MŮJ ZÁPISNÍK

RECENZE KNIH

FILMOVÉ A SERIÁLOVÉ HODNOCENÍ

PEČENÍ A VAŘENÍ

06 března, 2017

Cizinka • Diana Gabaldon

pondělí, března 06, 2017 9 komentářů

Musela jsem trochu přemýšlet jak tuto recenzi vlastně pojmout a napsat. Chápejte mě, klasické romány nečtu vůbec, jediný způsob, při kterém se překonám a zkusím to, tak tehdy, když je kniha říznutá historií, kterou mám ráda. Dobové téma, způsob života, popisy oblečení a krásné přírody, celkově tehdejšího života. Cizinku jsem znala především ze seriálu. Sledovala jsem ten humbuk okolo a říkala si, co v tom asi může být. Nejdříve jsem viděla tedy seriál a nakonec si řekla, že asi zkusím i čtení, abych zjistila rozdíly a jak moc mě to bude bavit.

Už od začátku jsem sledovala, jak je kniha věrnou předlohou seriálu. Všechno se drželo těchto základů a bylo to jako bych četla scénář nebo znovu koukala na epizodu za epizodou. První polovinu knihy to tak skutečně vypadalo. Největší změny byly v té druhé polovině, hlavně ke konci. Tam došlo k několika odlišnostem. A musím říct, že i když mám seriál ráda, sedělo mi to více od spisovatelky, nepůsobilo to všechno tak brutálně a celkově temně. Je jasné, že filmaři si to kvůli divákům trošku více přiostří...

Přiznám se, že na mě tam bylo občas až moc romantických scén, které někdy hraničily tak trochu s trapností. Jak jsem už jsem psala, romantické knihy nečtu, takže je to pro mě nezvyk, ale autorka to zvládla skvěle prokládat s napětím, akcí, bojem o život, útěky, ale i dokonce humorem... Tím pádem to v těch několika stovkách stran krásně zapadlo. A že toho nebylo zrovna málo. Ano, akce je tam víc než dost, protože život na útěku není snadný. Při čtení jsem musela hodně přemýšlet, jak by na mě kniha působila, kdybych předem nevěděla, co tam bude. Asi bych z toho všeho byla ještě více na větvi. Ale na druhou stranu, ještě o kapánek víc zachraňování a už bych si připadala jak v nějaké telenovele.

Postavy se mi celkově velice líbily. Ústřední dvojice je jasná. Tam je vidět největší vývoj hlavně v jejich seznamování, v jejich vztahu. V tom, jak si důvěřují a navzájem se zachraňují. Občas mě zarážela Claire, protože v seriálu na mě působila hodně dospěle a v knize zase lehce jako dítě. Trochu kontrast, který mi v hlavě dělal neplechu. Bohužel se tomu nedá zabránit, když mi kniha přišla do ruky až teď :-)

Musím nejvíc vychválit spisovatelčin styl, čtení mě bavilo od začátku až do konce. Svým vyjadřováním a slovní zásobou mě prostě strhla a nešlo přestat číst. Jedna pasáž za druhou, jedna strana za druhou a ani jsem se nenadála a byla u konce. Bylo to opravdu skvěle napsané a já už teď vím, že nemusím litovat koupě knihy a že půjdu i do dalších dílů... Sice tak trochu vím, o co tam půjde, ale snad to nebude příliš velkou překážkou a autorka si to u mě nezavaří...

Cizinka je prostě kniha, která krásně zobrazuje tehdejší dobu a způsob života. Ať už v té hezké formě, nebo se všemi těmi obtížemi. I když to nebylo období, kdy by se žilo zrovna lehce, určitě to muselo být zároveň krásné, a ta příroda... Takže se pustím i do dalších pokračování a jsem upřímně zvědavá, co všechno autorka ještě odhalí...


Papíry byly řádně podepsány a já se opatrně odebrala dolů do nálevny a usedla k baru. "Whiskey", řekla jsem starému pomačkanému zjevu stojícímu za pultem.

Informace o knize

Název knihy:
Originální název:
Série:
Pořadí v sérii:
Autor:
Překlad:
Žánr:
Rok vydání:
Počet stran:
Nakladatelství:
ISBN:
Cizinka
Outlander
Cizinka
1
Diana Gabaldon
Marie Fulková
Historický román
1991 originál / 2015 překlad
712
Omega
978-80-7390-268-1

Anotace Databazeknih.cz:
Zde je příběh, kterým to všechno začalo. Seznámíme se v něm se dvěma pozoruhodnými postavami, Claire Randallovou a Jamie Fraserem. Román je plný vášně a historických zajímavostí a snoubí se v něm dech beroucí dobrodružství s milostným příběhem, vedoucím napříč epochami.
Píše se rok 1945 a Claire Randallová, bývalá armádní zdravotní sestra, se právě vrátila z války, aby se znovu setkala se svým manželem a vydala se na druhé líbánky. Při prohlídce jedné ze starověkých kamenných ruin, které jsou rozesety po celých britských ostrovech, se však dotkne jednoho z menhirů. Náhle je z ní Sassenach – cizinka – ve Skotsku zmítaném válkou a nájezdy klanů v pohraničí, to vše léta Páně… 1743.
Claire je katapultována zpět v čase silami, kterým nerozumí. Ocitá se uprostřed intrik zemanů a špehů. Někteří z nich možná usilují o její život a jiní o její srdce. Právě zde se totiž setká s Jamesem Fraserem, galantním skotským bojovníkem, který ji zahrne láskou tak bezbřehou, že se Claire bude muset rozhodnout mezi věrností a touhou ; mezi dvěma naprosto odlišnými muži ; mezi dvěma životy, které nelze vzájemně skloubit.


Slunce zmizelo za tmavými obrysy borovic a vyšly první hvězdy. Byla polovina listopadu a večerní vzduch už byl chladný, přestože ve dne bylo stále příjemně.

Ukázka z knihy


Informace o autorce

foto: Variety

Omega.cz: Diana Jean Gabaldon Watkins se narodila v Arizoně. Otec byl Američan mexického původu, matčiny kořeny sahaly do Anglie. Vystudovala zoologii, mořskou biologii a behaviorální ekologii. Po studiích pracovala na Arizonské univerzitě a v roce 1984 založila významný vědecký čtvrtletník Science Software Quarterly. S literaturou začala o čtyři roky později a rozhodla se pro historickou tématiku okořeněnou dávkou fantasy. Na začátku psala proto, aby si dokázala, že to zvládne, ale když výsledek ukázala známým, přesvědčili ji, že by svůj příběh měla publikovat. Debutovala knihou Cizinka, která se pak stala první částí velmi oblíbené série.
 

Knižní téma | Outlander (Cizinka) • pinterest

https://cz.pinterest.com/luculi/book-theme-outlander/


Pokud vás článek zaujal, můžete sdílet

Lucy Lillianne
V posledních letech jsem neskutečně podlehla knihám. Nejen jejich čtení, blogování o nich, ale i nakupování. Ráda si rozšiřuji knihovničku a velice mě mrzí, když vidím tolik knih, které nemohu mít. Přesto jsem ráda za každý kousek, který se mi dostane do rukou. Největší radost mi dělají žánry fantasy a sci-fi, v poslední době hodně ujíždím na apokalyptických a dystopických knihách a když si potřebuji odpočinout, často sáhnu po nějakém thrilleru nebo jiné napínavé četbě... Samozřejmě nepohrdnu ani lehčí četbou. Nejméně mě lákají romantické knihy, i když i tam občas dojde k nějaké výjimce. Doufám, že čtení mě bude bavit ještě dlouho, protože můj seznam je téměř nekonečný... :-)

9 komentářů:

  1. Tak teď se na knihu už úplně třesu. Cizinku budu mít brzo doma rok a pořád se odhodlávám a sbírám odvahu, přeci jen to není žádný drobeček. Seriálu jsem zdárně odolala, takže kniha pro mě bude doufám pořádně napínavá a strhující. No, zase jsi mě popostrčila blíže ke čtení, tak snad už se k tomu konečně dostanu. Skvěle sepsaná recenze, díky Ti :)) Měj se krásně!

    OdpovědětVymazat
  2. Na Cizinku se chystám už pěkně dlouho - a to i přesto, že podobně jako ty historické romány vůbec nečtu... vlastně obecně nic moc z historie. Jenže s každou další recenzí, kterou si přečtu, nabývám dojmu, že pokud se k tomuhle kousku nedostanu, bude mi to jednou ohromně chybět :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já právě čtu jen historické romány. Nečtu ty moderní :-)

      Vymazat
  3. Hodně dlouho nad Cizinkou přemýšlím, ale myslím, že se spíš poohlédnu po seriálu. Parádní recenze :)

    OdpovědětVymazat
  4. Cizinku jsem viděla, ale ještě jsem ji nečetla. Ale vím, že jsem jí tenkrát naprosto propadla a následně i objednala knížky - ke kterým jsem se (jak jinak) ještě nedostala :D. Musím to napravit co nejdřív. Povedená recenze! :)

    OdpovědětVymazat
  5. Jsem hrozně moc ráda, že se ti Cizinka líbila. Je to opravdu výjimečná kniha a Diana Gabaldon je úžasná spisovatelka :)

    OdpovědětVymazat

Každý vzkaz pro mě znamená mnoho, často vykouzlí úsměv na tváři a rozhodně potěší. Děkuji každému, kdo pro mě ztratí pár vteřin života :-)




@lucylillianne