MŮJ ZÁPISNÍK

RECENZE KNIH

FILMOVÉ A SERIÁLOVÉ HODNOCENÍ

PEČENÍ A VAŘENÍ

25 listopadu, 2017

Reset • Amy Tintera

sobota, listopadu 25, 2017 11 komentářů

Trvalo mi poměrně dlouho, než jsem se ke knize dostala. Mám ten pocit, že jsem si ji na svůj wishlist dala už tak před třemi lety. A když jsem knihu konečně pořešila, ležela na polici skoro půl roku. Předlouhá cesta, která za to rozhodně stála.

Musím přiznat, že hlavním prvkem knihy je žánr young adult. Oba hrdinové jsou poměrně mladí a už podle anotace vám musí být jasné, co se bude dít. Ocitli se v situaci, kterou by jim snad nikdo nezáviděl. Jelikož jsou povahově každý jiný, jak to tak bývá, jejich střet je ovlivní oba dva. To má za následek nepříjemnosti, kterým musí čelit.

Líbilo se mi jak autorka popsala svět, který už dávno nevypadá jako ten náš. Lidstvo se změnilo a je rozděleno. Nemoci zmutovaly a někteří lidé jimi byli ovlivněni. Další z mnoha katastrofických scénářů našeho budoucího světa, ale docela reálná, alespoň v něčem. Sice nám nejsou odhaleny příliš velké podrobnosti, ale i tak si to dokážeme všichni představit.

Wren se ukázala jako zajímavá postava. Z počátku nás čeká rychlé představení, abychom ji poznali a věděli s kým máme tu čest. Myslím, že možná tento úvod mohl být trošku delší, aby nám bylo víc přiblíženo její neemotivní chování. Naopak po seznámí s Callumem to mohlo nabrat zase pomalejší spád. Najednou bylo všechno moc rychlé a její povaha se změnila téměř ihned, což vzhledem k jejímu popisu nebylo zrovna moc logické a tak trochu díky tomu kniha utrpěla. Byla nám totiž slíbena temnější a tvrdší Wren, která ale moc dlouho nevydržela. A to je škoda. Ten přerod měl být postupnější.

Co se týče děje, tak všechno probíhalo plynule a docela akčně. V podstatě jsme se neustále posouvali z místa na místo a museli se ohlížet přes rameno kvůli nebezpečí. Díky tomu se kniha stala docela akční jízdou... V tomto se autorka vyřádila a hodně se jí to povedlo. Kniha byla alespoň zajímavější. Jsem taky ráda, že se nezabývala přílišnými zbytečnostmi. U YA knih se totiž často stává, že autoři ze svých hrdinů udělají chodící uzlíčky neštěstí, kteří neustále v hlavě přemýšlí, jestli dělají správně, jak mají všechny zachránit a podobně. Některým čtenářům, například mě, to pak neskutečně leze na nervy. Tady se tomu naštěstí vyhneme...

Autorka přišla se skvělým a propracovaným příběhem, který dokáže chytit nejednoho čtenáře. Bavilo mě to tak moc, že knihu jsem zvládla za pouhé dva dny a to se mi stává opravdu hodně málo. Tak moc to bylo svižné a čtivé... Nicméně musím i odebrat body za to obvyklé 'mladické' klišé, které tam bylo patrné od samého začátku a probíhalo po celou dobu, a ne příliš se tam hodilo, aby se o tom psalo na každé druhé straně. Tím pádem šlo o velice předvídatelnou hlavní část. Přece jen, Wren to trochu srazilo z jejího 'nepřemožitelného' žebříčku a to mě mrzelo. A možná to chtělo trochu více těžkých překážek... Slabší čtyři hvězdičky...


To bylo absurdní. Podezřívavě jsem na něj pohlédla. Nebyla jsem si jistá, jakou hru se mnou hraje.

Informace o knize

Název knihy:
Originální název:
Série:
Pořadí v sérii:
Autor:
Překlad:
Žánr:
Rok vydání:
Počet stran:
Nakladatelství:
ISBN:
Reset
Reboot
Reset
1
Jana Hejná
Sci-fi
2013 originál / 2013 překlad
384
Egmont
978-80-252-2686-5

Anotace Databazeknih.cz:
Před pěti lety byla dvanáctiletá Wren Connollyová třikrát střelena do prsou. Po 178 minutách vstala z mrtvých jako resetka: silnější, rychlejší, odolnější a bez emocí. Čím déle jsou totiž reseti mrtví, tím méně v nich zůstává po oživení lidského. Wren 178 je nejnebezpečnější reset v Texaské republice. Nyní ve svých sedmnácti letech slouží v polovojenské jednotce společnosti KLEZ (Korporace pro lidskou evoluci a zalidnění).
Wren je jako zkušená bojovnice pověřena výcvikem nových resetů, ale její poslední nováček – Callum Reyes – je nejhorší, jakého kdy viděla. Callum byl oživen 22 minut po své smrti, a tak prakticky zůstal člověkem. Má příliš pomalé reflexy a nepatřičné otázky a jeho nikdy neuvadající úsměv vyvádí Wren z míry. Pořád však odpovídá za jeho výcvik. Když Callum odmítne splnit rozkaz, dostane Wren poslední šanci ho srovnat – jinak ho bude muset zlikvidovat. Wren dosud vždy uposlechla každý rozkaz a ví, že když se vzepře, bude také zlikvidována. Ale zároveň se nikdy necítila tak živá jako s Callumem…


Nad hlavami nám proletělo další vznášedlo a já vzhlédla a pak váhavě vystoupila zpoza stromu. Opodál zapraskaly větvičky a já zamžourala do temnoty.

Ukázka z knihy


Informace o autorce

foto: autorčiny stránky

Databazeknih.cz: Amy Tintera je spisovatelkou YA románů. Vyrostla v Austinu v Texasu a vystudovala Texas A & M University s titulem v oboru žurnalistiky. Po obdržení magisterského titulu v oboru film na Emerson Collegese přestěhovala do Los Angeles, kde zjistila, že ji pracovat ve filmovém průmyslu nebaví a vrátila se ke své první lásce, psaní.



Pokud vás článek zaujal, můžete sdílet

Lucy Lillianne
V posledních letech jsem neskutečně podlehla knihám. Nejen jejich čtení, blogování o nich, ale i nakupování. Ráda si rozšiřuji knihovničku a velice mě mrzí, když vidím tolik knih, které nemohu mít. Přesto jsem ráda za každý kousek, který se mi dostane do rukou. Největší radost mi dělají žánry fantasy a sci-fi, v poslední době hodně ujíždím na apokalyptických a dystopických knihách a když si potřebuji odpočinout, často sáhnu po nějakém thrilleru nebo jiné napínavé četbě... Samozřejmě nepohrdnu ani lehčí četbou. Nejméně mě lákají romantické knihy, i když i tam občas dojde k nějaké výjimce. Doufám, že čtení mě bude bavit ještě dlouho, protože můj seznam je téměř nekonečný... :-)

11 komentářů:

  1. Já vůbec nevím jestli si knížku přečíst nebo ne. Vždycky mě někdo utvrdí v tom, že knížka za to nestojí a pak přijde někdo (jako ty) a zase mě na knížku naláká... :D :D
    Pěkná recenze. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. tak zalezi na tom, jestli mas rada YA a sci-fi... jako vymysleny je to dobre a libilo se mi to, ale melo to i zadrhele :-)

      Vymazat
  2. Krucipísek! Já mám těch knih na wishlistu málo, že... :D

    OdpovědětVymazat
  3. Já mám tuhle knížku na seznamu taky pěkně dlouho. Jsem na ni ale hrozně zvědavá, přestože hodnocení jsou průměrná a "mladického klišé" mám už plné zuby, věřím, že se v ní najdu :)

    Lory Humble

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. ver mi, ze v tomhle to docela prekousnes a bude se ti to libit :-D

      Vymazat
  4. Už je to delší doba, co jsem Reset četla :) Ale tenkrát se mi moc líbil :) Docela mám chuť pustit se i do pokračování :) Pěkná recenze :)

    OdpovědětVymazat
  5. Tak na "Reset" už se tak dva roky chystám, safra můj nekonečný seznam knih, které bych si měla přečíst stále více roste.. :D

    http://boook-planet.webnode.cz

    OdpovědětVymazat
  6. To se mi zrovna hodilo, snažím se poslední dobou zkrátit svůj seznam knih k přečtení na minimum a nad touhle strašně váhám.. :D Ale tvoji recenzí si mě poměrně nalákala, takže asi ji tam nechám (sakra) :D

    OdpovědětVymazat

Každý vzkaz pro mě znamená mnoho, často vykouzlí úsměv na tváři a rozhodně potěší. Děkuji každému, kdo pro mě ztratí pár vteřin života :-)




@lucylillianne