MŮJ ZÁPISNÍK

RECENZE KNIH

FILMOVÉ A SERIÁLOVÉ HODNOCENÍ

PEČENÍ A VAŘENÍ

21 ledna, 2017


Recenzní e-kniha


Poprvé, když jsem knihu viděla, zaujala mě obálka. Taková jednoduchá a dobře laděná. V anotaci mě nejvíce lákalo téma cestování časem. Kniha však byla docela kritizována a já její čtení tedy uložila k ledu. Až nyní jsem se dostala k jejímu přečtení. Spousta lidí mi psala, že nebyli vůbec nadšení a já pevně věřila, že u mě to bude jinak.

Musím podotknout, že kniha je především románem pro mladší čtenářky. Jiskření mezi hlavními hrdiny je patrné od prvních společných okamžiků a tak je tedy předem jasné, o co tam půjde. Cestování časem je v tomto případě spíše na vedlejší koleji. Na jednu stranu je to škoda, ale nemůžu říct, že by to knize až tak moc škodilo. Znám mnohem horší příběhy.

Téma to není nijak nové. Cestování časem známe už z Cizinky nebo série Drahokamy (tady mi připadala asi největší podobnost). Astroláb mi zase trochu připomínal Zlatý kompas. Takže v podstatě vám příjde, že autorka využila jiných děl a splácala svůj vlastní příběh. Pokud to není vyložená vykrádačka, nehodlám za takové věci odsuzovat, protože zkuste v dnešní době vymyslet něco na sto procent originálního.

Když tedy pominu tu věčnou romantiku, při které asi spousta holek juchá, přiznávám, že mě to opravdu bavilo. Líbilo se mi cestování a dobrodružství. Celé téma, jak bylo promyšlené a zpracované. I to jak dával celý příběh smysl. Popisy vybraných destinací i roku, do kterého se dostali. Možná by nebylo na škodu, kdyby tam bylo více situací, kdy se museli vyrovnávat s nějakou dobou, životem v minulých letech, splynutím ve společnosti a podobně.

Autorka všechno výborně napsala a já se ani na okamžik nenudila. Bylo to poutavé a čtivé, plynulé, bez zádrhelů nebo okamžiků, které by byly o ničem. Bylo pár věcí, které by se daly vytknout, ale nic tak velkého, abych musela knihu odsoudit bůhví k čemu. Chápu, že ne každému sedne dané téma, někomu se nemusí líbit romantické klišé, které je odhadnutelné od samého začátku (věřte mi, vím o čem mluvím, protože to zrovna není něco, co vyhledávám) nebo zápletka, která připomíná jiná díla. Ale s takovými věcmi musí čtenář počítat, pokud si vybere knihu pro danou věkovou kategorii.

Nevím, co bych pořádně měla vyjádřit. Kniha má svoje dobré i slabé stránky, může se líbit a nemusí (já osobně bych nejvíce ocenila starší hrdiny, třeba kolem pětadvaceti, pak by mi to možná sedělo více...). Vzhledem k tomu, že jsem díky odrazujícím řečem nečekala téměř nic, byla jsem příjemně překvapena. Zamilované páry nejsou sice moje gusto, ale v tomto případě se mi to líbilo a možná si dám i říct a knihu pořídím papírově :-) Těžké rozhodování nad hodnocením, ale nakonec to vidím na čtyři hvězdičky, protože jsem byla více potěšená než zklamaná...
 

Etta se zadívala na dva vojáky, kteří procházeli okolo s hlavami u sebe. Když ji uviděli, zdvořile kývli a šli si po své práci s úsečným: „Brývečer, madam.“

Informace o knize

Název knihy:
Originální název:
Série:
Pořadí v sérii:
Autor:
Překlad:
Žánr:
Rok vydání:
Počet stran:
Nakladatelství:
ISBN:
Pasažérka
Passenger
Pasažérka
1
Alexandra Bracken
Magdaléna Stárková
Román
2016 originál / 2016 překlad
408
CooBoo
978-80-7544-212-3

Anotace Databazeknih.cz:
Ztratila vše, co znala a milovala… Etta se proto vydává do neznámé země, kde se seznámí s Nicholasem, který uniká z dosahu mocného rodu v Koloniích. Navíc jí začnou pronásledovat agenti usilující o její život. Etta tak zjistí, že zdědila zvláštní schopnosti, o kterých nikdy neslyšela. Aby ochránila své tajemství i svůj život, bude muset cestovat nejen mnoho mil od domova, ale i do minulosti… Nepřátelské rody se ale nevzdávají a chtějí její moc!

Odkazy: palmknihy

Nabízelo se jít domů. Domů do New Yorku, kde na ni čeká debutový koncert, máma, Alice a...

Ukázka z knihy




Kde koupit knihu


http://www.paseka.cz/fayeova-lyndsay-lovci-vran/produkt-4227/    


Informace o autorce

foto: Hachette Australia

Databazeknih.cz: Alexandra Bracken, autorka mnoha bestsellerových titulů, se narodila a vyrostla v Arizoně. Poté se kvůli studiu historie a angličtiny přestěhovala do Virginie na východním pobřeží USA. V současnosti žije v New Yorku, kde byste ji mohli spatřit v malém bytě plném knih během tvrdé práce na dalším románu.
 

Za recenzní e-knihu děkuji knihkupectví Palmknihy.



Pokud vás článek zaujal, můžete sdílet

Lucy Lillianne
V posledních letech jsem neskutečně podlehla knihám. Nejen jejich čtení, blogování o nich, ale i nakupování. Ráda si rozšiřuji knihovničku a velice mě mrzí, když vidím tolik knih, které nemohu mít. Přesto jsem ráda za každý kousek, který se mi dostane do rukou. Největší radost mi dělají žánry fantasy a sci-fi, v poslední době hodně ujíždím na apokalyptických a dystopických knihách a když si potřebuji odpočinout, často sáhnu po nějakém thrilleru nebo jiné napínavé četbě... Samozřejmě nepohrdnu ani lehčí četbou. Nejméně mě lákají romantické knihy, i když i tam občas dojde k nějaké výjimce. Doufám, že čtení mě bude bavit ještě dlouho, protože můj seznam je téměř nekonečný... :-)

12 komentářů:

  1. Ja som na tom bola asi skôr opačne. Videla som dosť veľa pozitívnych ohlasov, tak som sa na knihu tešila a dopadlo to... priemerne. Neviem. Tie postavy sa mi zdali dosť suché, ničím si ma nezískali a ani celkovo tá zápletka sa mi nezdala bohvieaká. Jediné, čo sa mi na knihe páčilo, boli netradičné miesta, kde sa príbeh odohrával. Autorka to pekne opísala.
    Ale ani záver ma nezaujal natoľko, aby som si v budúcnosti prečítala druhý diel.

    OdpovědětVymazat
  2. Pěkná recenze, Lucí, nicméně stále váhám. Docela se bojím právě těch milostných klišé, a když píšeš, že to cestování časem je spíše okrajové..no, nevím, nevím, ještě to promyslím :)
    Měj se krásně

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. tak zkus sehnat e-knihu na recenzi nebo nekde pujcit....

      Vymazat
  3. Já jsem byla docela zvědavá, ale nějak mi utekla. Teď zpětně nad ní pořád přemýšlím a nevím, no. Asi to zatím nechám být, protože je víc knížek, které bych si skutečně chtěla přečíst a jsem si tím jistá :D Ale nevypadá špatně, na nějaké to oddechové čtení by nemusela být úplně od věci :)

    OdpovědětVymazat
  4. Jak už víš, tak já byla pěkně zklamaná, ale jsem ráda, že tobě se nakonec líbila a nenechala ses odradit. :) Jsem na tom podobně jako Majka, postavy se mi zdály suché a autorčin styl psaní dost nezáživný, že jsem se i u akčních scén docela nudila. :D Ale na druhý díl jsem stejně zvědavá.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jak už jsem říkala, líbilo se mi to téměř jako Drahokamy. A ty nám hodně oblíbené... Taky dám šanci druhému dílu :-)

      Vymazat
  5. Tahle kniha je pro mě záhadou. Někdo ji miluje a někomu přijde styl autorky nemastný neslaný a to je asi důvod, proč jsem knihu zavrhla 😐
    Každopádně kdybych ji našla v knihovně, rozhodně se mnou půjde domů, protože zvědavost vždy zvítězí 😁
    Pěkně napsané! ☺

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já to třeba nechápala u Tuláka. Tolik lidí to chválí a je to hrozný...

      Vymazat
  6. Další kniha, která má docela rozdílné recenze, ale to se dalo čekat. Věřím, že příběh se nebude líbit všem a po těch kladných recenzích má člověk prostě velké očekávání :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. neverila bych, ze to bude az tak rozporuplne, uz jsem videla i jednu hvezdicku, coz si podle me kniha nezaslouzi...

      Vymazat

Každý vzkaz pro mě znamená mnoho, často vykouzlí úsměv na tváři a rozhodně potěší. Děkuji každému, kdo pro mě ztratí pár vteřin života :-)




@lucylillianne