MŮJ ZÁPISNÍK

RECENZE KNIH

FILMOVÉ A SERIÁLOVÉ HODNOCENÍ

PEČENÍ A VAŘENÍ

19 února, 2017

Bronzový klíč je třetím dílem série Magisterium o mladém kouzelnickém chlapci. Samozřejmě má své přátele, kteří ho na cestě za dobrodružstvím vždy věrně následují. Už od první knihy můžete vidět určité podobnosti například s příběhem Harry Pottera nebo Percy Jacksona. Každopádně má Magisterium i spoustu svých vlastních nápadů.

Hlavní postavy jsou vcelku příjemné a sympatické. Až na pár zvláštností ve smyslu příběhu, se kniha četla velmi dobře a jednoduše, takže pokud hledáte lehké a oddychové čtení po něčem náročnějším, tohle je opravdu ideální kousek.

Vyprávění je svižné, vůbec nevázne a rychle vede k závěru knihy. Žádné zbytečné zdržování vyprávěním nedůležitých událostí a podobně. Celá kniha se nese v duchu pátrání po zrádci. V podstatě jsem stále čekala na ty správné indicie k jeho odhalení. Jakmile jsem viděla blížící se konec, měla jsem obavy, zda to autorky vůbec stihnou vysvětlit. A ano, stalo se tak. Zrádce jsem odhalila vcelku rychle, ale celkový závěr mě docela překvapil, protože jsem nečekala, že by Holly Black nebo Cassandra Clare něco takového vymyslely. Rozumějte tomu tak, že během čtení mi kniha připadá spíše taková pohádková až dětská, takže mi po pravdě vyrazily dech. Nicméně víc vám neprozradím.

Každopádně kniha se mi moc líbila. Občas takové pohodové čtení potřebuji, zvláště po těch šestiset stránkových fantasy knihách. Sice to není na plný počet, protože přece jen nejde úplně o stoprocentní originalitu a spousta odstavců se opakuje (popis stravování v Magisteriu, či to, jak každému neustále vystřeluje obočí vzhůru :-P), ale kniha má i tak hlavně plusy než mínusy...
 

Vždyť to je ohnivý elementál. A přestože nebylo radno mu důvěřovat, v magisterských chodbách se malý ještěr vyznal lépe než kdokoli jiný.

Informace o knize

Název knihy:
Originální název:
Série:
Pořadí v sérii:
Autor:
Překlad:
Žánr:
Rok vydání:
Počet stran:
Nakladatelství: 
ISBN:
Bronzový klíč
The Bronze Key
Magisterium
3
Cassandra Clare, Holly Black
Pavlína Zagolová
Fantasy
2016 originál /2016 překlad
248
Yoli
978-80-7549-135-0

Anotace Databazeknih.cz:
Třetí ročník Magisteria měl být pro Calluma a jeho přátele, které celý kouzelnický svět oslavuje jako hrdiny, procházkou růžovou zahradou. Nebezpečí však číhá na každém rohu a Call zjišťuje, že bezpečno není nikde. A už vůbec ne v podzemních tunelech magické školy, kde číhá tajemný špeh, který mu usiluje o život. Callovou jedinou šancí je vypátrat ho dřív, než se on dostane k němu. To však není vůbec jednoduché, zvlášť když se školou začínají šířit znepokojivé klepy a on nemá nejmenší tušení, komu může věřit…


Rufus přikývl, ale netvářil se zrovna nadšeně. Jejich mistr se však mračil poměrně často, takže s Tamarou to možná nemělo co dělat.

Ukázka z knihy


Informace o autorkách

 foto: Knižní vesmír

Databáze knih: Cassandra Clare se narodila americkým rodičům v Íránu a většinu dětství strávila cestováním po světě se svojí rodinou. Do deseti let žila ve Francii, Anglii a Švýcarsku. Po střední škole žila v Los Angeles a New Yorku, kde pracovala v různých časopisech. Na knize Město z kostí začala pracovat v roce 2004, inspirována Manhattanem.


foto: Nakladatelství JOTA

Databáze knih: Holly Black je jednou z nejúspěšnějších amerických autorek příběhů pro děti a mládež. Její knihy si svým smyslem pro fantazii a tajemno získaly nejen uznání kritiky, ale především oblibu u čtenářů v mnoha zemích celého světa. V češtině vyšla například populární pětidílná série Kronika rodu Spiderwicků a ilustrovaný průvodce Arthur Spiderwick: Klíč k určování kouzelných tvorů ve světě kolem nás, na nichž Blacková spolupracovala se spisovatelem a výtvarníkem Tonym DiTerlizzim, nebo román Daň peklu. Momentálně žije spisovatelka s manželem a synem v Amherstu ve státě Massachusetts.



Knižní téma | Magisterium • pinterest

https://cz.pinterest.com/luculi/book-theme-magisterium/


Pokud vás článek zaujal, můžete sdílet

Lucy Lillianne
V posledních letech jsem neskutečně podlehla knihám. Nejen jejich čtení, blogování o nich, ale i nakupování. Ráda si rozšiřuji knihovničku a velice mě mrzí, když vidím tolik knih, které nemohu mít. Přesto jsem ráda za každý kousek, který se mi dostane do rukou. Největší radost mi dělají žánry fantasy a sci-fi, v poslední době hodně ujíždím na apokalyptických a dystopických knihách a když si potřebuji odpočinout, často sáhnu po nějakém thrilleru nebo jiné napínavé četbě... Samozřejmě nepohrdnu ani lehčí četbou. Nejméně mě lákají romantické knihy, i když i tam občas dojde k nějaké výjimce. Doufám, že čtení mě bude bavit ještě dlouho, protože můj seznam je téměř nekonečný... :-)

1 komentář:

Každý vzkaz pro mě znamená mnoho, často vykouzlí úsměv na tváři a rozhodně potěší. Děkuji každému, kdo pro mě ztratí pár vteřin života :-)




@lucylillianne