, když vidím tolik knih, které nemohu mít. Přesto jsem ráda za každý kousek, který se mi dostane do rukou. Největší radost mi dělají žánry fantasy a sci-fi, v poslední době hodně ujíždím na apokalyptických a dystopických knihách a když si potřebuji odpočinout, často sáhnu po nějakém thrilleru nebo jiné napínavé četbě... Samozřejmě nepohrdnu ani lehčí četbou. Nejméně mě lákají romantické knihy, i když i tam občas dojde k nějaké výjimce. Doufám, že čtení mě bude bavit ještě dlouho, protože můj seznam je téměř nekonečný... :-)

2 komentáře:

  1. Vypadá to naprosto skvěle. Tahle kniha, to je něco pro mě. :3 Mýty zbožňuju a pokaždé se ráda dozvím něco dalšího. A k tomu je ještě krásně ilustrovaná. :)

    OdpovědětVymazat

Každý vzkaz pro mě znamená mnoho, často vykouzlí úsměv na tváři a rozhodně potěší. Děkuji každému, kdo pro mě ztratí pár vteřin života :-)




@lucylillianne