MŮJ ZÁPISNÍK

RECENZE KNIH

FILMOVÉ A SERIÁLOVÉ HODNOCENÍ

PEČENÍ A VAŘENÍ

16 října, 2018


Recenzní kniha


Po delším dumání, jakou knihu bych si mohla vybrat ke čtení, mi padla do oka tato novinka. Romány mě obvykle moc neberou, protože prostě nejsou můj šálek čaje. Ale podle anotace tam mělo jít o přepadení a následky do budoucna, což mě zaujalo a řekla jsem si, proč ne...

Začátek je trošku drsnější, i když jsem už určitě četla i horší. Na to zmíněné přepadení, o kterém víte už po přečtení anotace, nemusíte dlouho čekat. Proběhne hned po pár stránkách a uvrhne vás do děje. Jde o tak trošku netypické seznámení s postavami, ale o to zajímavější.

Oba hlavní hrdinové jsou dvě naprosto odlišné bytosti, které se setkají právě díky této události (nebýt ní, nejspíš by se nikdy ani nepozdravili). A samozřejmě  je oba změní. Jak už to tak bývá, otevře jim oči a pozmění pohled na svět i život. Navíc jsou jediní, kteří dokážou pochopit danou situaci, protože rodina či přátelé to nezažili.  Není tedy divu, že si o některých věcech mohou promluvit jen spolu.

Nesmím však opomíjet fakt, že jde převážně o román, takže je jasné, že se tu neřeší jen temná minulost, ale i různé vztahové problémy, přátelství, nedůvěra, problémy s chozením na střední školu a mnoho jiného. A rozhodně nechybí i nějaká ta intimita, které se tato autorka rozhodně nebojí. Už jsem u mnoha autorů viděla, že se jim o takových tématech nechce psát detailně, obvykle to skončí nějakým náznakem. Tady však nic takového nenajdete.

Autorka je otevřená kniha (divné to přirovnání :-D), která ze sebe vysype naprosto všechno a vůbec se ničím netají. Kniha byla chvílemi drsná, chvílemi hodně humorná, ukazovala typický život a zamilovanost, tak jako mnoho jiných před ní. Když čtete příběh s hrdiny, kteří jsou sotva plnoletí, je jasné, jakým směrem se to bude odvíjet a tak většina věcí je dost odhadnutelná a nepřekvapí. Přesto je autorčin styl dost čtivý a nutí vás pokračovat.

Nakonec jsem se od knihy nedokázala odpoutat a tak jsem ji od předání pošťákem prostě nepustila, dokud jsem nenarazila na poslední stránku. Bavilo mě rozebírání stresových momentů, sledovat jaký to má vliv na lidi a celý příběh, rozebírání po psychologické stránce, náznaky a všechno to další, co tvořilo příběh. Bavilo mě sledovat postavy, protože byly sympatické a pohodové a přestože naprosté opaky, tak se k sobě hodily. Děj byl sice trochu předvídatelný a už při čtení bylo jasné, kam to bude směřovat, ale mám takový dojem, že dneska už se bez tohoto problému román napsat nedá. Nikdy to nebude detektivka, která vám odhalí fakta až na konci, to by bylo o ničem...

Z knihy se vyklubala jednohubka na jedno odpoledne, která víceméně potěší. Nemám snad ani žádné výhrady, prostě jsem to zkousla se vším všudy. Jediné, co mě trochu zamrzelo, tak ten závěr, protože mi přišel dost zrychlený. Celý děj knihy se tak nějak táhl, aby byl vidět postupný vývoj, ale konec se vyvrbil dost nečekaně a spolu s epilogem to celé v podstatě rychle ukončil... Co jinak dodat? Když to bavilo mě, zarytého odpůrce romantiky a přečetla jsem to za pár hodin (ani nedokážu vysvětlit, proč mě to tak vlastně bavilo), tak to musí bavit i vás :-D


Zarazil se, jako by ho moje otázka překvapila. Potom se znovu usadil na parapet a poposedl si, udělal si pohodlí. Napůl ode mě odvrácený pomalu přikývl.

Informace o knize

Název knihy:
Originální název:
Série:
Pořadí v sérii:
Autor:
Překlad:
Žánr:
Rok vydání:
Počet stran:
Nakladatelství:
ISBN:
Věř mi
Trust
-
-
Kylie Scott
Zuzana Ľalíková
Román
2017 originál / 2018 překlad
312
Baronet
978-80-269-0944-6

Anotace Databazeknih.cz:
Mládí přináší mnoho nových zážitků: poprvé jdete za školu, poprvé se zamilujete, poprvé vám někdo drží u hlavy zbraň.
Den, kdy byla držena jako rukojmí při přepadení večerky, otřese celým Ediiným životem. Už nehodlá dál snášet šikanu a snobství na soukromé akademii a přestoupí na veřejnou střední školu, kde se setká
s Johnem, klukem, který riskoval svůj život, aby zachránil ten její.
Zatímco si Edie chce užívat, John se naopak touží usadit. Po letech plných večírků a prodeje drog se svým starším bratrem chce vést normální život – chodit včas do školy a začít myslet na budoucnost. Cení si přátelství s Edie, pomáhá jí držet se dál od potíží i rozšiřovat si obzory.
Brzy se však o slovo opět přihlásí temný svět plný nebezpečí, kterému už jednou jen stěží unikli. Poprvé měli štěstí a přežili, podruhé však mohou ztratit mnohem víc – jeden druhého.
 
Odkazy: baronet.cz

Seděl na místě spolujezdce, zíral z okna, čelist zaťatou, zatímco si Anders stěžoval, že musí sedět vzadu celou cestu až ke kavárně s výdejem u okýnka.

Ukázka z knihy

 

Kde koupit knihu

Knihu Věř mi koupíte v nakladatelství Baronet v žánru Romány pro ženy
 
http://www.paseka.cz/fayeova-lyndsay-lovci-vran/produkt-4227/  

Informace o autorce

foto: Google Play

Databazeknih.cz: Kylie Scott - Autorčiny knihy byly přeloženy již do šesti jazyků. Je dlouhodobým fankouškem rockové hudby, béčkových hororů a samozřejmě knižních romancí. Se svým manželem a dvěma dětmi žije v Quennslandu v Austrálii.

Za recenzní knihu děkuji nakladatelství Baronet.



Pokud vás článek zaujal, můžete sdílet

Lucy Lillianne
V posledních letech jsem neskutečně podlehla knihám. Nejen jejich čtení, blogování o nich, ale i nakupování. Ráda si rozšiřuji knihovničku a velice mě mrzí, když vidím tolik knih, které nemohu mít. Přesto jsem ráda za každý kousek, který se mi dostane do rukou. Největší radost mi dělají žánry fantasy a sci-fi, v poslední době hodně ujíždím na apokalyptických a dystopických knihách a když si potřebuji odpočinout, často sáhnu po nějakém thrilleru nebo jiné napínavé četbě... Samozřejmě nepohrdnu ani lehčí četbou. Nejméně mě lákají romantické knihy, i když i tam občas dojde k nějaké výjimce. Doufám, že čtení mě bude bavit ještě dlouho, protože můj seznam je téměř nekonečný... :-)

4 komentáře:

  1. K romantickým knihám mám podobný postoj jako ty. Ale někdy překvapí, jak vidíš :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ono to občas asi toho cukrování až tak neuškodí :-P

      Vymazat
  2. To vypadá moc dobře. Od Kylie Scott jsem četla sérii Stage Dive a přišlo mi to jako průměrné. Věř mi zní o něco lépe. Určitě ji zkusím. :)

    OdpovědětVymazat

Každý vzkaz pro mě znamená mnoho, často vykouzlí úsměv na tváři a rozhodně potěší. Děkuji každému, kdo pro mě ztratí pár vteřin života :-)




@lucylillianne