MŮJ ZÁPISNÍK

RECENZE KNIH

FILMOVÉ A SERIÁLOVÉ HODNOCENÍ

PEČENÍ A VAŘENÍ

31 března, 2018


Začátkem loňského roku se mi podařilo dát dohromady sérii Svět Tryllů. Všude jsem viděla nadšené recenze a navíc ty obálky byly tak krásné. Zaujala mě anotace a tak není divu, že jsem po knihách začala toužit. Dalo tedy velikou práci je sehnat, protože jsou trochu starší a už se neprodávají. A jaký názor po dočtení mám? Stálo to za to?

Nadchlo mě, jaké si autorka vymyslela hlavní téma. Přišlo mi to docela unikátní a tak nějak nové. Zvlášť po tom, co jsem odhalila pravdu o původním domově hlavní hrdinky Wendy. Popravdě trochu nečekané, ale rozhodně to zase naplnilo představu o tom, že je to přece jen fantasy příběh. Jako nápad opravdu výborný, i když asi nemůžu souhlasit úplně se vším, co na daném místě probíhalo, nebo jak se tam žilo...

Co se týče Wendy, tak jako postava nebyla špatná, i když v poslední době mám raději silnější ženské hrdinky, ne takové ovečky, které někdo musí vést. Přišla mi trošku slabší a očekávala bych, že s její minulostí bude více průbojnější. Předpokládám tedy, že v dalších knihách dojde k rozvoji a překvapí mě svým charakterem. Pokud ne, budu asi docela zklamaná.

Musím také zmínit, že při čtení jsem měla často pocit takových těch puberťáckých omílaných knih. Pokud totiž čtete Trylly, připadá vám, že jste se vrátili do četby podobné Drahokamům a jiným knihám této věkové kategorie. I když jsou důležitým faktorem události, které se dějí, proč se dějí a hlavně, co to bude znamenat do budoucnosti, velikou rolí, která to hodně zakrývá, je i romantika a zamilovávání, které tu atmosféru lehce potlačuje. Je pravda, že to může být pro příběh důležité, ale nemělo by to být tak moc na popředí. Hlavní hrdince je však sedmnáct, takže je jasné, jak je kniha zaměřená.

Když se také ohlédnu, tak kniha má něco málo přes tři sta stran a tak nějak se tam toho moc neděje. Kromě toho, že se Wendy dozví pravdu o sobě a navštíví místo, kde měla původně žít, tak moc zápletek a zvratů nedostaneme. Postavy kolem sebe neustále kroužily a jediné, co jsme dostali naservírováno, tak jaké vazby a vztahy mezi sebou mají. Až konec přinesl trochu akce a náhled toho, co by se mělo dál dít.

Každopádně nemůžu autorce odepřít to, že dokáže psát opravdu poutavě a čtivě. I když mi ne každý kousek příběhu seděl, působil dojmem, že je pro hodně mladší osazenstvo, tak mě rozhodně bavil od začátku do konce. A byla jsem moc ráda, že jsem si knihu přečetla. Zaujalo mě to, i když jsem často věděla předem, co se stane, protože mnoho překvapivých faktorů tu nehledejte. Pouštím se tedy i do dalšího dílu a o knize můžu říct, že je pohodová, odpočinková, chytne vás ihned a donutí ji dočíst během pár hodin, ale je tu spousta ale, která sráží její hodnotu a tak, když nebudete mít příliš vysoká očekávání, budete spokojeni...
 

Čekala jsem, že bude protestovat, ale zase mě překvapil. Na rtech se mu objevil náznak úsměvu.

Informace o knize

Název knihy:
Originální název:
Série:
Pořadí v sérii:
Autor:
Překlad:
Žánr:
Rok vydání:
Počet stran:
Nakladatelství:
ISBN:
Dědička
Switched
Svět Tryllů
1
Jana Jašová
Fantasy
2010 originál / 2012 překlad
312
Fortuna Libri
978-80-7321-666-5

Anotace Databazeknih.cz:
Když bylo Wendy pouhých šest let, matka se ji pokusila zabít. Tvrdila jí, že je monstrum. O jedenáct let později se Wendy začíná obávat, že matka měla tehdy možná pravdu. Dochází jí, že asi není tím, kým si po celý život myslela, že je. Toto poznání jí pomáhá odhalit Finn Holmes.
Finn, záhadný spolužák, zprvu Wendy jen neust
ále pozoruje. Něco na něm Wendy neskutečně přitahuje, ale zároveň děsí. S jeho pomocí se dozví i pravdu o sobě a svém životě: Jako miminko byla zaměněna s jiným dítětem, chlapcem. Ještě v šoku se Wendy vydá s Finnem za svou pravou matkou. Netuší ale, co ji tam čeká...
Nový domov Wendy nutí nechat dosavadní život za sebou, zapomenout na školu jí problém nedělá, ale jak se vypořádá se ztrátou svého bratra a tety? Wendy se musí poprat se svým novým údělem a s tím, že ani u své pravé matky nenajde city, které celé dětství tak moc postrádala.
Co když bylo vše ve vašem životě postaveno na lži?

Byla jsem mu vděčná, že mi chtěl pomoct, i když jsem vlastně nechápala, jak to chtěl udělat. Měla jsem pocit, že jeho návštěva mi přinesla leda ještě větší zmatek, než jsem cítila předtím.

Informace o autorce

 foto: Spiegel Online
 
Databazeknih.cz: Amanda Hockingová je autorkou trilogie o Tryllech, která se v USA stala bestsellerem a dalších šesti knih, jež si vydala vlastním nákladem. Poté, co se prodalo – zejména ve formátu e-Book – , více než milion jejích knih vydaných samonákladem, je obdivována jako typický příklad úspěchu v digitálním věku. Žije v Minesotě, kde pracuje na další knize.

 


Pokud vás článek zaujal, můžete sdílet

Lucy Lillianne
V posledních letech jsem neskutečně podlehla knihám. Nejen jejich čtení, blogování o nich, ale i nakupování. Ráda si rozšiřuji knihovničku a velice mě mrzí, když vidím tolik knih, které nemohu mít. Přesto jsem ráda za každý kousek, který se mi dostane do rukou. Největší radost mi dělají žánry fantasy a sci-fi, v poslední době hodně ujíždím na apokalyptických a dystopických knihách a když si potřebuji odpočinout, často sáhnu po nějakém thrilleru nebo jiné napínavé četbě... Samozřejmě nepohrdnu ani lehčí četbou. Nejméně mě lákají romantické knihy, i když i tam občas dojde k nějaké výjimce. Doufám, že čtení mě bude bavit ještě dlouho, protože můj seznam je téměř nekonečný... :-)

2 komentáře:

Každý vzkaz pro mě znamená mnoho, často vykouzlí úsměv na tváři a rozhodně potěší. Děkuji každému, kdo pro mě ztratí pár vteřin života :-)




@lucylillianne