MŮJ ZÁPISNÍK

RECENZE KNIH

FILMOVÉ A SERIÁLOVÉ HODNOCENÍ

PEČENÍ A VAŘENÍ

14 března, 2017


Vážka pokračuje tam, kde Cizinka skončila. Ústřední dvojice je opět na útěku, aby si zachránila vlastní krky. Někdy bylo až s podivem, co všechno jsou schopní oba ustát a přesto zůstat spolu. Hlavně kvůli tomu, že autorka se očividně vyžívá v tom, jak jim neustále házet klacky pod nohy. Po pravdě je to takový kolotoč událostí, kdy se navzájem pořád nějakým způsobem zachraňují, neustále si pomáhají, aby za chvíli zase narazili na nějakou překážku a můžou začít od znovu. Možná tím ale chtěla autorka ukázat svůj pohled na to, jak to vypadá, když se dva lidé nedokáží oddělit a jsou si naprosto oddaní... V reálu asi jen stěží viditelné, proto obvykle romantiku nemám moc ráda.

Stejně jako u první knihy jsem předem věděla, co se tu bude odehrávat. Většinu znám totiž už ze seriálu, takže jsem to měla poněkud vyspoilerované. Přesto nemůžu říct, že by mi to nějak škodilo. Kniha mě velice bavila. Skvěle promyšlená do detailů, poutavá a napínavá. Možná jsem to měla díky tomu i trochu jednoduší, protože číst těch skoro tisíc stran a neznat to, to by bylo utrpení :-)

Jak už jsem říkala, ve Vážce se detaily zrovna nešetří. Když už se něco načne, obvykle je vysvětlení někde poblíž a ne zrovna odbité. Kolikrát jsem si říkala, že je až s podivem, že se téměř všechno vměstnalo i do seriálu. Navíc jsem si až s postupem času uvědomila, že vlastně první dvě knihy obsahují téměř tři roky Clařina života v jiné době. Jelikož jsem hltala jednu stránku za druhou, ze začátku mě to ani netrklo...

Asi jediné mínus bylo všechno to intrikaření a hlavně politikaření, protože jsem občas ztratila nit a nevěděla, kdo koho špehuje a některé získané informace mi moc neříkaly. Ale to už tak prostě je, když se toho děje tolik a člověk na to nemá ani hlavu...

Claire a Jamie se hodně změnili, po tom všem co zažili a přesto mi byli oba stále dost sympatičtí. U některých postav jsem se i nasmála díky jejich humoru za každé situace. A Jack Randall mi byl stejně odporný jako dřív. Jako zápornou postavu si ho autorka opravdu vychutnávala. Nejhorší na tom všem byl ale ten konec. Protože to jsem nečekala ani když jsem sledovala poslední epizodu. Hlavně ten časový posun v ději. Trochu mi to vyrazilo dech a byla jsem překvapená, hlavně kvůli tomu, že vím kolik ještě bude vydáno knih, tak si nějak nedokážu představit, jak to autorka sesmolila dohromady, aby to člověka stále bavilo (a dozvíme se, co se stalo v těch přeskočených letech?). No, ale to bude asi překvapení, že? :-) Další pokračování (dokonce i seriálové) nás čeká až v září a já si nejsem tak úplně jistá, zda se mi bude chtít tak dlouho čekat... Prostě i Vážka dokáže chytnout za srdce a to i takového zarytého 'neromanťáka' jako jsem já :-D


Pan Forez konečně dospěl k rozhodnutí, přestal si rukou podpírat bradu a rozhlédl se, kdo by mu mohl pomoci. Očima spočinul na mně a pokynul mi, ať přistoupím.

Informace o knize

Název knihy:
Originální název:
Série:
Pořadí v sérii:
Autor:
Překlad:
Žánr:
Rok vydání:
Počet stran:
Nakladatelství:
ISBN:
Vážka v jantaru
Dragonfly in Amber
Cizinka
2
Diana Gabaldon
Anna Polanská
Historický román
1992 originál / 2016 překlad
968
Omega
978-80-7390-269-8

Anotace Databazeknih.cz:
Strhující příběh navazuje na první díl s názvem „Cizinka“. Tentokrát nás ale přivede do Francie, kam Claire a Jamie uprchli před brutálním pronásledováním velitele anglické posádky ve Skotsku. Stanou se svědky plánování dalšího postupu ve snaze Stuartovců získat zpátky skotský trůn…


Tráva pod našima nohama nevydávala žádné zvuky, Colum ale zvedl hlavu, ještě než jsme se k němu příblížili. Alespoň smysly měl stále vytříbené.

Ukázka z knihy


Informace o autorce

foto: Variety

Omega.cz: Diana Jean Gabaldon Watkins se narodila v Arizoně. Otec byl Američan mexického původu, matčiny kořeny sahaly do Anglie. Vystudovala zoologii, mořskou biologii a behaviorální ekologii. Po studiích pracovala na Arizonské univerzitě a v roce 1984 založila významný vědecký čtvrtletník Science Software Quarterly. S literaturou začala o čtyři roky později a rozhodla se pro historickou tématiku okořeněnou dávkou fantasy. Na začátku psala proto, aby si dokázala, že to zvládne, ale když výsledek ukázala známým, přesvědčili ji, že by svůj příběh měla publikovat. Debutovala knihou Cizinka, která se pak stala první částí velmi oblíbené série.
 

Knižní téma | Outlander (Cizinka) • pinterest

https://cz.pinterest.com/luculi/book-theme-outlander/


Pokud vás článek zaujal, můžete sdílet

Lucy Lillianne
V posledních letech jsem neskutečně podlehla knihám. Nejen jejich čtení, blogování o nich, ale i nakupování. Ráda si rozšiřuji knihovničku a velice mě mrzí, když vidím tolik knih, které nemohu mít. Přesto jsem ráda za každý kousek, který se mi dostane do rukou. Největší radost mi dělají žánry fantasy a sci-fi, v poslední době hodně ujíždím na apokalyptických a dystopických knihách a když si potřebuji odpočinout, často sáhnu po nějakém thrilleru nebo jiné napínavé četbě... Samozřejmě nepohrdnu ani lehčí četbou. Nejméně mě lákají romantické knihy, i když i tam občas dojde k nějaké výjimce. Doufám, že čtení mě bude bavit ještě dlouho, protože můj seznam je téměř nekonečný... :-)

7 komentářů:

  1. Knížka sice vypadá dobře, já se na ni ale v dohledné době nechystám - není čas :P

    OdpovědětVymazat
  2. Ty si to teda rýchlo prečítala,či sa mi to len zda. Ten záver bol geniálny aj keď ma par miest v knihe nebavili rozhodne si musím prečítať trojku aj keď to bude ešte hrubšie ako tento diel a zábere mi to dlhší čas,nutne potrebujem vedieť čo bude ďalej :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Trojku rozhodně potřebuji. Jen to čekání je strašný...

      Vymazat
    2. Súhlasím s tebou,kto to ma vydržať :(

      Vymazat
  3. Také mi není moc jasné, o čem chce psát v dalších knihách, když přeskočila pár dekád. Ale snad to bude stejně zajímavé :)

    OdpovědětVymazat

Každý vzkaz pro mě znamená mnoho, často vykouzlí úsměv na tváři a rozhodně potěší. Děkuji každému, kdo pro mě ztratí pár vteřin života :-)




@lucylillianne