MŮJ ZÁPISNÍK

RECENZE KNIH

FILMOVÉ A SERIÁLOVÉ HODNOCENÍ

PEČENÍ A VAŘENÍ

23 září, 2017

Můj seznam přání - knihy, které si chci koupit nebo přečíst.
Meme z dílny Book Chick City...

Říjen je mým nejhorším měsícem v roce. Proč? Protože vychází neskutečné množství knih, které mě zaujaly. Takže co teď? Sestavit se seznam priorit :-P

   

Velká kniha příběhů Sherlocka Holmese
Největší sbírka příběhů slavného detektiva, která kdy byla vydána! Sherlock Holmes je bezesporu jednou z nejpopulárnějších postav v historii – a nejen té literární. Od chvíle, kdy se poprvé objevil v Doylově Studii v šarlatové (1887), čtenáři ho milují se stejnou vášní, s jakou se nejrozmanitější spisovatelé pouští do příběhů, jejichž hrdinou je postava výstředního detektiva. Ve Velké knize příběhů Sherlocka Holmese shromáždil editor Otto Penzler na osmdesát povídek, které byly publikovány v průběhu více než sta let. Vedle dokonalých nápodob novodobých „Holmesovců“ (Leslie S. Klinger, Daniel Stashower) nalezneme ve výboru např. pastiše klasiků dob nedávno minulých, jako jsou Wodehouse nebo Kinglsey Amis, ale i těch současných (Stephen King, Collin Dexter, Neil Gaiman), parodie Conan Doyleových současníků (A. A. Milne či James M. Barrie) či žánrově vybočující příběhy velikánu sci-fi Poula Andersona a Michaela Moorcocka. Nezáleží na tom, jestli je vaším oblíbeným „Velkým detektivem“ Basil Rathbone, Jeremy Brett, Robert Downey, Jr., Johny Lee Miller, nebo Benedict Cumberbatch. Je jedno, zda jste zarytý holmesolog, nebo jste jako malí četli Psa baskervillského, ale už si to úplně nepamatujete – v téhle knize si totiž vybere úplně každý.

Hlasy
Lidé, kteří si divoce mumlají sami pro sebe. Kteří se odhalují, slyší hlasy. Psychiatrické oddělení salcburské Kliniky-Sever se specializuje na mimořádně těžké případy. Když je jeden z lékařů nalezen zavražděný v ošetřovně, musí se vyšetřovatelka Beatrice Kasparyová pokusit vymámit informace z pacientů. Z traumatizovaných duší, které žijí ve své vlastním světě. A nehrají podle pravidel…

Harry Potter a Vězeň z Azkabanu (ilustrované vydání)
Harry Potter a jeho kamarádi Ron a Hermiona jsou už ve třetím ročníku bradavické Školy čar a kouzel. Harry se nemohl dočkat začátku školního roku, když ale přijede do Bradavic, panuje tam napjatá atmosféra a strach. Proč? Na svobodu uprchl vězeň z Azkabanu, nebezpečný vrah Sirius Black – prý nástupce lorda Voldemorta, Pána zla. A stopa vede – kam jinam než do školy v Bradavicích.

Hora mezi námi - už nechci
Přichází bouře a provoz na letišti v Salt Lake City je ochromen. Novinářka Ashley je nervózní, že nestihne vlastní svatbu, a na chirurga Bena čekají pacienti. Ačkoli se tihle dva vůbec neznají, objednají si spolu charterový let, aby se navzdory nepříznivému počasí dostali domů včas. Jejich letadlo ale havaruje a oni se ocitají uprostřed zasněžených hor bez naděje na záchranu. Jak dlouho tu budou uvězněni? Jak si obstarají potravu a přístřeší? Hledají k sobě vztah, přehodnocují minulost a čelí krutým nástrahám nemilosrdné divočiny. Dramatický boj o přežití v extrémních podmínkách v nich probudí sílu, o níž neměli tušení... Podlehnou v mrazivé pustině zraněním těla a duše, nebo znovu uvěří v lásku?

Proti všem
Amber je na útěku. Spolu s Cobaltem opouští supertajnou dračí organizaci Talon a vydává se do neznáma. Stále přitom nepřestává myslet na Garretta – člověka, který jí zachránil život, i když si tím podepsal rozsudek vlastní smrti! Jenže vydat se pro něj přímo do základny Řádu svatého Jiří, vojenského seskupení, které si vytýčilo za cíl vyvraždění draků, je možná trochu velké sousto i pro odvážnou a trénovanou Ember...

Z kostí a inkoustu
Jess a jeho rodina se živí pašováním knih. Ve Velké knihovně v Alexandrii je totiž uloženo veškeré vědění světa a vlastnit knihy je přísně zakázáno. Proto se najdou mnozí, kteří jsou za ně ochotni nemálo zaplatit. Jess dostane možnost ve Velké knihovně studovat a získat tak zákulisní informace důležité pro jejich rodinný obchod. Brzy ale zjišťuje, že Knihovna je mnohem temnější a zlověstnější místo, než si vůbec dokázal představit.

Poslední smrtelné pouto
Kronika Netesaného trůnu vrcholí třetím a posledním románem. Trilogie, která začala Císařovými čepelemi a pokračovala Prozřetelností ohně, dospěla k epickému závěru. Říši Annur zachvátila válka. Starodávní csestriim jsou zpět, aby dokončili svou čistku lidstva. Armády pochodují na hlavní město. Líchové, osamocené bytosti, které čerpají moc z přírody a živí tak své neobyčejné schopnosti, hrají na všechny strany, aby ovlivnili výsledek války. Vrtošiví bohové kráčejí po zemi v přestrojení za lidi a sledují své vlastní cíle. A třem císařským sourozencům v samém srdci toho všeho – Valynovi, Adare a Kadenovi – je jasné, že i kdyby přežili zkázu, jež hrozí jejich světu, stejně se jim možná nepodaří sjednotit své protichůdné představy o budoucnosti…
 
Pán hor I.
Rozsáhlá historicko-romantická sága mapuje osudy šesti generací šlechtického rodu de Braie od roku 1785. Odehrává se převážně ve Francii, i když bouřlivé události osmnáctého, devatenáctého a začátku dvacátého století zavedou hrdiny nejen do mnoha zemí Evropy, ale i do Ameriky, Afriky a kolonií v Indii. Příběh mladičké Christiny se začíná odvíjet ve chvíli, kdy ji souhra náhod zavede do zchátralého hradu v horách. Žije tam pouze Edmond, přezdívaný Pán hor - černá ovce rodiny de Braie. Sníh odřízne všechny cesty do údolí a uvězní Christinu ve společnosti muže, jemuž se dlouhé měsíce snažila vyhýbat. Edmond - muž s nejhorší pověstí v kraji - nakonec riskuje život, aby ji dopravil do bezpečí. Christina pomalu rozmotává klubko lží, zveličených pomluv a pověr, které z hradního pána udělaly postrach celého okolí. Z počátečního strachu a odporu se rodí nesmělá láska. Ta pobouří celý kraj a způsobí rozkol mezi Christinou a její rodinou. Komplikace přináší nejen rodová zášť, ale i dějinné zvraty. Po pádu Bastily je starý svět v troskách. Edmond je však schopen pro svou lásku udělat i nemožné. Stejně jako o dvacet let později jeho syn, který v císařských službách odchází do Itálie, aby v Benátkách dostihl osudovou ženu svého života.

A zrodí se píseň
Žádné nebezpečí. Žádná kapitulace Po krvavé bitvě proti mnoha různým protivníkům je Paige Mahoneyová jako Kmotryně vládnoucí londýnskému podsvětí v neustálém ohrožení. Stabilizace roztříštěného podsvětí bude složitější, něž se kdy zdálo, protože se otočila k Jaxonu Hallovi zády a na svobodě číhají pomstychtiví nepřátelé. Paige ovšem netuší, že její vláda může být již velmi brzy násilně přerušena zavedením Senshieldu, technologie, která by pro komunitu jasnovidců a světa, v němž žijí, znamenala zkázu...

Síla
Temné finále trilogie Havraní kruhy přinese osudovou volbu. Představte si, že jste ikonou ve světě obávaných slepých. Symbolem, který jeho obyvatele spojuje v nenávisti a touze po pomstě. Jako dcera mrtvorozeného válečníka, jenž se vinou zrady svého bratra ocitl ve vyhnanství, máte jediný úkol — zahájit začátek konce. Hirka se připravuje na setkání s vládnoucím rodem studeného světa s pevně danou hierarchií, v němž se cení odvaha a pohrdá slabostí. Dívka neochotně přijímá svůj osud v naději, že svého přítele Rimeho udrží naživu a Ymslandu v bezpečí. Ale žízeň mrtvorozených po Síle je neuhasitelná a válka nevyhnutelná. Ke kterému světu se Hirka nakonec přikloní? Kam patří?

Jak se točí Cizinka: oficiální průvodce sériemi 1 a 2
Kniha vás zavede jak do zákulisí, tak přímo do děje. Herci, scénáristé, producenti, hudebníci, kostýmní výtvarníci, technici a mnozí další se s vámi podělí a své zážitky a výzvy, kterým čelili, než se tato vzrušující sága objevila na obrazovce. V exkluzivních rozhovorech, včetně Caitriony Balfe (Claire), Sama Heughana (Jamie) a Tobiase Menziese (Frank Randall / Black Jack Randall), se dočtete o jejich o nelehkém úkolu věrně ztělesnit nejoblíbenější postavy románů. Výkonný producent a Ronald D. Moore se svěří s tím, jak pracoval tým scénáristů, jak objížděli vytipované lokality pro natáčení i kolik energie stála výroba kostýmů a staveb, aby vše bylo dokonalé. Kniha také zkoumá všechny epizody seriálu prostřednictvím exkluzivních rozhovorů s jejími autory a režiséry, kteří se s vámi podělí o fascinující fakta z natáčení díl po dílu.


Pokud vás článek zaujal, můžete sdílet

Lucy Lillianne
V posledních letech jsem neskutečně podlehla knihám. Nejen jejich čtení, blogování o nich, ale i nakupování. Ráda si rozšiřuji knihovničku a velice mě mrzí, když vidím tolik knih, které nemohu mít. Přesto jsem ráda za každý kousek, který se mi dostane do rukou. Největší radost mi dělají žánry fantasy a sci-fi, v poslední době hodně ujíždím na apokalyptických a dystopických knihách a když si potřebuji odpočinout, často sáhnu po nějakém thrilleru nebo jiné napínavé četbě... Samozřejmě nepohrdnu ani lehčí četbou. Nejméně mě lákají romantické knihy, i když i tam občas dojde k nějaké výjimce. Doufám, že čtení mě bude bavit ještě dlouho, protože můj seznam je téměř nekonečný... :-)

11 komentářů:

  1. HP a vězeň z azkabanu, to je i me přání. Akorat si jej asi nebudu pořizovat, protože jsem každý díl vždycky dostala na vánoce a mam tak o vánocích vždy takovou tradici, ze po štědrém dni se do harryho pustim :))
    Ale super výběr knih. Cizinku mam celou sérii, už jako staré vydání, ale nikdy jsem se nedostala k druhému dílu, vždycky me odrazuje to množství stránek. Ale jednou bych chtěla celou sérii dočíst, protože se mi příběh líbí :)

    A vůbec jsem nevěděla ze vychází nova kniha od Ursuli :O to jsem teda překvapena a urcite ji zařazuji na seznam přání :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak určitě Cizinku dlouho neodkládej :-) Hlasy jsou do série... A na Harryho se moc těším. Mám rozpracovaný re-reading, skončila jsem u třetího dílu a budu pokračovat příští rok, až vyjde čtvrté ilustrované vydání :-)

      Vymazat
    2. Už jsem se konečně podívala k čemu patří. slepé ptáky jsem ještě nečetla, tak možná proto mi tahle informace nějak utekla, musím se pak po druhém díle podívat, protože první byl naprosto geniální :))

      Vymazat
  2. Bože ta Cizinka... průvodce seriálem, ten bych si vážně přála. :))

    OdpovědětVymazat
  3. Z tvého seznamu mě láká Poslední smrtelné pouto a Síla. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pouto si ještě rozmyslím, jelikož první díl nebyl zrovna pecka... :-(

      Vymazat
  4. Já se v říjnu na sto procent chystám na Harryho. Jinakmi zbytek tvých přání moc neříká, nebo jsem zatím nečetla předchozí díly. A abych byla upřímná, ani jsem se pořádně nekoukla, co to vlastně má vše v říjnu vyjít :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobře děláš, nespěchej na to, ať tě to nesloží :-P

      Vymazat
  5. Z těchto knih mě zaujalo akorát ilustrované vydání HP :)

    OdpovědětVymazat

Každý vzkaz pro mě znamená mnoho, často vykouzlí úsměv na tváři a rozhodně potěší. Děkuji každému, kdo pro mě ztratí pár vteřin života :-)




@lucylillianne