MŮJ ZÁPISNÍK

RECENZE KNIH

FILMOVÉ A SERIÁLOVÉ HODNOCENÍ

PEČENÍ A VAŘENÍ

05 září, 2018


Po přečtení zatím dvou vydaných dílů projektu Alfa, jsem stála před otázkou, jestli zkusit i další autorčinu sérii. Dcery světla a temnoty se mi zalíbily krásnými obálkami a anotací, která slibovala magii, kouzla, temnotu a mnohé další. Nakonec se mi poštěstilo, že jsem oba díly dostala k přečtení půjčené...

Díky anotaci jsem měla jen velmi malou představu, o čem by to celé mohlo být. Byly tu jen malé náznaky. Začátek knihy se docela povedl, i když jsem nepochopila to míchání českých a cizích jmen. Popravdě mi to trochu překáželo. Já vím, že je to asi divné, ale prostě cizí jména se mi v knihách líbí víc, než ty naše. Ale zpět k příběhu. Jde o klasický úvod, seznámení s hlavními hrdinkami, dvojčaty. Nejdříve jsou normální součástí našeho světa, než se to zvrtne a ony zjistí o sobě pravdu. Do této doby jsem byla spokojená.

Pak ale přišla komplikace a hrdinky se musely dostat jinam, nebudu víc prozrazovat, a to mi už do toho celku nezapadalo. Sice ano, zní to jako originalita a něco jiného, čím to autorka oživila, ale na mě to spíše působilo dost překombinovaně. Jedna věc je magie, která je zasazena do našeho světa, naší doby, ale druhá věc, když autorka do děje vkládá tolik prvků, kterými sice děj obohatí, ale také díky tomu spoustu věci nedořeší.

Od této části pro mě už bylo docela těžké se odpíchnout. Sice mě to bavilo, ale asi jen napůl. Nebylo to vyloženě špatné, myslím, že propracovanost tu byla jasně vidět, ale bylo toho moc a tak čtenář dostal jen kusé informace a děj plynul až příliš rychle na to, aby nám bylo odkryto něco víc. Chtělo by to nějaké tajemství, které čtenář neuhádne po pár stránkách a také více napětí. Vím, že bude mít série více dílů, ale tak nějak jsem postrádala to nadšení jako u Projektu Alfa.

Obě hlavní hrdinky jsou mladé holky, takže samozřejmě podle toho vypadá i jejich počínání, jsou to puberťačky každým coulem. Hádavé, bojovné, naivní a tak dále. Každá je však povahově jiná, což si myslím, že autorka vcelku dobře vykreslila. Jsem ráda, protože v mnoha knihách postavy působí téměř totožně jako klony. Naštěstí tady se toho bát nemusíte... A co víc, pokud si potrpíte na silné ženské hrdinky, tak budete spokojení. Žádné slečinky, které potřebují chlapskou oporu, kdykoli jde do tuhého.

Co víc o knize napsat? Byla čtivá, svým způsobem i originální, se zajímavými postavami, i když autorka dává přednost těm ženského pohlaví, s mužskými postavami jen lepí prostor :-D Ano, prostě jsou slabší a v menšině... Děj plyne docela rychle a dává čtenáři jen hlavní fakta, zabývá se spoustou věcí, ale ne všechno je popsáno nějak obšírněji. Kniha byla pohodová a oddechová, ale je fakt, že to není něco, co by u mě vyvolalo nějaký wow efekt. Škoda, autorka má rozhodně navíc... V mých očích slabší tři...

Co mi na knize vadilo, tak že se do příběhu kromě magie míchají i démoni, cestování časem, život na jiných planetách a tak dále. Navíc kniha nepůsobí moc dobře, když se obě holky zakoukají hned do prvního kluka, kterého potkají. Působí to dost lacině. Navíc mi čtení i trochu kazilo to neustálé řečnění o tom, jak někdo bude něčeho litovat, jak někomu nakopou zadek, všechny ty silácké řeči nebo jak se někomu neustále podlamovaly kolena. Nemůžu si pomoct, ale tahle kniha je asi opravdu hodně cílená na teenagery a je to z ní poznat na každé stránce...


Pak si vzpomněla na sen, který se jí zdál, a otřásla se. Těsně předtím, než se probudila, ji pronásledovaly nezřetelné stíny a snažily se ji zardousit svou přítomností. Nedokázala před nimi utéct ani se schovat.

Informace o knize

Název knihy:
Originální název:
Série:
Pořadí v sérii:
Autor:
Překlad:
Žánr:
Rok vydání:
Počet stran:
Nakladatelství:
ISBN:
Démon stínů
Démon stínů
Dcery světla a temnoty
1
Lenka Dostálová
-
Fantasy
2016 originál
288
Fragment
978-80-253-2924-5

Anotace Databazeknih.cz:
Lea a Sára jsou sestry – dvojčata. Celý život táhly za jeden provaz a nikdy by je nenapadlo, že jejich pouto dokáže někdo přetrhnout. Když se Sára dozví, že má čarodějnické schopnosti a že je součástí magického světa, o jehož existenci neměla dosud potuchy, rozhodne se, že před ním svoji sestru uchrání.
Pod vedením svého novéh
o učitele, strážce Lukáše, se začne učit používat kouzelnou moc. Dřív, než své nadání ovládne dokonale, však zasáhne zlo. Její sestru napadnou démoni a dívky jsou vtaženy do víru boje mezi světlem a temnotou. Do světa plného stínů, tajemství a zla, ze kterého nikdo nedokáže odejít bez šrámů na duši…


Stan byl doslova napěchovaný lidmi, z nichž ti nejvýše postavení se nakláněli nad kulatým stolem a o něčem spolu diskutovali. Sára se opatrně proplížila blíž, aby lépe slyšela.

Ukázka z knihy



Informace o autorce

foto: Podporujeme české autory

Databáze knih: Lenka Dostálová se narodila 22.3.1992 v Jičíně. Na základní školu chodila do České Skalice, vystudovala Českou lesnickou akademii v Trutnově a nyní studuje na České zemědělské univerzitě v Praze.

Když byla malá, vymýšlel pro ni příběhy její dědeček. Poté, co se naučila číst, se stejně jako on stala vášnivou knihomolkou. Vlastní příběhy začala tvořit ve třinácti letech. Její prvotina vyšla v dubnu roku 2016.

Žije na vesnici s rodinou a kromě práce v zemědělském podniku se podílí na chodu malého rodinného statku. Mezi její koníčky kromě knih patří tanec a zvířata.
 


Pokud vás článek zaujal, můžete sdílet

Lucy Lillianne
V posledních letech jsem neskutečně podlehla knihám. Nejen jejich čtení, blogování o nich, ale i nakupování. Ráda si rozšiřuji knihovničku a velice mě mrzí, když vidím tolik knih, které nemohu mít. Přesto jsem ráda za každý kousek, který se mi dostane do rukou. Největší radost mi dělají žánry fantasy a sci-fi, v poslední době hodně ujíždím na apokalyptických a dystopických knihách a když si potřebuji odpočinout, často sáhnu po nějakém thrilleru nebo jiné napínavé četbě... Samozřejmě nepohrdnu ani lehčí četbou. Nejméně mě lákají romantické knihy, i když i tam občas dojde k nějaké výjimce. Doufám, že čtení mě bude bavit ještě dlouho, protože můj seznam je téměř nekonečný... :-)

0 komentář(ů) v diskuzi:

Okomentovat

Každý vzkaz pro mě znamená mnoho, často vykouzlí úsměv na tváři a rozhodně potěší. Děkuji každému, kdo pro mě ztratí pár vteřin života :-)




@lucylillianne