MŮJ ZÁPISNÍK

RECENZE KNIH

FILMOVÉ A SERIÁLOVÉ HODNOCENÍ

PEČENÍ A VAŘENÍ

26 prosince, 2016


První dva díly jsem si pořídila ve výprodeji a upřímně, mnoho jsem neočekávala. O to víc jsem byla překvapená a potěšená, jak dějem, tak i vývojem a stylem psaní autorky. Do série jsem se naprosto zakoukala a moc jsem se těšila i na poslední díl.

V ději se posouváme mírnými krůčky a všechno, co se děje, pomalu směřuje k válce. Pořád se o tom mluví, ale zatím se mnoho neděje. Nathan, hlavní postava, prochází největším vývojem a nejvíc se mění. A abych řekla pravdu, oproti předchozím knihám, mi docela lezl i na nervy. Tak trochu mu asi ruplo v bedně a myslel si o sobě bůhví co, najednou už nebyl ten sympatický zlomený hrdina, na kterém se po léta konalo příkoří. Najednou byl spíš ten záporný a tak můžu říct, že tady jsem si ho moc neoblíbila.

A to se ani nebudu vyjadřovat k tomu, jak se vyvíjely osobní vztahy hrdinů. To mě překvapilo asi nejvíc ze všeho. Ne, že bych byla vyloženě proti tomu, ale takový zvrat jsem rozhodně nečekala.

Děj opětovně pěkně plyne a kniha se čte naprosto báječně. Autorčin styl mi naprosto vyhovuje a tak, i když mi nějaká část knihy příliš nevyhovovala nebo se zrovna nedělo něco zajímavého, přesto jsem byla schopná číst dál a dál a vůbec jsem neměla nutkání knihu odkládat.

Ale abych vysvětlila, proč tentokrát dávám o hvězdičku méně. Závěr mě velice zklamal a podle mě knihu naprosto potopil. Po tom všem, co se událo, se mi konec nelíbil a líbit nikdy nebude. V tomhle ohledu to autorka celé zničila. Předpokládala jsem naprosto něco jiného a ne uzavření jak v nějakém sladkobolném románu. Největším problémem byl samozřejmě opět Nathan a hlavně to, co se stalo s ním.

Ale co si budeme vykládat. Rozjezd série byl víc než slušný, přímo parádní. Nadšení bylo převeliké. Autorka začala něco poutavého a promyšleného. Ale poslední kniha je spíše tak trochu propadák. Naprosto nevyužitý potenciál celého obsahu děje, jakoby to z ničeho nic chtěla už ukončit a mít z krku. I když dávám čtyři hvězdičky, nejsem zrovna v pozitivní náladě. Vůbec se mi nezamlouval průběh, který byl tak nějak ořezaný. Celou dobu totiž čekáte tu válku, velký boj, potíže a napětí, ale mnoho tam toho není. A závěr je naprosto zničený naprostou slátaninou. Takže prvotní nadšení do knihy se nekoná a docela mě to mrzí...

"Dokážu pochopit, proč si to myslíš, proč tomu věříš. Ale jak kdysi někdo moudrý řekl, 'neexistuje žádná pravda, pouze úhel pohledu'."

Informace o knize

Název knihy:
Originální název:
Série:
Pořadí v sérii:
Autor:
Překlad:
Žánr:
Rok vydání:
Počet stran:
Nakladatelství:
ISBN:
Napůl ztracený
Half Lost
Napůl živý
3
Sally Green
Marcela Nejedlá
Fantasy
2016 originál /2016 překlad
328
Yoli
978-80-7549-131-2

Anotace Databazeknih.cz:
Příběh Nathana Byrda vrcholí – je to příběh o nebezpečích, která podstupujeme kvůli lásce.
Sedmnáctiletý čaroděj Nathan Byrd je u konce s dechem. Zdá se, že Aliance, jejímž je významným členem, ve válce prohrává, a i když Nathan pozabíjel už spoustu nepřátel, nevypadá to, že by se tyranská vláda Rady Bílých čarodějnic v Británii chýlila ke svému konci. Nathan není o nic blíž ani svému osobnímu cíli: najít a pomstít se Annalise, dívce, kterou kdysi miloval, předtím než spáchala neodpustitelný zločin. K tomu, aby Nathan ochránil sebe i Alianci, by mu mohl pomoct mimořádně mocný amulet, ale ten se nedá jen tak lehce získat. Ani Gabrielova láska nestačí k tomu, aby Nathana ochránila před válkou a před člověkem, kterým se stal.
Závěrečný díl trilogie Half Bad není jen příběhem o čarodějích. Je to působivý a niterný pohled na podstatu dobrého a špatného, využívání a vůle k přežití.


Připadalo mi zvláštní vidět to teď. Sedával jsem tady každý rok, ponížený a plný obav. Když jsem tu byl naposledy, seděl jsem tady v poutech, a vzdálenými dveřmi prošla Annalise se svým otcem.

Ukázka knihy


Informace o autorce

foto: The Telegraph

Databazeknih.cz: Sally Green žije v severozápadní Anglii. Věnovala se nejrůznějším zaměstnáním (placeným i neplaceným) a měla dokonce i povolání, ale nakonec si našla čas, aby zapsala příběhy, které se jí do té doby honily jen hlavou. Ráda čte, prochází se po krajině a snaží se nepít tolik kávy.




Pokud vás článek zaujal, můžete sdílet

Lucy Lillianne
V posledních letech jsem neskutečně podlehla knihám. Nejen jejich čtení, blogování o nich, ale i nakupování. Ráda si rozšiřuji knihovničku a velice mě mrzí, když vidím tolik knih, které nemohu mít. Přesto jsem ráda za každý kousek, který se mi dostane do rukou. Největší radost mi dělají žánry fantasy a sci-fi, v poslední době hodně ujíždím na apokalyptických a dystopických knihách a když si potřebuji odpočinout, často sáhnu po nějakém thrilleru nebo jiné napínavé četbě... Samozřejmě nepohrdnu ani lehčí četbou. Nejméně mě lákají romantické knihy, i když i tam občas dojde k nějaké výjimce. Doufám, že čtení mě bude bavit ještě dlouho, protože můj seznam je téměř nekonečný... :-)

5 komentářů:

  1. To mě trochu mrzí, série se totiž po dva díly vyvíjí fakt dobře! :p

    OdpovědětVymazat
  2. Já jsem si naprosto zamilovala první díl, ten druhý už pro mě nebyl tak fajn, ale spíš pokulhával.. Takže teď se třetího dílu spíš bojím :/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Prvni dva byly skvele, ale tady jsem byla zklamana... Jsem zvedava, az se zacnou objevovat dalsi recenze...

      Vymazat
  3. Nathan mi lezl na nervy už v prvním díle, takže s tebou asi musím souhlasit úplně ve všem a díky tvé recenzi teď aspoň vím že u mě nemá cenu číst další díl (protože jednička se mi taky nelíbila). Taky mě mrzí že se nakonec kniha nevyvedla :/

    OdpovědětVymazat

Každý vzkaz pro mě znamená mnoho, často vykouzlí úsměv na tváři a rozhodně potěší. Děkuji každému, kdo pro mě ztratí pár vteřin života :-)




@lucylillianne