MŮJ ZÁPISNÍK

RECENZE KNIH

FILMOVÉ A SERIÁLOVÉ HODNOCENÍ

PEČENÍ A VAŘENÍ

28 prosince, 2016


Vánoční koledu jsem původně znala jako film v animované verzi, v hlavní roli s Jimem Carreym, Gary Oldmanem, Colinem Firthem a mnoha dalšími. Dívám se na ni každý rok o vánocích a abych se přiznala, vůbec jsem netušila, že knižní předlohu napsal Charles Dickens.

Teď před svátky se začaly na blozích rojit fotky, jak někteří tuto knihu kupují nebo rovnou čtou a docela mě to zaujalo. Měla jsem sice trochu strach ze stylu psaní, ale kniha se četla velice dobře a nebyly v ní žádné jazykové záludnosti, na rozdíl od jiných knih ze stejného období.

Nakonec jsem knihu dostala pod stromeček jako dárek. Takže jsem se do ní v celku rychle pustila. Byla to krásná jednohubka na jedno odpoledne. Jak už jsem říkala, četla se velmi dobře, žádné složité souvětí a zastaralá slova. Navíc je doplněna několika krásnými kresbami, které zachycují některé hlavní scény.

V případě této knihy je tu i poselství pro lidi. O tom, jak se mají chovat k ostatním, jaké následky může mít jejich chování a především, že když se lidé k sobě chovají mile, hned je na světě pěkněji. Ovšem příklad si z toho vezme asi málokdo...

Pokud tedy hledáte na vánoční svátky nějakou tematickou knihu, tuto vřele doporučuji, protože je opravdu moc hezká a navíc vám její přečtení nebude trvat dny, nýbrž maximálně hodiny.
 
Skruž se zastavil, ale neučinil to z poslušnosti, nýbrž z šíleného strachu, protože zaslechl venku takový nářek a tak žalostné bědování, jaké nikdy nezažil.

Informace o knize

Název knihy:
Originální název:
Série:
Pořadí v sérii:
Autor:
Překlad:
Žánr:
Rok vydání:
Počet stran:
Nakladatelství:
ISBN:
Vánoční koleda
A Christmas Carol
-
-
Charles Dickens
Jan Váňa
Román
1843 originál /2016 překlad
112
XYZ
978-80-7505-486-9

Anotace Databazeknih.cz:
Obchodník Ebenezer Skruž je lakotný. Vlastně miluje jen jedno - peníze! Hromadí je a škudlí, kde se dá. Ani o Vánocích, svátcích klidu a míru, nedokáže být laskavý a štědrý. Brzy se ale má všechno změnit...
O Štědrém dnu má Skruž podivnou vidinu, ve které ho navštíví jeho zemřelý společník Jakub Marley. Tajemným hlasem mu prozradí, že se mu zjeví tři duchové, kteří starému skrblíkovi pomůžou stát se lepším člověkem, pokud on bude chtít. Ke Skružovi skutečně postupně přijdou záhadní návštěvníci - duch minulých Vánoc, duch letošních Vánoc a duch příštích Vánoc.
Připomenou mu jeho dětství, zavedou ho do chudé rodiny jeho písaře a ukážou mu, jaké štěstí prožívá o svátcích jeho nemajetný synovec se svými dětmi. Poslední duch odhalí obchodníkovi děsivou budoucnost...
Zlému lakomci spadnou klapky z očí a rozhodne se pro zásadní životní změnu...


Ale to už zahlaholily zvony a svolávaly všechny lidi dobré vůle do kostelů a kaplí. Na ulicích se objevily zástupy ve svátečnějších šatech.

Ukázka z knihy



Informace o autorovi

foto: A&E's Biography

Databazeknih.cz: Anglický kriticko-realistický spisovatel, publicista a novinář Charles Dickens se narodil roku 1812. Je nejvýznamnějším a nejpopulárnějším představitelem viktoriánského románu. Z nuzných poměrů se vypracoval na opravdovou hvězdu literárního nebe a to jen svou houževnatostí a vytrvalostí... celý životopis





Pokud vás článek zaujal, můžete sdílet

Lucy Lillianne
V posledních letech jsem neskutečně podlehla knihám. Nejen jejich čtení, blogování o nich, ale i nakupování. Ráda si rozšiřuji knihovničku a velice mě mrzí, když vidím tolik knih, které nemohu mít. Přesto jsem ráda za každý kousek, který se mi dostane do rukou. Největší radost mi dělají žánry fantasy a sci-fi, v poslední době hodně ujíždím na apokalyptických a dystopických knihách a když si potřebuji odpočinout, často sáhnu po nějakém thrilleru nebo jiné napínavé četbě... Samozřejmě nepohrdnu ani lehčí četbou. Nejméně mě lákají romantické knihy, i když i tam občas dojde k nějaké výjimce. Doufám, že čtení mě bude bavit ještě dlouho, protože můj seznam je téměř nekonečný... :-)

2 komentáře:

Každý vzkaz pro mě znamená mnoho, často vykouzlí úsměv na tváři a rozhodně potěší. Děkuji každému, kdo pro mě ztratí pár vteřin života :-)




@lucylillianne