MŮJ ZÁPISNÍK

RECENZE KNIH

FILMOVÉ A SERIÁLOVÉ HODNOCENÍ

PEČENÍ A VAŘENÍ

08 října, 2018

A je tu první článek tohoto typu. Už dříve jsem psala něco v tomto stylu, ale nakonec jsem zjistila, že všechny knihy z výběru jsem nečetla a navíc mi to mé zpracování příliš nevyhovovalo. Proto bych se chtěla věnovat jen těm knihám a filmům, které můžu z vlastní zkušenosti porovnat...

A teď k první vybrané knize... Na klasickou literaturu mě nikdy neužilo. Už ve škole to bylo téměř utrpení, zvlášť když šlo o povinnou četbu. I dnes jsem se u pár knih pozastavila a zkoušela je číst, ale bez nějakého většího úspěchu. Pár výjimek by se však našlo a jednou z nich je Vánoční koleda od Charlese Dickense. Po pravdě si nevzpomínám, že bychom se o této knize ve škole bavili, natož že ji napsal zrovna Dickens.

Já ji objevila díky animáku, který se před lety chystal do kin. Pamatuji si, jaký byl kolem toho ohlas, díky zpracování a grafice, ale i že se jednalo o snímek se známými herci, kteří propůjčili nejen svoje hlasy svým postavám, ale i své 'obrysy' :-D. Film je starý už devět let, ale myslím, že je stále stejně oblíbený. Alespoň u mě určitě.




(zdroj obrázků: csfd)

Až o něco později jsem zjistila, jaká předloha stojí za tímto filmem. Vím, jsem ostuda :-) Asi přede dvěma lety vyšlo nové vydání knihy a díky tomu jsem si toho konečně všimla. Nakonec jsem si ji přála na vánoce a od té doby se stalo takovou tradicí, že v televizi zkouknu film a na Štědrý den si přečtu knihu. Vůbec mi nevadí, že to bude každý rok stejné. Ten příběh má něco do sebe a autor toho chtěl lidem hodně ukázat. O nás, o tom jací jsme a jací bychom měli být. Poselství, které by konec konců nemělo platit jenom o vánocích...

V krátkosti ještě připomenu, že jde o tři vánoční duchy, kteří jednomu zatrpklému starci ukáží minulost, současnost a budoucnost. A vlastně mu tím otevřou oči. Klasické téma, které jsem už viděla i v několika jiných variacích v jiných filmem. Teď si bohužel na žádný nemůžu vzpomenout :-P.



Co se týče rozdílů mezi knihou a filmem, nemůžu si žádný vybavit :-) Řekla bych, že pokud vůbec nějaké rozdílnosti nastaly, tak nebyly nijak veliké. Film docela věrně vypráví příběh, který Dickens napsal. Není divu vzhledem k její tloušťce... Kniha jako taková je psaná jednoduše, žádné složité a zastaralé věty. Velikou výhodou je již zmíněná délka knihy, je opravdu tak kraťoučká, že ji přečtete za jediný večer. V mém vydání navíc doplněná o nějaké ty kresby.




Máte doma Vánoční koledu? Jak se vám líbí? A co film, viděli jste? :-)


Pokud vás článek zaujal, můžete sdílet

Lucy Lillianne
V posledních letech jsem neskutečně podlehla knihám. Nejen jejich čtení, blogování o nich, ale i nakupování. Ráda si rozšiřuji knihovničku a velice mě mrzí, když vidím tolik knih, které nemohu mít. Přesto jsem ráda za každý kousek, který se mi dostane do rukou. Největší radost mi dělají žánry fantasy a sci-fi, v poslední době hodně ujíždím na apokalyptických a dystopických knihách a když si potřebuji odpočinout, často sáhnu po nějakém thrilleru nebo jiné napínavé četbě... Samozřejmě nepohrdnu ani lehčí četbou. Nejméně mě lákají romantické knihy, i když i tam občas dojde k nějaké výjimce. Doufám, že čtení mě bude bavit ještě dlouho, protože můj seznam je téměř nekonečný... :-)

4 komentáře:

  1. Bohužel jsem neviděla ani nečetla, ale vím o ní a letos to určitě o Vánocích napravím :)

    OdpovědětVymazat
  2. Přijdu si jak velká ostuda, že až teprve vím, že tenhle film měl předlohu. A nebýt tvého článku, tak dosud to vědět nebudu. ._.
    Film se mi tedy velmi líbil a už jsem ho viděla několikrát. Takže až nastanou Vánoce, vím, jakou vánoční knihu si přečtu. :)

    OdpovědětVymazat

Každý vzkaz pro mě znamená mnoho, často vykouzlí úsměv na tváři a rozhodně potěší. Děkuji každému, kdo pro mě ztratí pár vteřin života :-)




@lucylillianne