MŮJ ZÁPISNÍK

RECENZE KNIH

FILMOVÉ A SERIÁLOVÉ HODNOCENÍ

PEČENÍ A VAŘENÍ

15 srpna, 2017


Recenzní e-kniha


Další z mnoha knih, které mě zaujaly díky svému prostředí a době. Historický román ze 17. století, který se zabývá životem hlavní hrdinky Katherine. Ta neměla svůj život doposud lehký a jak to tak vypadá, smůla se jí bude na paty lepit i nadále.

Autorka využila jedné historické skutečnosti, tedy velkého londýnského požáru, ke kterému přidala vlastní zápletku. Příběh začíná těsně před požárem. Katherine a její manžel mají velké plány, vše vypadá slibně, dokud není zničena velká část města. Potom se všechno změní a jak to tak vypadá, štěstí zatím není nablízku.

Zpočátku se kniha tváří jako jakýkoli příběh ve stylu Jane Austen. I když je pravda, že mi trochu chyběla dobová mluva. Nějaká snaha o ni byla, ale nakonec to nedopadlo. Nemluvě i o některých momentech, které trochu vybočovaly z obvyklého repertoáru, tedy i nějaké ty intimnější scény. Později se obsah mění a působí trochu jako drama či thriller, tak trochu se i pátrá, takže lehce detektivka a velice často se objevují i náznaky romantiky. V podstatě autorka sepsala takovou multižánrovou knihu, ale pokud bych to měla označit jednodušeji, jde o román se vším všudy.

Hlavní hrdinka je spíše prostá a obyčejná. Byla mi velice sympatická, i když v některých momentech lehce naivní. V jejím nitru se svářil boj mezi její obyčejnou a slabou stránkou a mezi tou, kdy působila jako sebejistá a poněkud přidrzlá žena. Každopádně za všech okolností vydržela a bojovala, nevzdávala se. Většina postav si byla navzájem 'ušitá na míru', takže to pak lehce působilo zjednodušeně. Téměř všichni vycházeli se všemi a tak to na mě působilo jako nějaká pohádka, kde přece vždycky vyhrává dobro.

Většina knihy mě opravdu bavila. Bylo to zajímavé, ale i napínavé čtení a pořád jsem očekávala nějaký velký zvrat. Neříkám, že jsem nečekala něco jiného, zpočátku to směřovalo naprosto jinam. Bylo pár věcí, které se mi do tohoto typu knihy moc nehodilo. Navíc závěrečná čtvrtina už byla docela hodně předvídatelná, přeslazená a jednoduchá. Ta se naopak od zbytku knihy úplně lišila. Autorka rozjela určitý příběh, který se nakonec stočil úplně jinam a tím i čtenářovu pozornost strhl k něčemu naprosto odlišenému, než s čím začal. Nicméně celkový dojem byl velice dobrý a jako oddechové čtivo na jeden či dva večery ideální.

 

Chladné, hladké hedvábí při navlékání sukně nádherně šustilo. Pomalu jsem se procházela po místnosti a poslouchala zvuk hedvábí kolem kotníků.

Informace o knize

Název knihy:
Originální název:
Série:
Pořadí v sérii:
Autor:
Překlad:
Žánr:
Rok vydání:
Počet stran:
Nakladatelství:
ISBN:
Žena obchodníka s kořením
The Spice Merchant's Wife
-
-
Charlotte Betts
Milena Hordinová
Historický román
2013 originál / 2016 překlad
408
Fragment
978-80-253-2927-6

Anotace Databazeknih.cz:
Kate s napětím očekává návrat svého manžela Roberta. Domluvený sňatek s bohatým obchodníkem s kořením jí měl zajistit spokojený a šťastný život, po kterém tolik toužila. Radost z jeho příjezdu a vidina šťastné budoucnosti je však zničena obrovským požárem, který s sebou vezme všechen Robertův majetek. Loď naložená vzácným zbožím lehne popelem, zůstane po ní jen vůně spáleného hřebíčku a skořice.
Robertovi nezbývá než začít tvrdě pracovat. Lákavá nabídka jistého Hacketta, který plánuje vybudovat na troskách spáleniště nový Londýn, se ukáže jako špatné rozhodnutí. Robert je nalezen mrtev. Kate nevěří, že její muž spáchal sebevraždu. Během pátrání po podezřelých okolnostech manželovy smrti začne jít o život i jí. Zdrcená a zcela bez prostředků nalezne útočiště v rodině slepého výrobce parfémů Gabriela. Vrah jejího muže ji však pronásleduje až sem…

Odkazy: palmknihy

Kuchyň byla teplá a útulná. Začala jsem na stole připravovat těsto na perník, zatímco na druhém konci klábosily obě ženy.

Ukázka z knihy



Kde koupit knihu

 
http://www.paseka.cz/fayeova-lyndsay-lovci-vran/produkt-4227/    


Informace o autorce

foto: Hachette Australia


Charlotte Betts


Za recenzní e-knihu děkuji knihkupectví Palmknihy.



Pokud vás článek zaujal, můžete sdílet

Lucy Lillianne
V posledních letech jsem neskutečně podlehla knihám. Nejen jejich čtení, blogování o nich, ale i nakupování. Ráda si rozšiřuji knihovničku a velice mě mrzí, když vidím tolik knih, které nemohu mít. Přesto jsem ráda za každý kousek, který se mi dostane do rukou. Největší radost mi dělají žánry fantasy a sci-fi, v poslední době hodně ujíždím na apokalyptických a dystopických knihách a když si potřebuji odpočinout, často sáhnu po nějakém thrilleru nebo jiné napínavé četbě... Samozřejmě nepohrdnu ani lehčí četbou. Nejméně mě lákají romantické knihy, i když i tam občas dojde k nějaké výjimce. Doufám, že čtení mě bude bavit ještě dlouho, protože můj seznam je téměř nekonečný... :-)

0 komentář(ů) v diskuzi:

Okomentovat

Každý vzkaz pro mě znamená mnoho, často vykouzlí úsměv na tváři a rozhodně potěší. Děkuji každému, kdo pro mě ztratí pár vteřin života :-)




@lucylillianne