MŮJ ZÁPISNÍK

RECENZE KNIH

FILMOVÉ A SERIÁLOVÉ HODNOCENÍ

PEČENÍ A VAŘENÍ

29 října, 2016


Recenzní kniha


Křišťálový meč je pokračováním Rudé královny. Než jsem se do knihy pouštěla, doufala jsem, že autorka druhým dílem dožene některé nedostatky, které podle mě první kniha měla. No bohužel, nestalo se tak. A tak opět začínáme hodně dobře a poutavě, pokračujeme ve zdlouhavých popisech, abychom nakonec skončili skvělým a otevřeným koncem. Samotný námět je stále stejně vynikající. Moc se mi líbí celkový nápad i promyšlenost. Gradace děje je tak nějak střední. Nečekejte, že vám bude vybíhat adrenalin do závratných výšin.

Bohužel prostřední část knihy je opět příliš vleklá a docela i nudná. Autorka se věnuje neskutečnému množství detailů (prostředí, postavy, různé situace) a myšlenkovým pochodům hlavní hrdinky. Ta je kapitolou samou o sobě. Musím říct, že mi často lezla na nervy. Přišla mi strašně sobecká a sebestředná, chvílemi naprosto chladná. Velice často zapomínala na lidi, kteří jsou v jejím životě důležití, a jako spousta jiných hrdinek se až moc angažuje v záchraně jiných. Tak trochu jsem nepochopila, proč by měla být tou nejdůležitější osobou (to si konec konců myslí i ona o sobě). Není vůdkyní jako takovou, i když má své stoupence a oddané pomocníky, nicméně vliv jako takový má opravdu malý. Nehledě na to, že samotné její pojmenování 'bohyně blesku' a 'blýskající holčička' mě úplně dráždilo.

Rozhodně se mi líbí všechny ty schopnosti, které jsou v příběhu vymyšlené. Každé osobnosti, která je opravdu výjimečná, je přiřazen úkol, který je schopná vykonat. Velice se mi zamlouvalo i to, jak to pěkně do sebe všechno zapadalo. Včetně klasického zamyšlení nad tím, že v každé skupině lidí, ať už se jakkoli liší, jsou dobří i zlí a není zrovna logické odsuzovat skupinu na základě chování jednotlivců. Což tak trochu upozorňuje i na dění naší doby, že...

Závěrečná třetina už byla opět lepší. Konečně se začalo něco dít, došlo k velké akci a tak děj až do samotného závěru přímo pádil. Děly se zásadní změny a celkově to působilo jako obrovská příprava na další knihu. Konec se uzavřel dost nečekaně a především rychle. Zvlášť po tom, co jsme měli už za sebou.

Přestože velká část knihy byla zdlouhavá a téměř o ničem, na těch čtyřista jedenácti stranách se toho mnoho neudálo, kniha zase tak špatná nebyla. Autorka rozhodně umí psát, s pár výhradami, hlavní zápletku má výborně vymyšlenou. Jsem spokojená s celkovým uspořádáním a nápadem. Ale když se za knihou ohlédnu, musím ji hodnotit lehce nad průměr, protože na svou obsáhlost ji chybí více dění. Nicméně další díl nevynechám ani tak :-)


Jeho otázka byla jako bodnutí nožem - tolik zraňující, až jsem čekala, že skutečně spatřím, jak mi z hrudi trčí jeho rukojeť.

Informace o knize

Název knihy:
Originální název:
Série:
Pořadí v sérii:
Autor:
Překlad:
Žánr:
Rok vydání:
Počet stran:
Nakladatelství:
ISBN:
Křišťálový meč
Glass sword
Rudá královna
2
Alžběta Kalinová
Fantasy
2016 originál /2016 překlad
416
CooBoo
978-80-7544-176-8

Anotace Databazeknih.cz:
Krev Mare Barrowové je rudá jako většiny obyčejných lidí. Má ale nadpřirozené schopnosti jako Stříbrná, dovede ovládat blesky, což je zbraň, kterou chce královský dvůr získat pod svou kontrolu. Sice ji obvinili, že to vše jen předstírá a je prachsprostá podvodnice, ale jí se podaří uprchnout od Mavena, prince a přítele, který ji zradil. A Mare zjistí něco vskutku překvapivého – není jediná Rudá, kdo má podobné schopnosti.
Pronásledovaná Mavenem, z nějž se nyní stal pomstychtivý král, vyráží pátrat po rudostříbrných bojovnících, aby je vyzvala k souboji s jejich utlačovateli. Ale nehrozí snad Mare nebezpečí, že se z ní stane přesně taková zrůda, které se pokouší porazit? Nezlomí ji váha životů, jež je nutné položit ve jménu revoluce?


Nenašla jsem vůli vzdorovat, protože měl pravdu. Odehnala jsem od sebe své nejbližší a ukázala jim tu zrůdu pod mou kůží.

Ukázka z knihy




Kde koupit knihu

v kategorii fantasy 
 
http://www.paseka.cz/fayeova-lyndsay-lovci-vran/produkt-4227/   

Informace o autorce

foto: MassLive.com

Databazeknih.cz: Victoria Aveyard - Narodila se a vyrostla v East Longmeadow v Massachusetts, na malém městě známém snad jen pro ten nejhorší kruhový objezd v celých Státech. Přestěhovala se do Los Angeles, kde na Univerzitě Jižní Kalifornie vystudovala scenáristiku a dodnes tam žije, přestože tam člověk nepozná, jestli je léto, nebo zima. Momentálně píše knihy i scénáře a svoji kariéru používá jako výmluvu, aby mohla číst hromady knih a koukat se na spousty filmů.


Za recenzní knihu děkuji knihkupectví Dobré knihy.



Pokud vás článek zaujal, můžete sdílet

Lucy Lillianne
V posledních letech jsem neskutečně podlehla knihám. Nejen jejich čtení, blogování o nich, ale i nakupování. Ráda si rozšiřuji knihovničku a velice mě mrzí, když vidím tolik knih, které nemohu mít. Přesto jsem ráda za každý kousek, který se mi dostane do rukou. Největší radost mi dělají žánry fantasy a sci-fi, v poslední době hodně ujíždím na apokalyptických a dystopických knihách a když si potřebuji odpočinout, často sáhnu po nějakém thrilleru nebo jiné napínavé četbě... Samozřejmě nepohrdnu ani lehčí četbou. Nejméně mě lákají romantické knihy, i když i tam občas dojde k nějaké výjimce. Doufám, že čtení mě bude bavit ještě dlouho, protože můj seznam je téměř nekonečný... :-)

8 komentářů:

  1. S recenzí poměrně souhlasím. První díl se mi líbil víc, tento mě docela dost zklamal, zachránil ho jen závěr. Mare byla opravdu strašná, autorka tu z ní udělala skoro až antihrdinku, jak se chovala sobecky, a je to prostě jeden z těch typických vycpávkových dílů. Kromě záchrany novokrevných se tam vlastně po celou dobu nic nedělo. Ale věřím, že další díl bude lepší, takže se na něj těším :) Zvlášť po tom zatraceně otevřeném závěru! :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No já jsem opravdu zvědavá, jak to bude pokračovat. Snad se trochu Victoria polepší...

      Vymazat
  2. A jéje, ještě jsem nenarazila na úplně pozitivní recenzi. No, tak to se mám asi na co těšit. Nejhorší je, že vyloženě nesnáším dlouhé knížky s tempem retardovaného slimáka.
    Kdybych si aspoň pořádně pamatovala první díl, ale jediná věc, kterou si pamatuju, byl ten zvrat na konci. Jinak mám úplně vymeteno - včetně jmen hlavních postav :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To nejsi sama, často, když musím dlouho čekat na další díl, tak z toho předchozího polovinu zapomenu :-)

      Vymazat
  3. Recenzi jsem projela jen očima, spíš jsem se podívala na shrnutí. První díl mám doma už od Vánoc, ale stále jsem ho nečetla, takže si nechci nic prozradit nebo tak. A nakonci se mi víc než ta kniha líbí ta sovička! :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji, tu jsem si nechala ušít jako maskota mého blogu :-)

      Vymazat
  4. Já jsem nečetla ještě ani jeden díl, ale rozhodně se na tuto sérii chystám :)

    Lory Humble × TICHÝ ODPOR

    OdpovědětVymazat

Každý vzkaz pro mě znamená mnoho, často vykouzlí úsměv na tváři a rozhodně potěší. Děkuji každému, kdo pro mě ztratí pár vteřin života :-)




@lucylillianne