MŮJ ZÁPISNÍK

RECENZE KNIH

FILMOVÉ A SERIÁLOVÉ HODNOCENÍ

PEČENÍ A VAŘENÍ

28 března, 2018

Poslední čarodějka - Zpívající město

Recenzní kniha


Anotace slibovala napětí a hodně tajemství. Že postavy budou naprosto jiné než vypadají. A celkově prostě spoustu otazníků, které budou zaručeně viset ve vzduchu. A většina je skutečně pravda.

Podstatná část knihy popisuje dění pěti dní z pohledu dvou postav. Jednou z nich je Quinn, spolubydlící zmizelé dívky. Postupně odkrývá život své kamarádky i to, že ji úplně nezná. Druhou postavou je Alex, který žije o několik kilometrů dál, který bude těmito událostmi a životními peripetiemi taktéž poznamenán.

Abych tak řekla, popravdě jde v podstatě o samé zkoumání a trochu detektivní práce. Přičemž mi Quinn občas přišla dost natvrdlá, alespoň z mého úhlu pohledu, protože některé věci k prozkoumání či udělání ji napadly až po několika dnech. Mě osobně by to nejspíš v hlavě vyvstalo hned první den. Ale možná je to tak záměrně, aby se ten děj o trošičku protáhl. Nicméně se celou dobu pátrá po její spolubydlící Ester, která zmizela. Odhalují se tajemství, rodinná temná minulost i nejrůznější střípky a především tu najdete nespočet hypotéz a domněnek. Část z nich vám tak nějak servíruje autorka pomocí samotných postav a část si budete sami domýšlet. Protože se všemi těmi informacemi, vám to prostě nedá. A abych nezapomněla, nejednou budete svedeni na scestí, aby to bylo ještě napínavější :-D

A tak vlastně plyne celá kniha, ve které se neustále něco děje. S každou novou hypotézou o tom, kde je pravda, vám spousta nápadů uteče, protože najednou je všechno jinak. Vlastně dumáte nad všemi získanými detaily do úplného konce. Autorka vás dokáže tak neuvěřitelně tahat za nos, že je to až neslýchané. Největší zvrat přichází zhruba padesát stránek před koncem, kde už víceméně víte všechno a téměř máte slepený celek, ale stejně do poslední stránky nevíte, co vás čeká. Jedno překvapení střídá druhé.

Tahle kniha je sice thriller, ale ne ve smyslu toho, že by byl temný a strašidelný. Značná většina se jen vleče příběhem, popisuje, vypráví, dumá a zkoumá a tudíž působí hodně obyčejně. Provází nás tím, jak jedno rodinné neštěstí může ovlivnit tolik lidí. Thrillerem se kniha stává díky závěru a tomu, že zažít něco takového, není pro slabší povahy. A i když jde o docela zvláštní knihu, autorka mě opravdu překvapila čtivostí, příběhem a neustálým překvapováním od začátku do konce... Kdyby nebylo závěru v tomto zpracování, asi bych dala míň hvězdiček, protože by mi kniha nic nedala, ale až konečné vysvětlení mě přesvědčilo, že za přečtení to rozhodně stálo...


Vždycky jsem si představoval, že až vyrostu, budu pracovat jako astronom, a kdyby to náhodou nevyšlo, tak jako raketový inženýr.

Informace o knize

Název knihy:
Originální název:
Série:
Pořadí v sérii:
Autor:
Překlad:
Žánr:
Rok vydání:
Počet stran:
Nakladatelství:
ISBN:
Neplakej
Don´t You Cry
-
-
Mary Kubica
Blanka Hromková
Thriller
2016 originál / 2018 překlad
336
Omega
978-80-7390-689-4

Anotace Databazeknih.cz:
Mladá žena jménem Esther Vaughan zmizí beze stopy ze svého bytu v centru Chicaga. Mezi jejími věcmi je nalezen strašidelný dopis adresovaný „Mým nejdražším“. Její přítelkyně l a spolubydlící Quinn Collins si myslela , že Esther dobře zná, ale nyní o tom začíná pochybovat, a ptá se, kde může Esther být.
Mezitím, v malém přístavním michiganském městečku asi hodinu od Chicaga, se v tiché kavárně objeví neznámá žena. Pracuje zde osmnáctiletý Alex Gallo jako umývač nádobí. Okamžitě ho upoutá dívčin půvab a krása, ale to, co začíná jako nevinná zamilovanost, rychle přerůstá v něco zlověstného a tejemného.
Quinn hledá odpovědi o Esther a Alex je podléhá kouzlu cizinky – mistr napětí Mary Kubica bere čtenáře na vzrušující jízdu plnou zvratů, která vycholí ohromujícím závěrem, a ukazuje, že nezáleží na tom, jak rychle a daleko utečeme – minulost nás nakonec vždycky dožene.

Odkazy: omega


Ukázka z knihy



Kde koupit knihu


http://www.arara.cz/product/637353

  
Nebyl to žádný předem skvěle promyšlený plán, spíš spontánní, ale najednou mi připadá hloupý.


Informace o autorce

foto: Us Weekly

Omega.cz: Mary Kubica je autorkou světových bestsellerů Hodná holka a Andílek. Studovala na Miami University v Oxfordu ve státě Ohio, kde získala magisterský titul v oboru Dějiny a americká literatura. Žije nedaleko Chicaga s manželem a dvěma dětmi.
 

Za recenzní výtisk děkuji nakladatelství Omega.



Pokud vás článek zaujal, můžete sdílet

Lucy Lillianne
V posledních letech jsem neskutečně podlehla knihám. Nejen jejich čtení, blogování o nich, ale i nakupování. Ráda si rozšiřuji knihovničku a velice mě mrzí, když vidím tolik knih, které nemohu mít. Přesto jsem ráda za každý kousek, který se mi dostane do rukou. Největší radost mi dělají žánry fantasy a sci-fi, v poslední době hodně ujíždím na apokalyptických a dystopických knihách a když si potřebuji odpočinout, často sáhnu po nějakém thrilleru nebo jiné napínavé četbě... Samozřejmě nepohrdnu ani lehčí četbou. Nejméně mě lákají romantické knihy, i když i tam občas dojde k nějaké výjimce. Doufám, že čtení mě bude bavit ještě dlouho, protože můj seznam je téměř nekonečný... :-)

4 komentáře:

  1. Mary Kubica mě moc láká, už její předchozí kniha mě zaujala, budu to muset konečně dohnat :) Skvělá recenze Luci! Měj se moc hezky :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. tak tohle je moje prvni setkani s ni a spokojenost... porad jsem cekala, co z toho vypadne, jaky budu mit konecny dojem a fakt dobry :-)

      Vymazat
  2. Už se pomalu blížím ke konci knihy a musím říct, že pořád nevím, co si o knize myslet. Pořád čekám na nějaké to WOW co mě úplně dostane, ale pořád nic...
    Možná jsem po Skryté písni čekala něco víc. Kdo ví. Snad aspoň závěr knihy bude pořádná pecka jinak budu zklamaná :/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. tak uvidis, ja byla prekvapena i tim, jak to nakonec bylo vsechno do oci bijici a taky jak to dopadlo...

      Vymazat

Každý vzkaz pro mě znamená mnoho, často vykouzlí úsměv na tváři a rozhodně potěší. Děkuji každému, kdo pro mě ztratí pár vteřin života :-)




@lucylillianne