MŮJ ZÁPISNÍK

RECENZE KNIH

FILMOVÉ A SERIÁLOVÉ HODNOCENÍ

PEČENÍ A VAŘENÍ

09 února, 2017


Knihu jsem získala díky výhře v soutěži. Původně jsem se po ní moc nekoukala, sice jsem ji postřehla a četla si o ní, ale mezi mé priority nepatřila. Chtěla jsem si počkat na hodnocení a pak bych se rozhodla, zda bych ji zkusila nebo ne. Dalším důvodem byl český autor, jak už tu často omílám, ty tak často nezkouším. Snažím se to napravit, ale je těžší si vybrat...

Takže zprvu musím prohlásit, tak jako obvykle, že hlavní hrdinka pro mě byla opět hodně mladá. Už se tak nějak postupně snažím této věkové kategorii vyhýbat, ale bohužel u spousty autorů je strašně oblíbená. Já osobně bych uvítala pár let navíc, tím myslím, třeba čtyři pět, kdyby šlo o vysokoškolačku nebo tak něco, asi bych to vnímala o něco lépe (i s pohledu akčních scén či jízdy na motorce)... Ale je to prvek, se kterým se holt musím smířit, takže to přeskočme.

Co se týče textu, tak musím uznat, že mě to neskutečně bavilo. Bylo to svižné a akční, téměř jeden nekonečný proud dění, bez zastavení k oddechu. Taková správná jiskra pro mě bez chvíle nudy. Jakmile jsem se do čtení pustila, nešlo přestat. Slovní zásoba také perfektní, takže opravdu klobouk dolů. Za mě veliká spokojenost.

Postavy, těch jsme potkali jen pár, ale bohatě to stačilo. Layla byla hodně sarkastická a přidrzlá, konečně ne nějaká mladá husička, která je příliš slabá na to, aby se vzepřela (ale pozor na opakování stejných urážek či sarkastických nadávek či jejich větší četnost, pak to postrádá svoji jedinečnost). Chvílemi byl sice trochu úlet to, jak si spolu hráli na kočku a myš a ty neustálé úniky, ale v tomto ohledu mi to přišlo o něco originálnější než jiné knihy. Celkový nápad byl také skvělý a zajímavý. V tomto díle jsme odhalili jen špičku ledovce, dalo by se říci, takže se těším, jaké další informace se o projektu dozvíme...

Konec mě mrzel, skončil strašně rychle. Od knihy jsem neočekávala, že by mě až tak bavila, takže bych teď potřebovala druhý díl. Doufám, že bude brzy... Podle hodnocení, která jsem viděla na několika databázích, je konečný verdikt hodně rozdílný. Já když se podívám zpětně, viděla jsem více kladů než záporů. Kniha mě mile překvapila a konečně to není příběh, který čtu dnes a denně, a který se tak strašně opakuje svým stylem a obsahem. Můžu jen jásat...


V pokoji jsem zůstala zalezlá celý zbytek dne, noc i část následujícího dopoledne. Po většinu času jsem jen tak nehybně ležela na posteli a snažila se nepřemýšlet.

Informace o knize

Název knihy:
Originální název:
Série:
Pořadí v sérii:
Autor:
Překlad:
Žánr:
Rok vydání:
Počet stran:
Nakladatelství:
ISBN:
V pasti
V pasti
Projekt Alfa
1
Lenka Dostálová
-
Sci-fi
2016 originál
232
Fragment
978-80-253-2765-4

Anotace Databazeknih.cz:
Vždycky jsem si myslela, že vím, kdo jsem. Ještě nikdy jsem se tolik nemýlila… Layla celkem klidně proplouvá životem. Studuje taneční školu a jediné problémy, které řeší, jsou úkoly a otravná spolužačka. Jednoho dne však zkolabuje. Sama a zmatená se ocitne v nemocnici. Doktoři netuší, proč skoro zemřela a co se jí vlastně stalo. Rychle se zotavuje, její smysly se však nepřirozeně zostřují. Když je rozrušená, začínají se kolem ní dít podivné věci. Když se ji z nemocnice pokusí odvést neznámy muž, její svět se obrátí vzhůru nohama. Je vržena do víru událostí, které od základů změní její život. Co se děje s jejím tělem? Proč se musí skrývat a bát se o svůj život?


Nadechl se k nějakému protestu, ale já mu nemínila dát možnost. Pustila jsem se stěny a jako blesk jsem začala sjíždět po jisticím laně, až mě přes rukavice pálilo do dlaní.

Ukázka z knihy


Informace o autorce

foto: Podporujeme české autory

Databáze knih: Lenka Dostálová se narodila 22.3.1992 v Jičíně. Na základní školu chodila do České Skalice, vystudovala Českou lesnickou akademii v Trutnově a nyní studuje na České zemědělské univerzitě v Praze.

Když byla malá, vymýšlel pro ni příběhy její dědeček. Poté, co se naučila číst, se stejně jako on stala vášnivou knihomolkou. Vlastní příběhy začala tvořit ve třinácti letech. Její prvotina vyšla v dubnu roku 2016.

Žije na vesnici s rodinou a kromě práce v zemědělském podniku se podílí na chodu malého rodinného statku. Mezi její koníčky kromě knih patří tanec a zvířata.
 



Pokud vás článek zaujal, můžete sdílet

Lucy Lillianne
V posledních letech jsem neskutečně podlehla knihám. Nejen jejich čtení, blogování o nich, ale i nakupování. Ráda si rozšiřuji knihovničku a velice mě mrzí, když vidím tolik knih, které nemohu mít. Přesto jsem ráda za každý kousek, který se mi dostane do rukou. Největší radost mi dělají žánry fantasy a sci-fi, v poslední době hodně ujíždím na apokalyptických a dystopických knihách a když si potřebuji odpočinout, často sáhnu po nějakém thrilleru nebo jiné napínavé četbě... Samozřejmě nepohrdnu ani lehčí četbou. Nejméně mě lákají romantické knihy, i když i tam občas dojde k nějaké výjimce. Doufám, že čtení mě bude bavit ještě dlouho, protože můj seznam je téměř nekonečný... :-)

15 komentářů:

  1. Pro mě byla kniha lepším průměrem, ale jsem ráda že se ti líbila a stejně jak ty, taky bych si ráda přečetla dvojku :)

    OdpovědětVymazat
  2. Musím říci, že mě to fakt láká. Pěkná recenze.

    OdpovědětVymazat
  3. Musím říci, že mě to fakt láká. Pěkná recenze.

    OdpovědětVymazat
  4. Dobra recenze..:) ale kdyz ctu o mladsi hrdince tak je mi jasne ze to nebude nic pro me...jsem na ne posledni dobou trochu alergicka... Ale rada ctu ze je to od ceske autorky a je to dobre... :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je to divný se pořád zaměřovat na skupinu řekněme pod 20. Ale s tím asi mnoho neuděláme...

      Vymazat
  5. Já nevím, knížka mě zase tak nezaujala, ale asi nebude úplně k zahození :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. uz jsem zvykla, ze to co se mi libi, tak ostatnim moc ne :-)

      Vymazat
  6. Pro mě to byl lepší průměr, při čtení jsem si říkala, že už nejspíš nejsem cílovka, protože by se mi kniha určitě líbila víc, kdybych byla mladší, ale jsem moc ráda, že ty ses do toho krásně začetla! :)

    OdpovědětVymazat
  7. Teď přemýšlím, jestli jsme četli tu samou knihu, jelikož se mi nějak nedaří vidět v ní to, co ty. Ale když tě bavila, je to jedině dobře :) Ale osobně doufám, že bude druhý díl lepší.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já se právě sama divím, když u ostatních to nemá dobré zastání. Ale pro mě byla kniha akční a svižná a to se mi hodně líbilo.

      Vymazat
  8. Páni, to vypadá hodně zajímavě. Podobné knihu čtu moc ráda a velkým plusem je i to, že tahle je od někoho z České republiky. Odpadne tím překlad, se kterým mívám problém. Ne, že bych měla cit pro cizí jazyky, naopak, mám cit pro češtinu a díky tomu mi občas zarazí neb vyloženě naštve leckajká nejasnost či chybka, která díky překladu vznikne.

    OdpovědětVymazat

Každý vzkaz pro mě znamená mnoho, často vykouzlí úsměv na tváři a rozhodně potěší. Děkuji každému, kdo pro mě ztratí pár vteřin života :-)




@lucylillianne