MŮJ ZÁPISNÍK

RECENZE KNIH

FILMOVÉ A SERIÁLOVÉ HODNOCENÍ

PEČENÍ A VAŘENÍ

18 února, 2017


Tento závěrečný díl série jsem musela číst opravdu se zatnutými zuby. Jinak bych to nedala ani do letošních vánoc. Pro mě neskutečné zklamání, jelikož první knihou si autor postavil laťku neskutečně vysoko a v dalších pokračováních už sám sobě nestačil. Druhý díl byl mnohem slabší a nejvíc mi tam vadilo, že příběh se už neodehrává pouze z pohledu hlavního hrdiny Vélina, ale byl rozdělen. To samé platí i pro tuto knihu. Autor si vzal příklad z jiných spisovatelů a aby příběh co nejvíc obohatil, psal z více pohledů a naplácal do děje úplně všechno.

Pokud budu mít někdy chuť a energii, dám si celou sérii znovu, ale tentokrát všechny díly za sebou, abych měla ucelenější dojem. Momentálně se ale můžu vyjadřovat k tomu, jaký pocit mám nyní. Dějově je kniha skvělá a krásně propracovaná. Líbí se mi téma i spousta detailů (velké plus za mapy), i když některé pasáže mi přišly naprosto zbytečné, bez většího účelu či důležitosti. Daly se tedy vynechat a kniha by nebyla tak zbytečně protahovaná. Převládají především odstavce s popisy děje, míst, pocitů postav a myšlenkových pochodů. To je jedno mínus. Co asi knize ubíralo nejvíce byla nudnost. Ano, opravdu nuda. Tím, že se tam dělo toho tolik a na tolika místech, přestalo mě to velice rychle bavit. Nebylo nic, co by mě ke knize dostatečně poutalo. Kolikrát mi ani ty bitvy nepřišly akční. Tím pádem se moje čtení prodlužovalo a já raději odbíhala k jiným knihám, abych se pak na chvíli zase vrátila.

Co u mě knihu dále sráželo byl přehršel názvů. Ale v tomto případě se to týkalo všech těch kmenů, skupin lidí apod... varitajové, kuritajové, arisajové, garisajové... a co to vlastně je? Hned jsem to zapomínala (díky te podobnosti v názvu) a tak často nevěděla, která skupina je vlastně na jaké straně. Proč proboha všechno takhle komplikovat?

Tím chci říct, že nechápu dnešní módu, kdy každá fantasy kniha musí mít minimálně pět set stran, musí být šíleně popisná a hlavně si nevystačí s jedním dílem... Kniha měla mnoho much, opravdu hodně. Dalo by se jí vytýkat kde co, ale chápu, že se najde i mnoho zastánců. Jak říkám, co se týče obsahu, příběh se mi líbil, vynikající, i když se stočil úplně někde jinde než jsem čekala, ale po stránce čtení, mi to do noty prostě nepadlo, nezaujalo... S prvním dílem, který je pro mě top, naprosto nesrovnatelné.


Naproti němu byli u dalšího kůlu připoutaní mrtvý muž a mladá žena, která měla paže svázané za zády a nohy zajištěné tak, aby se nemohla otáčet.

Informace o knize

Název knihy:
Originální název:
Série:
Pořadí v sérii:
Autor:
Překlad:
Žánr:
Rok vydání:
Počet stran:
Nakladatelství:
ISBN:
Královna ohně
Queen of Fire
Stín krkavce
3
Anthony Ryan
Jakub Kalina
Fantasy
2015 originál / 2016 překlad
680
Host
978-80-7491-607-6

Anotace Databazeknih.cz:
Vélin Al Sorna musí pomoci vrátit Říši Královně.
Po boji o holý život má královna Lyrna za úkol odrazit vpád volarské armády a znovu dobýt nezávislost Sjednoceného království. Aby dosáhla svých cílů, musí udělat víc než jen shromáždit své věrné příznivce. Musí se spojit se silami,
které jsou jí odporné, a přivést válku k branám nepřátel.
Zajistit vítězství má Vélin Al Sorna, avšak jeho cesta je plná obtíží. Volarská armáda má na své straně tajemného Spojence, který svým služebníkům nabízí nepřirozeně dlouhý život. Pokud má království zvítězit, musí Vélin Al Sorna Spojence zničit. Jenže porazit protivníka, jehož není možné zabít, je téměř nesplnitelný úkol, zvlášť když Vélinova píseň krve, mystická síla, která z něj udělala takového bojovníka, zlověstně umlkla...


"Nepoučuj mě o svobodě, piráte", vyštěkl Karavek. "Polovina otroků z města za ni zaplatila životem."

Ukázka z knihy



Informace o autorovi

foto: Hachette Australia

nakladatelstvi.hostbrno.cz: Anthony Ryan pochází ze Skotska, vystudoval historii a většinu svého dospělého života žil a pracoval v Londýně. Po dlouhé kariéře v britské státní správě začal po úspěchu svého prvního románu Píseň krve (2013) psát na plný úvazek. V současnosti dokončuje druhý díl plánované trilogie Tower Lord (Pán věže) a pokračuje v psaní sci-fi série Slab City Blues, která vychází v elektronické podobě. Románu Píseň krve se už prodalo přes sto tisíc výtisků.
 



Pokud vás článek zaujal, můžete sdílet

Lucy Lillianne
V posledních letech jsem neskutečně podlehla knihám. Nejen jejich čtení, blogování o nich, ale i nakupování. Ráda si rozšiřuji knihovničku a velice mě mrzí, když vidím tolik knih, které nemohu mít. Přesto jsem ráda za každý kousek, který se mi dostane do rukou. Největší radost mi dělají žánry fantasy a sci-fi, v poslední době hodně ujíždím na apokalyptických a dystopických knihách a když si potřebuji odpočinout, často sáhnu po nějakém thrilleru nebo jiné napínavé četbě... Samozřejmě nepohrdnu ani lehčí četbou. Nejméně mě lákají romantické knihy, i když i tam občas dojde k nějaké výjimce. Doufám, že čtení mě bude bavit ještě dlouho, protože můj seznam je téměř nekonečný... :-)

4 komentáře:

  1. Skvělá recenze :) Jé tak teď doufám, že se mi série bude líbit více :) Klasické fantasy mám ráda a protože jich moc nevychází, tak si od této série slibuji hodně :) Snad nezklame :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. ja mam taky rada fantasy a hodne, ale tato kniha me proste nebavila...

      Vymazat
  2. Podle recenzí tak nějak už vím, co mě čeká. I když jsem dnes přemýšlela, jaké by to bylo, kdyby autor ponechal přední příčku pouze Vélinovi, ztratila by kniha tak na čtivosti?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. podle me by to bylo lepsi, protoze nejdriv nas nalakal na skvely dobrosruzstvi jednoho chlapka aby nam potom serviroval kdeco a jemu dal minimum prostoru...

      Vymazat

Každý vzkaz pro mě znamená mnoho, často vykouzlí úsměv na tváři a rozhodně potěší. Děkuji každému, kdo pro mě ztratí pár vteřin života :-)




@lucylillianne