MŮJ ZÁPISNÍK

RECENZE KNIH

FILMOVÉ A SERIÁLOVÉ HODNOCENÍ

PEČENÍ A VAŘENÍ

18 července, 2018


Nedávno jsem přečetla druhý díl série a byla jsem hned přesvědčená, že nejlepší bude, se vrátit co nejdřív. A určitě jsem udělala dobře, protože mi alespoň neuteklo tolik detailů...

Vesmírná trilogie pokračuje. Sledujeme další osudy členů dvou posádek s tím, že je nám jasné, že konec se blíží. A otázkou jen zůstává, jak moc dobré to bude a jak to dopadne. Řeknu vám, že takový závěr se dal očekávat a tak mě mnoho nepřekvapil, ale ta cesta byla trošku trnitější.

Začnu tedy nejdřív tím, co mi na této knize, respektive celé sérii, vadilo. Jako hlavní problém pro mě byla náboženská tematika. Já jako ateista náboženství moc nemusím, nebudu rozebírat proč, ale nejdůležitějším zádrhelem bylo to, jakým způsobem to zde bylo podáno. Jinak  bych to moc neřešila, kdyby to bylo v normálních mezích. V mnoha okamžicích totiž už vznikalo totální fanatické vzhlížení k určitým osobám a navíc ty jejich proslovy, kterými se lidé nechali zblbnout. To mi prostě drásalo nervy.

Dalším mínusem bylo to nekonečně se opakující utíkání a ukrývání před někým. Nejčastěji mladšího osazenstva před dospěláky. A pokud to čtete tři knihy po sobě, přijde vám, že autorka nemá žádnou představivost a musí se neustále opakovat... Nehledě na ty nekonečné lži a zatajování, manipulování. V případě, že je vám to neustále servírováno, tak se toho trochu 'přejíte'. Ano, konec nám sice celou situaci rozuzlí, ale mám dojem, že příliš mnoho věcí ze všech těch tajemství zůstalo nedořešených a nedokončených a to mě hodně zklamalo. A raději nebudu hledat logiku v chování některých postav...

Ale zpátky na začátek k nějakým těm kladům. Postavy se často jevily dost rozporuplné, jak už jsem dříve psala, takže bylo trošku těžší hledat nějakého oblíbence. Přesto budete hlavně fandit těm mladším, kteří mají největší slovo. Když přehlédnete některé absurdity, rozhodně vás to bude bavit. A to i díky tématu, kterého jsem v tomto duchu zatím neměla tolik možností přečíst... Myslím, že jde o zajímavý pohled na to, jak se lidská rasa snaží kolonizovat novou planetu. Lidé už mají v povaze si neustále házet klacky pod nohy, ubližovat si a často se chovat naprosto nevhodně. Sice mi důvod rozepře v této sérii moc neseděl, představovala bych si něco zajímavějšího a jednoduše jiného, každopádně je alespoň vidět, že bez obtíží se to rozhodně neobejde...

Velkým plusem je i čtivost knihy, která ledacos napraví. Díky tomu se do knihy pustíte a čtete a čtete. V tomto ohledu se autorce psaní povedlo. A i když se tu najde hromada věcí ke kritice, nakonec jsem spokojená... Knihy se mi podařilo sehnat v Levné knize za pár kaček, takže rozhodně nelituji. Alespoň jsem dostala zase pár nových pohledů na sci-fi a problematiku osidlování. Na mezilidské vztahy a tak podobně. Pokud tedy nebudete očekávat nějakou knižní pecku, určitě se v celkovém ohlednutí budete tvářit spokojeně, protože autorka si vás přes to všechno získá.


Váhal, připadal si, jako by se měl vrhnout z útesu. "Dobrá," připustil nakonec tiše a nenáviděl se za to, "budu spolupracovat."

Informace o knize

Název knihy:
Originální název:
Série:
Pořadí v sérii:
Autor:
Překlad:
Žánr:
Rok vydání:
Počet stran:
Nakladatelství: 
ISBN:
Plamen
Flame
Vesmírná pouť
3
Amy Kathleen Ryan
Lenka Faltejsková
Sci-fi
2013 originál / 2014 překlad
312
Knižní klub
978-80-242-4600-0

Anotace Databazeknih.cz:
Sci-fi trilogie o vesmírném putování dvou lodí za osídlením Nové země, jediné naděje na přežití lidstva, míří do napínavého finále. Waverly a členové posádky Empyrea byli poraženi a jejich loď zničena. Zatímco Kierana vzala pod svá ochranná křídla kapitánka Nového obzoru Anne Matherová, Waverly se spojila se záhadným starcem, který chce Anne svrhnout. Ze Setha se stal uprchlík, navíc je zraněný a jeho stav se zhoršuje. Waverly, Kieran i Seth bojují o totéž – snaží se zachránit své milované – budou k tomu však muset podstoupit nejedno riziko… a také nejednu oběť.

Podíval se zblízka a zjistil, že loď právě míří do obzvlášť husté hvězdokupy. Nemohl to určit přesně, ale zdálo se, že jsou tak dvanáct let cesty od shluku několika set vícenásobných hvězd.

Ukázka z knihy


Informace o autorce

foto: Daisy Chain Book Reviews

Databazeknih.cz: Rodačka z amerického státu Wyoming AMY KATHLEEN RYAN absolvovala studia anglistiky na univerzitě ve Vermontu a obor tvůrčího psaní na The New School v New Yorku. Debutovala knihou pro děti Shadow Falls (2005) zasazenou do prostředí rodného Jacksonu, o tři roky později vydala humorný román Vibes určený teenagerům a v roce 2010 young adult román Zen & Xander Undone o nesourodé dvojici naprosto odlišných sester. Amy žije v Coloradu a pracuje na pokračování Vesmírné pouti, s níž uspěla u čtenářů po celém světě.
 


Pokud vás článek zaujal, můžete sdílet

Lucy Lillianne
V posledních letech jsem neskutečně podlehla knihám. Nejen jejich čtení, blogování o nich, ale i nakupování. Ráda si rozšiřuji knihovničku a velice mě mrzí, když vidím tolik knih, které nemohu mít. Přesto jsem ráda za každý kousek, který se mi dostane do rukou. Největší radost mi dělají žánry fantasy a sci-fi, v poslední době hodně ujíždím na apokalyptických a dystopických knihách a když si potřebuji odpočinout, často sáhnu po nějakém thrilleru nebo jiné napínavé četbě... Samozřejmě nepohrdnu ani lehčí četbou. Nejméně mě lákají romantické knihy, i když i tam občas dojde k nějaké výjimce. Doufám, že čtení mě bude bavit ještě dlouho, protože můj seznam je téměř nekonečný... :-)

0 komentář(ů) v diskuzi:

Okomentovat

Každý vzkaz pro mě znamená mnoho, často vykouzlí úsměv na tváři a rozhodně potěší. Děkuji každému, kdo pro mě ztratí pár vteřin života :-)




@lucylillianne