MŮJ ZÁPISNÍK

RECENZE KNIH

FILMOVÉ A SERIÁLOVÉ HODNOCENÍ

PEČENÍ A VAŘENÍ

05 června, 2017

Poslední čarodějka - Zpívající město

Recenzní e-kniha


Tuto knihu jsem si vybírala jako novinku se zajímavým námětem a hlavně obálkou, která mě zaujala ihned na první pohled. Těšila jsem se na příběh o andělích, o kterých jsem zatím mnoho nenačetla. Už od počátku jsem byla vhozena do příběhu, který mě provázel neznámým místem v době, kdy je vše zničeno. Města jsou rozdělena v područí gangů a různých institucí, které se víceméně všechny chovají jako svrchovaná vláda, která má moc a může si dělat, co si zamane. Z počátečních informací jsem byla značně v rozpacích, protože jsem nevěděla, jak si dané okolí představit. A to je asi největší chyba knihy. Čtenář absolutně neví, v jaké době se ocitl, ani jak to tam vypadá. Jediné, čeho se mu dostane je popis institucí, toho jak fungují její členové, kde se berou padlí andělé a co pro ně znamená ocitnout se mezi smrtelníky.

Hodně informací chybí a z těch pár útržků jsem si to neměla jak poskládat. Celou dobu totiž jsem běhala mezi jednotlivými postavami, kterých není zrovna málo, abych sledovala intriky, podrazy a vzájemnou nenávist, abych sledovala i něco většího, co se děje na pozadí, ale zbytek země zůstává ukryt. Včetně magie. Nikde není napsané jaké limity má, ani kde končí její hranice. Co všechno je dovoleno. Míchají se zde prvky padlých andělů, mytologie jiných zemí, čarodějů a všeho možného. Takže z příběhu uniká to důležité. Některé části asi bylo lepší vypustit a nekombinovat tolik témat. Vznikl díky tomu mišmaš, kterému chybí mozek...

Ale abych knihu jen nehanila, na její obranu musím uznat, že se velice výborně četla a autorka má zajímavý styl, při kterém si dokáže čtenáře získat, přestože děj lehce pokulhává. Tím pádem se mi každá stránka četla snadno a rychle a děj mi plynul pod rukama svižně. Napětí se vyskytlo hlavně v závěru, kdy jsem čekala, co se vlastně vyvrbí z té temnoty, která se tam stále objevovala a jaké řešení se vyskytne pro jednotlivé postavy.

S postavami jsem neměla problémy. Všechny mi sedly na jedničku a daly se snést. Ale jsem opět u toho bodu, že spousta z nich zůstává opředená tajemstvími, které nakonec nedostanu na stříbrném podnose, abych věděla, proč některé věci bylo tak důležité do knihy dávat. Vzhledem k tomu, že jde o první díl série, je veliká naděje, že autorka svoje esa v rukávech teprve vysype. Nicméně bych ji rozhodně doporučila věnovat se i zbytku světa ne jen dvěma místům z celého města...

Za mě tedy spokojenost tak napůl. Kniha byla na čtení výborná a poutavá, ale chybělo tomu více života a hlavně více detailů, které by čtenáři dokázaly zprostředkovat daný svět v lepší a přehlednější celek. Zoufale málo informací.


Možná se vracíte na zem, znovu a znovu, dokud nenapravíte to, co jste měli napravit, ať už je to cokoli.

Informace o knize

Název knihy:
Originální název:
Série:
Pořadí v sérii:
Autor:
Překlad:
Žánr:
Rok vydání:
Počet stran:
Nakladatelství:
ISBN:
Řád zlomených křídel
The House of Shattered Wings
Dominium Padlých andělů
1
Aliette de Bodard
Vojtěch Ettler
Fantasy
2015 originál / 2017 překlad
424
Host
978-80-7577-033-2

Anotace Databazeknih.cz:
Fantastický špionážní thriller podbarvený melancholií ztraceného zlatého věku.
Paříž se zotavuje z Velké války Řádů. Její ulice lemují strašidelné ruiny, z Notre-Dame zbyly jen ohořelé zdi a Seina zčernala popelem a sutí. Přesto život mezi troskami pokračuje dál. Zoufalé gangy bojují v ulicích přežití, zatímco Řády nadále soupeří o nadvládu nad městem.
V Řádu Stříbrostínu, kdysi nejmocnějším pařížském Řádu, panuje zmatek. Jeho magie slábne, jeho zakladatel Jitřinec před desítkami let zmizel a v jeho sídle se náhle zjevilo cosi nevítaného, cosi temného a mocného, cosi, co zabíjí...
Tři naprosto rozdílní hrdinové musí spojit své síly: mladičká, ale mocná Padlá, alchymistka se sebedestruktivními sklony a nedůtklivý mladý muž ovládající kouzla z Dálného východu. Stanou se spásou Stříbrostínu, nebo budou strůjci jeho posledního, nevratného pádu?

Odkazy: host

Kde koupit knihu

 
http://www.paseka.cz/fayeova-lyndsay-lovci-vran/produkt-4227/   

Myslí se jí samovolně mihla vzpomínka na stíny - na temnotu klouzající po vybledlých tapetách a naleštěných parketách, stejnou, jako viděla okolo Philippa.

Ukázka z knihy



Informace o autorce

foto: SciFiNow

Databazeknih.cz: Aliette de Bodard je oceňovaná autorka sci-fi a fantasy literatury francouzsko-vietnamského původu. Žije v Paříži, kam také umístila děj svého románu Řád zlomených křídel, za který získala cenu Britské asociace science fiction (BSFA) za nejlepší román. Autorka je považována za jednu z nejzářivějších nových hvězd žánru, za své knihy obdržela řadu prestižních cen: Nebula, Locus, BSFA, Writers of the Future, i nominaci na cenu Hugo.




Překladatel


foto: Host (Ettler, Vojtěch)

 Za recenzní e-knihu děkuji nakladatelství Host.



Pokud vás článek zaujal, můžete sdílet

Lucy Lillianne
V posledních letech jsem neskutečně podlehla knihám. Nejen jejich čtení, blogování o nich, ale i nakupování. Ráda si rozšiřuji knihovničku a velice mě mrzí, když vidím tolik knih, které nemohu mít. Přesto jsem ráda za každý kousek, který se mi dostane do rukou. Největší radost mi dělají žánry fantasy a sci-fi, v poslední době hodně ujíždím na apokalyptických a dystopických knihách a když si potřebuji odpočinout, často sáhnu po nějakém thrilleru nebo jiné napínavé četbě... Samozřejmě nepohrdnu ani lehčí četbou. Nejméně mě lákají romantické knihy, i když i tam občas dojde k nějaké výjimce. Doufám, že čtení mě bude bavit ještě dlouho, protože můj seznam je téměř nekonečný... :-)

7 komentářů:

  1. Úžasná recenze! :) Tato kniha mě nijak neláká, mám mnoho rozečtených sérií. Ale obálka je vážně moc hezká :)

    OdpovědětVymazat
  2. Po téhle knize jsem hodně pokukovala v edičáku a byla jsem přesvědčená, že si ji opravdu koupím, ale ne úplně dobré recenze mě spíš odrazují. Hlavně když je tolik jiných knih na výběr. Zatím asi budu vyčkávat. Tvoje recenze mě přesvědčila o tom, že by se přece jen v knize mohlo něco zajímavého najít, tak uvidím. Nespíš si ji půjčím v knihovně :) Lákal mě na tom hodně ten svět, ale když se mu autorka moc nevěnuje... škoda.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. no, bohuzel zrovna ten svet neni vykresleny vubec, cele se to venuje jen postavam...

      Vymazat
  3. Tuto mi nabídko Knihcentrum k recenzi minulý týden, ale paní si není jistá, jestli odeslala nebo ne, takže vůbec nevím, jestli dojde či jak se to vyřeší :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To bude veliké překvapení :-) Jinak nechápu, že o tom nemají záznam...

      Vymazat
  4. Noo, já hádám, že ta knížka nebude nic pro mě. Dík, alespoň jsi mě ušetřila Mordoru v podobě jejího čtení. :D

    OdpovědětVymazat

Každý vzkaz pro mě znamená mnoho, často vykouzlí úsměv na tváři a rozhodně potěší. Děkuji každému, kdo pro mě ztratí pár vteřin života :-)




@lucylillianne