MŮJ ZÁPISNÍK

RECENZE KNIH

FILMOVÉ A SERIÁLOVÉ HODNOCENÍ

PEČENÍ A VAŘENÍ

10 srpna, 2016


Už ani přesně nevím, kde jsem na knihu narazila poprvé. Ale zaujaly mě obálky a ihned na to jsem si četla anotaci. Další kniha o démonech? Proč ne. Je to jedna z věcí, která mě nikdy neomrzí, stejně jako příběhy plné magie, elfů, upírů a mnoha dalších. Tak jsem se nechala strhnout a ihned si zařídila všechny díly série, aniž bych předem věděla, jestli to bude stát za to :-)

Ze začátku to byl lehce boj. Především než jsem se trochu rozkoukala. Velkým mínusem je, že kniha nemá žádnou mapu. Ta by mi pomohla nejednou, abych se lépe orientovala mezi všemi těmi městy a vesničkami, o kterých se tam mluví docela často. Ale jinak mě to bavilo hned od první strany, i když jsem si nebyla jistá, co přesně čekat, když vyprávění probíhalo z pohledu tří menších dětí.

Naštěstí jsem časem zjistila, že je dobré na začátku každé kapitoly sledovat letopočty, abych se neztratila. Jak už jsem řekla, pohledy byly celkem tři. Dva chlapci - Arlen a Rojer a dívka Leesha. Postupně se střídali a jak jsem postupovala, sledovala jsem jak rostou a jakým směrem se vyvíjí jejich životy. A že ani jeden neměl zrovna lehký osud. Neustále jsem čekala, kdy se nějakým způsobem protnou, protože jsem si nedovedla představit, k čemu by to všechno bylo, kdyby nešlo o společný cíl. A tak jsem urputně čekala, až jsem to tak nějak propásla a ani si neuvědomila, že k tomu došlo. Najednou na sebe narazili a čekala je společná cesta.

Příběh měl dobrý spád, byl velice čtivý, napínavý a skvěle vymyšlený. Nechyběly ani vtipné hlášky či komické scény. Detaily výborně seděly. Místy mě překvapila autorova otevřenost, že byl ochotný řešit každé téma. Na druhou stranu to byla po dlouhé době kniha, která mi nepřipadala tak dětinská či pro puberťáky. Naprosto skvěle padnoucí dobrodružství se vším všudy.

Když konečně ke konci došlo na Tetovaného, kdo jím je, mi bylo jasné už hodně dávno, tak jsem se docela lekla. Hlavně toho jeho popisu, jak vypadá a také toho, co se z něj vlastně stalo. První seznámení byl šok :-) Ale naštěstí autor z něj neudělal nějaké monstrum a tak si ho každý musí nakonec docela oblíbit. Leeshu jsem měla ráda už od začátku, protože to byla hodně sympatická a silná postava, která se nenechala téměř vůbec zastrašit. A také se mi líbily její dovednosti a vědomosti.

Další věcí, kterou musím vytknout je, že téměř každý autor, který v knize popisuje národ žijící v poušti, je víceméně popisován jako Arabové. Jejich způsob života, jak žijí ženy a jak se k nim chovají muži, ženy zahalené, muži válečníci a podobně. Což mi přijde docela slabé vzhledem k spisovatelské představivosti... Čekala bych trochu více nápadů. Ale to je asi jen moje domněnka.

Kromě těchto věcí nemám prvnímu dílu co vytknout. Bylo to skvělé čtení, přesně podle mého gusta a jsem moc ráda, že se mi kniha dostala do ruky. Určitě se nenechte odradit šířkou knížky. I text je docela malý a nahuštěný, proto jsem měla pocit, že se téměř nehýbu z místa a že čtu nějak pomalu. Ale kniha za to opravdu stála. Už teď se těším na pokračování.
 
Arlen neotálel a hned si začal rozkládat svůj kruh, ale oči mu pořád zalétaly zpátky k Jednorukému. Démon sekal pařátem po chranách, které před něj nakvap umístili, a snažil se prorazit skrz.

Informace o knize

Název knihy:
Originální název:
Série:
Pořadí v sérii:
Autor:
Překlad:
Žánr:
Rok vydání:
Počet stran:
Nakladatelství:
ISBN:
Tetovaný
The Warded Man
Démonská série
1
Peter V. Brett
Mirka Polová
Fantasy
2009 originál /2010 překlad
450
Triton
978-80-7387-354-7

Anotace Databazeknih.cz:
Noc co noc přicházejí s tmou jadrnci – démoni, kteří na sebe berou děsivou podobu i podstatu. Planou sžíravou nenávistí k lidstvu, vládnou nadpřirozenou silou a mocí. Po stovky let pozvolna vyhlazují lidské stádo, které se před nimi skrývá za magickými chranami – mocnými symboly, jejichž původ je zahalen tajemstvím a ochrana děsivě křehká.
Kdysi bojovali lidé s jadrnci za rovných podmínek a zastavili je. Jenže ty dny jsou dávno pryč. Démoni sílí, zatímco lidí díky každonočním útokům ubývá.
Nyní svítá lidstvu naděje. Tři mladí lidé, kteří přežili krutý démonský útok, se odváží o nemožné – vystoupí zpoza křehkého bezpečí chran a riskují vše v zoufalé snaze odhalit tajemství minulosti.
Arlen přinese jakoukoli oběť za svobodu. Truchlivá životní pouť ho dovede až za hranice lidské moci.
Rojer, zmrzačený démonem, který mu zabil rodiče, hledá útěchu v hudbě – a objevuje, že hudba může být stejně tak útočištěm jako zbraní.
Krásná Leesha se stane obratnou léčitelkou, ale lektvary mohou i ublížit… Společně budou čelit noci.


Tětiva zabzučela, do hrudi nejbližšího skalního démona se zabodl těžký šíp se silným hrotem a prostor se na okamžik osvětlil, jako by udeřil blesk.

Ukázka z knihy


Informace o autorovi

foto: A leaf in a library

Databazeknih.cz: Americký spisovatel Peter V. Brett se narodil 8. února 1973 v New Rochell ve státu New York. První román s pracovním názvem An Unlikety Champion dokončil v roce 1990 a později ho ztratil, což jak sám přiznává, nebyla vzhledem ke kvalitám rukopisu vůbec žádná tragédie. V roce 1999 absolvoval kurz psaní pro autory fantasy, na kterém napsal úvodní kapitolu svého dnes debutového románu. Následovala léta, při kterých rukopis odkládal a opakovaně se k němu vracel, pilně ho přepracovával a neustále upravoval. Vytrvalá snaha se mu vyplatila - v červnu roku 2007 prodal práva na román The Painted Man (2008, česky Tetovaný/Triton 2010), jenž byl ve Spojených státech přejmenován na Warded Man.
 



Pokud vás článek zaujal, můžete sdílet

Lucy Lillianne
V posledních letech jsem neskutečně podlehla knihám. Nejen jejich čtení, blogování o nich, ale i nakupování. Ráda si rozšiřuji knihovničku a velice mě mrzí, když vidím tolik knih, které nemohu mít. Přesto jsem ráda za každý kousek, který se mi dostane do rukou. Největší radost mi dělají žánry fantasy a sci-fi, v poslední době hodně ujíždím na apokalyptických a dystopických knihách a když si potřebuji odpočinout, často sáhnu po nějakém thrilleru nebo jiné napínavé četbě... Samozřejmě nepohrdnu ani lehčí četbou. Nejméně mě lákají romantické knihy, i když i tam občas dojde k nějaké výjimce. Doufám, že čtení mě bude bavit ještě dlouho, protože můj seznam je téměř nekonečný... :-)

6 komentářů:

  1. Tato kniha mě láká už fakt dlouho. :D

    xxx
    dream-little-dream.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
  2. Taky po této knize už hooodně dlouho pokukuji :D.

    OdpovědětVymazat
  3. Pěkně napsané :)
    Na tuto sérii se chystám, ale abych pravdu řekla, mám z ní trochu strach :D

    OdpovědětVymazat

Každý vzkaz pro mě znamená mnoho, často vykouzlí úsměv na tváři a rozhodně potěší. Děkuji každému, kdo pro mě ztratí pár vteřin života :-)




@lucylillianne