MŮJ ZÁPISNÍK

RECENZE KNIH

FILMOVÉ A SERIÁLOVÉ HODNOCENÍ

PEČENÍ A VAŘENÍ

27 května, 2017


Recenzní kniha


Tuto knihu jsem sledovala už nějaký čas u knižních blogerů a to především u těch, kteří čtou v angličtině. Už dávno mě Heartless zaujalo, jak všemi těmi nadšenými ohlasy a samým doporučováním, tak i obálkou a tématem dalšího retellingu, neboli převyprávěné pohádkové klasiky. V té době pro mě byla Marissa Meyer absolutně neznámou autorkou. Než však tato kniha stihla vyjít i u nás, absolvovala jsem její Měsíční kroniky, naprosto skvělou knižní sérii...

Už od prvních stránek musí být většině jasné, že příběh se odvíjí v Říši divů, neboli tam, kde Alenka spadla králičí norou (Alenku však nehledejte). Celý příběh se jakoby odehrává v době dávno před jejím příchodem, alespoň podle děje se tak dá usuzovat. Já sama jsem už měla čest jak s filmem na toto téma, tak i s knihou od Lewise Carrolla. Tím pádem jsem měla vcelku dobrý přehled o daném světě. Naštěstí tento příběh není tak zmatený a divný jako původní verze. Autorka si vypůjčila spoustu detailů, které pak přetvořila ve svůj obraz. Sama o tom i píše v závěru knihy, co jsi půjčila, co pozměnila a dokonce se nechala inspirovat i Edgarem Allanem Poem a jeho básní Havran...

Celkový příběh se mi velice líbil, byl poutavý a zajímavý. Velice výborně promyšlený, což se od této autorky dalo očekávat. Přece jen už má s retellingy nějaké zkušenosti. Rozhodně jí nemůžu upřít její spisovatelský um, který je na jedničku. Co mě však zklamalo, tak délka děje. Většinu knihy se moc neděje, připadala jsem si jako při námluvách v knihách Jane Austen a přitom uvězněná v podivné Říši divů. Tím chci říct, že to bylo neskutečně protahované nic, aby největší gradace a vyvrcholení děje bylo asi sedmdesát stránek před koncem. A řekněme si na rovinu, konec asi nepotěší každého. Rozhodně se ale dozvíme detaily toho, kdo je Srdcová královna, co se jí stalo, že v říši je hned několik království a ani v jednom to není ideální, kde se vzal Kloboučník a Tlachapoud a mnoho dalšího.

Z hlavních postav se mi velice líbil Šprým, protože to byla asi jediná úplně normální postava, velice sympatická a veselá. Jen on dokázal celý příběh povznést a popravdě, na jeho pasáže čekal asi kdekdo :-) Kloboučník v tomto případě působil hodně nevrle a občas i trošku nesympaticky. A co se týče Catherine... Ze začátku jsem si ji hodně oblíbila, během děje na ní byl vidět největší vývoj charakteru. Nejdříve milá a bázlivá, pomalu se měnila, v některých částech byla naprosto snobská a egoistická, tak trochu mi i lezla na nervy. Rozmazlená a nafoukaná. A ke konci došlo k největšímu zvratu. Na jednu stranu se mi líbila, protože konečně to nebylo to ustrašené děvče, ale člověk s vlastním názorem, který jen tak necouvne. Ale mělo to i svou špatnou stránku ...

Bohužel jsem nucena srovnávat autorčiny Měsíční kroniky, které byly geniální, napínavé, dechberoucí, které mě nutily stále sedět nad jejich stránkami. Ano, Bez srdce bylo výborné čtení a moc se mi to líbilo, bavila jsem se a celková spokojenost tu rozhodně je. Ale kniha zároveň postrádala trochu více života a akce... Po dlouhém zvažování dám nakonec tři hvězdičky. Marissa má rozhodně na lepší příběh...
 

Ztěžka polkla. V tváři jí několikrát zacukalo. "Co jste tím vlastně myslel, že jsem jiná?"

Informace o knize

Název knihy:
Originální název:
Série:
Pořadí v sérii:
Autor:
Překlad:
Žánr:
Rok vydání:
Počet stran:
Nakladatelství:
ISBN:
Bez srdce
Heartless
-
-
Marissa Meyer
Martina Šímová
Fantasy
2016 originál / 2017 překlad
416
Egmont
978-80-252-3967-4

Anotace Databazeknih.cz:
Catherine je jednou z nejžádanějších dívek v říši divů a o ruku ji chce požádat sám Král. Ona má ale jiné sny, netouží stát se královnou. Když potká na královském plese pohledného a záhadného Šprýma, rozhodne se, že nebude jen figurkou ve hře někoho jiného. Se Šprýmem se začne potají scházet i přesto, že oba riskují královu nelibost a hněv jejích rodičů. Cath je však pevně odhodlaná zvolit si vlastní cestu, jenže v zemi plné kouzel, šílenství a nestvůr má osud jiné plány.

Odkazy: megaknihy

Nad hlavou se jí majestátně klenuly keře a stromy. Svět voněl prstí a živými rostlinami a ve vzduchu se vznášelo něco sladkého, co připomínalo teplou melasu a zázvorové sušenky.

Ukázka z knihy


Kde koupit knihu

http://www.paseka.cz/fayeova-lyndsay-lovci-vran/produkt-4227/  

Informace o autorce

foto: Writers Write

Databazeknih.cz: Marissa Meyer je autorka dívčích sci-fi románů. Na svém kontě má novelu „The Phantom of Linkshire Manor,“ která vyšla ve sborníku gotických romancí Bound in Skin (Cats Curious Press, 2007), a je členkou asociace Amerických romantických spisovatelů. Pod jménem Alicia Blade napsala přes čtyřicet fanfikcí, což jí získalo vlastní fanouškovskou základnu. Marissa Meyerová je sympatická autorka s všeobecným přehledem, která si uvědomuje význam blogů i společenských médií a s chutí se propaguje (viz její foto v kostýmu princezny Zeldy!). Marissa má dva vysokoškolské tituly z oboru publikování a kreativního psaní, s důrazem na dětskou literaturu. Žije se svým snoubencem (a dvěma kočkami) v Tacomě ve státě Washington v USA.
 

Za recenzní knihu děkuji knihkupectví Megaknihy.



Pokud vás článek zaujal, můžete sdílet

Lucy Lillianne
V posledních letech jsem neskutečně podlehla knihám. Nejen jejich čtení, blogování o nich, ale i nakupování. Ráda si rozšiřuji knihovničku a velice mě mrzí, když vidím tolik knih, které nemohu mít. Přesto jsem ráda za každý kousek, který se mi dostane do rukou. Největší radost mi dělají žánry fantasy a sci-fi, v poslední době hodně ujíždím na apokalyptických a dystopických knihách a když si potřebuji odpočinout, často sáhnu po nějakém thrilleru nebo jiné napínavé četbě... Samozřejmě nepohrdnu ani lehčí četbou. Nejméně mě lákají romantické knihy, i když i tam občas dojde k nějaké výjimce. Doufám, že čtení mě bude bavit ještě dlouho, protože můj seznam je téměř nekonečný... :-)

11 komentářů:

  1. Rozhodně to může být zajímavé zpestření, ale je jasné, že měsíční kroniky jen tak nic nepřekoná :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. tak to rozhodne ne, ale je skoda, ze je clovek potom nucen to porad srovnavat :-D

      Vymazat
  2. Mám tuto knihu v plane čítať lebo autorka je skvelá ale toto je ďalšia recenzia ktorá nie je pozitívna,tak som zvedavá aká bude a či sa mi bude páčiť alebo nie :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. za precteni to urcite stoji, nakonec jsem byla spokojena a libilo se mi to, ale necekej nejakou pecku...

      Vymazat
  3. Pěkné hodnocení! :) Musím říct, že jsem sama okukovala ostatní blogery, kteří Heartless už četli a i já se na něj chystám. Nevím, zda zkusit originál či překlad, ale určitě si tento kousek nenechám ujít :)

    OdpovědětVymazat
  4. Já se za boha nemůžu začíst. Nikdy jsem Alenku nečetla ani neviděla, takže, mám jen určitou představu oč jde, ale tahle kniha mě vůbec, ale vůbec nebaví, upřímně, kdybych věděla jaké to bude, tak bych do ní nešla. Nevím, co jsem si představovala. Když vlastně vím, jaký v jakém světě se Alenka odehrávala... No nic, budu se s tím muset poprat.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. tak si zkus pustit alespon film, at to nemas uplne nezname tema, original knihu nedoporucuji, je to strasne cteni...

      Vymazat
  5. Je škoda, že se to nevyrovná její první sérii, ale i tak to nesmím vynechat. Ale nejdřív se konečně pokusím přečíst Winter, už tu čeká na dobu, kdy budu mít na ty stovky stran čas :D

    OdpovědětVymazat
  6. No jo, a já ji mám jako jednu z oblíbených.

    OdpovědětVymazat

Každý vzkaz pro mě znamená mnoho, často vykouzlí úsměv na tváři a rozhodně potěší. Děkuji každému, kdo pro mě ztratí pár vteřin života :-)




@lucylillianne