MŮJ ZÁPISNÍK

RECENZE KNIH

FILMOVÉ A SERIÁLOVÉ HODNOCENÍ

PEČENÍ A VAŘENÍ

03 června, 2018


Recenzní e-kniha


Už podle anotace a názvu knihy musí všem být jasné, o čem kniha je. I já si to uvědomovala a i tak si tento příběh s rakovinou v hlavní roli přečetla.

Pacientkou je Mia Hayes, které všichni říkají Rabbit. Do příběhu vstupujeme v době, kdy ji vezou do hospicu. A od té chvíle se odpíchneme. Celá kniha se dělí na kapitoly podle dní, které tam stráví. Ona sama je však vypravěčem jen velmi málo. Do hry vstupují převážně další postavy, které se střídají ve vyprávění a každý, jak se říká, přichází se svou trochou do mlýna. Díky tomu se utváří obraz o jejím životě.

I když jde o velmi depresivní téma nemoci, která se dnes vyskytuje téměř na každém kroku, kniha není jen dramatická, melancholická či temná. V mnoha případech srší humorem a vtipnými hláškami. Je osobitá a příjemná, seznamuje čtenáře s tímto problémem a snaží se svým způsobem hledat i to hezké v životě. Uznávám, že největší podíl na tom má rodina Hayesových, která asi není úplně typická, především díky vzájemným vztahům, ale i dialogům, které vedou. Nicméně, pokud vás to více zajímá, musíte si to prostě přečíst :-)

Jak už jsem říkala, neustále přeskakujeme mezi pohledy jednotlivých postav. Mezi ně patří členové Miiny rodiny a nejbližší přátelé. Seznamujeme se s jejich přístupem k celé té věci, jak to kdo snáší a jak uvažuje o budoucnosti. Mezi tím odbíhají i do minulosti a vrací se k nejrůznějším chvílím, které spolu zažili. Všechno to dobré i špatné vždycky zvládli společně.

Tato kniha pojednává o životě i smrti, o trnitých cestách osudu. Má v sobě spoustu humorných chvil, u kterých jsem se hodně nasmála. Zvlášť díky přístupu všech těch lidí, jejich upřímnosti a otevřenosti, díky tomu, že si všechno řekli do očí a nebáli se reakce. Díky tomu, jak úžasně spolu dokázali držet. Mimo to však přináší i detaily rakoviny a jejího konce, takže ano, i smutek tu zažijete. Sice jsem nebrečela, ale neměla jsem k tomu daleko, hlavně během posledních řádků.

Hlavním poselstvím knihy, alespoň co jsem já viděla a četla, je to, že život si musíme užívat dokud můžeme a brát ho všemi hrstmi. Musíme se držet rodiny a přátel, protože když už se má něco pokazit, vždycky je lepší mít někoho u sebe. Oni dokážou člověka určitým způsobem zachránit, i když už je třeba pozdě.

Celá kniha se mi četla jedním dechem. Mám ráda tyto životní příběhy, obyčejné a reálné vyprávění, i když nešlo zrovna o povzbudivé téma. Tato nemoc sice není něco, co bych hledala a chtěla o tom číst, ale příběh to byl silný a výborný a tak jsem ráda, že jsem si ho nakonec vybrala. A pokud si ho vyberete i vy, nebudete litovat.


Marjorie mu vyškubla cigaretu z úst a zašlápla ji. „Tvoje sestra umírá na rakovinu. Jestli tě ještě uvidím s tímhle svinstvem v puse, jednu ti vrazím.“

Informace o knize

Název knihy:
Originální název:
Série:
Pořadí v sérii:
Autor:
Překlad:
Žánr:
Rok vydání:
Počet stran:
Nakladatelství:
ISBN:
Poslední dny Rabbit Hayesové
The Last Days of Rabbit Hayes
-
-
Anna McPartlin
Michaela Martinová
Román
2014 originál / 2018 překlad
456
Host
978-80-7577-459-0

Anotace Databazeknih.cz:
Umírání přece není konec světa!
Rabbit Hayesová patří mezi šťastlivce. Miluje svůj obyčejný život a neobyčejné lidi v něm: svou dceru Juliet, odvážnou za všech okolností, svou pestrou, svéráznou rodinu a jediného muže, který má v jejím obrovském srdci místo, Johnnyho Faye. Rabbit hýří báječnými nápady plnými hudby, lásky
a životního elánu. Má plány pro celý svět — ale ten si pro ni připravil něco jiného: zhoubnou diagnózu.
Rabbit se však nevzdává. Sebere veškerou svou lásku a vnitřní sílu a slíbí si, že nemoc překoná. Bude bojovat až do posledního dechu. Je přece Hayesová a bude žít, dokud nezemře.
Odkazy: host

Když se vrátili, Rabbit už spala a doktor byl pryč. Davey si vymyslel nějakou hloupou výmluvu, aby mohl z pokoje odejít, Juliet však moc dobře věděla, že šel najít lékaře.

Ukázka z knihy



Kde koupit knihu


http://www.paseka.cz/fayeova-lyndsay-lovci-vran/produkt-4227/   


Informace o autorce

foto: The Irish Times

Databazeknih.cz: Anna McPartlin je irská spisovatelka a scénáristka, v devadesátých letech vedla alternativní kabaret. V literární tvorbě ji inspirují především přátelé a rodina. Už v dětství se setkala s nemocí i smrtí svých blízkých, takže se nebojí psát o temných stránkách života, ale zároveň její texty zurčí vtipem i nadějí.
 



 Za recenzní e-knihu děkuji nakladatelství Host.



Pokud vás článek zaujal, můžete sdílet

Lucy Lillianne
V posledních letech jsem neskutečně podlehla knihám. Nejen jejich čtení, blogování o nich, ale i nakupování. Ráda si rozšiřuji knihovničku a velice mě mrzí, když vidím tolik knih, které nemohu mít. Přesto jsem ráda za každý kousek, který se mi dostane do rukou. Největší radost mi dělají žánry fantasy a sci-fi, v poslední době hodně ujíždím na apokalyptických a dystopických knihách a když si potřebuji odpočinout, často sáhnu po nějakém thrilleru nebo jiné napínavé četbě... Samozřejmě nepohrdnu ani lehčí četbou. Nejméně mě lákají romantické knihy, i když i tam občas dojde k nějaké výjimce. Doufám, že čtení mě bude bavit ještě dlouho, protože můj seznam je téměř nekonečný... :-)

4 komentáře:

  1. Moc pěkná recenze :) Po knize jsem pokukovala hlavně kvůli obálce, anotace celkem zajímavá, ale teď jsi mě opravdu nalákala :)

    OdpovědětVymazat
  2. Pěkná recenze, u které by člověk podle obálky neřekl, že se jedná o knihu s tak závažným tématem. Vypadá ale hodně zajímavě. :)

    OdpovědětVymazat

Každý vzkaz pro mě znamená mnoho, často vykouzlí úsměv na tváři a rozhodně potěší. Děkuji každému, kdo pro mě ztratí pár vteřin života :-)




@lucylillianne