MŮJ ZÁPISNÍK

RECENZE KNIH

FILMOVÉ A SERIÁLOVÉ HODNOCENÍ

PEČENÍ A VAŘENÍ

08 července, 2017


Lidstvo už definitivně zničilo Zemi. Ta se stává neobyvatelnou a tak se vydávají na vesmírných lodích založit novou kolonii. Ale co se stane, když ani tak nedokážou potlačit své povahy? Ani zničení vlastní planety je nedonutilo se zamyslet na svým jednáním? Asi tak by se tato kniha dala zjednodušeně popsat.

Nejdřív jsem šla do knihy s velkými obavami. Docela jsem měla strach, co mě čeká a jak se mi to bude líbit. Po prvních rozpacích jsem knihu chytla a začala číst. Začátek byl velice dobrý, čtivý a ihned jsem se nadchla. Moc se mi to líbilo, bavilo mě čtení a knihu se mi nechtělo jen tak odkládat. Viděla jsem mnoho potenciálu a mnoho scénářů, které by se zde mohly odehrát.

Střed knihy už vypráví dění po určité situaci, která nastala, rozděluje se na dva pohledy na dvou místech.  Nečekejte ale střídání co kapitolu. Jeden pohled si zabere klidně i třetinu knihy. Atmosféra byla vynikající, včetně toho, jak posádka musela nastalou situaci řešit. Vesmír všude okolo a žádná pomoc. Ale v tomto momentě se začalo všechno odvíjet naprosto jiným směrem, nečekaným a tak nějak se vytrácela i moje ochota číst dál. Čekala jsem totiž něco jiného, přesto jsem pokračovala a nebojte se, čtení šlo stále hladce a dobře, přestože se mi nelíbila spisovatelčina idea.

Co mě nejvíc zklamalo, byl konec a jeho vývoj. To, co v závěru vzniklo mě nenadchlo už vůbec, naopak mě to odradilo od toho, abych si ihned vzala druhý díl. Spíš se pustím do nějaké jiné knihy a k tomuto se časem vrátím. Kniha jako taková měla tak slibný začátek, čekala jsem něco epického, skvělou sci-fi z vesmíru, ale popravdě, už jsem četla mnohem lepší. Postavy byly průměrné, nastalé momenty řešily vcelku rychle a mnoho překážek před sebou taky neměly. Napětí se nějak po prvních stranách vytratilo a vystřídala ji naprostá rezignace. A vzhledem k tomu, že děj měl obsáhnout asi půlroční mizérie, mi to přišlo dost chabé.

Takže pokud hledáte průměrnou sci-fi na jedno odpoledne, u které budete chtít spíše relaxovat než nad ní extra přemýšlet, tohle je pro vás vhodná kniha. Sice tu píšu spoustu negativ, přesto sérii neodsoudím a určitě ji dočtu. Jen to není kniha, která by se mohla hřát na výslunní...


Sotva si uvědomila, že motory nahodily větší výkon a podlaha začala vibrovat. Umělá gravitace stoupla zas o něco výš.

Informace o knize

Název knihy:
Originální název:
Série:
Pořadí v sérii:
Autor:
Překlad:
Žánr:
Rok vydání:
Počet stran:
Nakladatelství:
ISBN:
Mlhovina
Glow
Vesmírná pouť
1
Lenka Faltejsková
Sci-fi
2011 originál /2012 překlad
304
Knižní klub
978-80-242-3765-7

Anotace Databazeknih.cz:
Planeta Země má nejlepší léta za sebou a vesmírem plují dva vícegenerační koráby s cílem osídlit Novou Zem. Ačkoli loď Nový obzor vyrazila na svou misi o rok dříve než Empyreum, obě se setkají ještě na cestě. A nepůjde o střet přátelský – osazenstvo Nového obzoru pod vedením despotické kapitánky Anne napadne posádku Empyrea a unese dívčí část posádky, mezi nimi i šestnáctiletou Wawerly. Příčina se brzy ozřejmí – ženy na Novém obzoru jsou neplodné… První část originální sci-fi trilogie o pouti za nadějí pro lidstvo nepostrádá napětí, milostný příběh, ale také zamyšlení nad tím, jak mohou ideologie ovládnout společnost jako celek i každého z nás.


Hrubé ruce mu sevřely paže a vzápětí už ho táhly chodbou. Z toho pohybu se mu zvedal žaludek.

Ukázka z knihy



Informace o autorce

foto: Daisy Chain Book Reviews

Databazeknih.cz: Rodačka z amerického státu Wyoming AMY KATHLEEN RYAN absolvovala studia anglistiky na univerzitě ve Vermontu a obor tvůrčího psaní na The New School v New Yorku. Debutovala knihou pro děti Shadow Falls (2005) zasazenou do prostředí rodného Jacksonu, o tři roky později vydala humorný román Vibes určený teenagerům a v roce 2010 young adult román Zen & Xander Undone o nesourodé dvojici naprosto odlišných sester. Amy žije v Coloradu a pracuje na pokračování Vesmírné pouti, s níž uspěla u čtenářů po celém světě.
 


Pokud vás článek zaujal, můžete sdílet

Lucy Lillianne
V posledních letech jsem neskutečně podlehla knihám. Nejen jejich čtení, blogování o nich, ale i nakupování. Ráda si rozšiřuji knihovničku a velice mě mrzí, když vidím tolik knih, které nemohu mít. Přesto jsem ráda za každý kousek, který se mi dostane do rukou. Největší radost mi dělají žánry fantasy a sci-fi, v poslední době hodně ujíždím na apokalyptických a dystopických knihách a když si potřebuji odpočinout, často sáhnu po nějakém thrilleru nebo jiné napínavé četbě... Samozřejmě nepohrdnu ani lehčí četbou. Nejméně mě lákají romantické knihy, i když i tam občas dojde k nějaké výjimce. Doufám, že čtení mě bude bavit ještě dlouho, protože můj seznam je téměř nekonečný... :-)

4 komentáře:

  1. To mi připomnělo, že mi celá série chytá prach na poličce :P

    OdpovědětVymazat
  2. Mám doma celou trilogii, ale jak to tak vidím, asi na ni nebudu spěchat. Ale je pravda, že jsem tak nějak očekávala, že to bude průměr...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. ja popravde zadnou pecku necekala, ale zacatek byl slibny...

      Vymazat

Každý vzkaz pro mě znamená mnoho, často vykouzlí úsměv na tváři a rozhodně potěší. Děkuji každému, kdo pro mě ztratí pár vteřin života :-)




@lucylillianne