MŮJ ZÁPISNÍK

RECENZE KNIH

FILMOVÉ A SERIÁLOVÉ HODNOCENÍ

PEČENÍ A VAŘENÍ

28 srpna, 2016


Rudou královnu jsem nechávala na polici delší dobu a nyní nastal čas, ji přečíst. Zvlášť, když se blíží vydání druhého dílu a já potřebovala vědět, jestli bude mít cenu zkoušet tuhle sérii dál.

Ze začátku mě kniha hodně bavila a velice skvěle se četla. Musím uznat, že všechny ty popisy a nápady byly opravdu povedené, i když ne úplně nové. Trochu mě zarazily zmínky o technologiích, které mi do příběhu příliš neseděly. Myslím, že bez nich by se mi tato fantasy kniha líbila mnohem více. Takhle to na mě působilo spíše jako nějaká scifi dystopie.

Velikým zklamáním pro mě ale bylo, když jsem postupem času zjistila, že jednou z hlavních věcí jsou neustálé narážky na vztahy hlavní hrdinky. Podle náznaků jsem pochopila, že má ve svém životě hned tři osoby, ke kterým má blízký vztah. Takže zase další zapeklitý příběh, ve kterém se zamotává srdce. Naštěstí to však nezůstává jedinou dějovou linkou, protože by to byla opravdu škoda.

Další z věcí, co mi nešlo do hlavy, tak osud samotné Mare. Proč jí Stříbrní zvolili její budoucnost takovou, která mi nepřišla příliš logická? Na jejich místě by přece bylo mnohem chytřejší ji někde uvěznit... Místo toho to autorka vymyslela poněkud pohádkovovou zápletkou. Ale tomu se nechci věnovat, protože bych zabíhala do detailů a to bych spoilerovala, což bych nerada.

Velkým problémem pro mě byly opět chyby. Tentokrát, co opravdu nezkousnu, jsou špatné uvozovky. To se pak špatně čte, když nevíte, kde končí rozhovor a kde začínají myšlenky... Hodně mi to celé kazilo, pořád jsem se musela vracet.

Pokud se do knihy pustíte, nepočítejte s tím, že tu objevíte příliš nového. Toto téma, nebo při nejlepším jeho části, už jsou poněkud ohrané a tak může kniha působit známěji. V případě, že jako já čtete hlavně fantasy žánr, nebudete tak překvapeni. Rozhodně vás tím nechci odrazovat, každý čtenář znamená nový názor a tak je samozřejmě na vás, jak se vám bude kniha líbit.

Konec knihy je napínavější a gradující a hodně tomu všemu pomáhá. Pro mě rozhodně nejlepší část knihy... Samozřejmě zůstává hodně otevřený, takže doufám, že pokračování bude přímo navazovat tam, kde jsem dočetla.

Takže na jednu stranu tu máme zajímavý příběh, který mě strašně bavilo číst a předem jsem se těšila, co se bude ještě dít. Sice tu spousta věcí nebyla zrovna originální, přesto mě to nadchlo. Na druhou stranu jsou tu samé romantické kličky a obvyklé klišé. K tomu překombinování fantasy prvků s trochou science fiction. Takže nevím, jak se mám na knihu vlastně dívat. Opravdu se mi líbila a jejímu pokračování dám šanci, ale mám i obavu, aby se v druhém dílu řešilo i něco jiného než romantika a komplikované vztahy, emoční linky, kdy hrdinka nechce nikomu ublížit a podobně... Je jasné, ža autorka se snažila knihu protahovat a používala především dlouhé popisy, aby čtenáře strhla. Ale je pravda, že když se podívám zpětně, mohlo to celé být o polovinu kratší a možná ne tak okoukané. Potenciál a hlavní myšlenka mohla být využita lépe.


'Smiř se s tím. Smiř se sama se sebou,' šeptal hlas v mé hlavě.

Informace o knize

Název knihy:
Originální název:
Série:
Pořadí v sérii:
Autor:
Překlad:
Žánr:
Rok vydání:
Počet stran:
Nakladatelství:
ISBN:
Rudá královna
Red queen
Rudá královna
1
Alžběta Kalinová
Fantasy
2015 originál /2015 překlad
368
CooBoo
978-80-7544-013-6

Anotace Databazeknih.cz:
Chudobou zasaženi Rudí žijí pod nadvládou Stříbrných - elitních bojovníků s nadpřirozenými schopnostmi. Pro sedmnáctiletou chudou dívku Mare Barrow se ale asi nikdy nezmění to, že patří mezi Rudé.
Mare pracuje v paláci Stříbných, v městě, které nenávidí. Rychle nicméně zjišťuje, že přesto, že jí v žilách koluje červená krev, ovládá smrtící sílu. Taková, která je pro Stříbrné hrozbou a která by mohla zničit jejich nadvládu.
Moc ale představuje nebezpečnou hru. Kdo v tomto světě rozděleném krví vyhraje?


Déle už jsem to ale nevydržela. Rychle jsem se mu uklonila a s ďábelským úsměvem jsem spěchala pryč.

Ukázka z knihy



Informace o autorce

foto: MassLive.com

Databazeknih.cz: Victoria Aveyard - Narodila se a vyrostla v East Longmeadow v Massachusetts, na malém městě známém snad jen pro ten nejhorší kruhový objezd v celých Státech. Přestěhovala se do Los Angeles, kde na Univerzitě Jižní Kalifornie vystudovala scenáristiku a dodnes tam žije, přestože tam člověk nepozná, jestli je léto, nebo zima. Momentálně píše knihy i scénáře a svoji kariéru používá jako výmluvu, aby mohla číst hromady knih a koukat se na spousty filmů.
 




Pokud vás článek zaujal, můžete sdílet

Lucy Lillianne
V posledních letech jsem neskutečně podlehla knihám. Nejen jejich čtení, blogování o nich, ale i nakupování. Ráda si rozšiřuji knihovničku a velice mě mrzí, když vidím tolik knih, které nemohu mít. Přesto jsem ráda za každý kousek, který se mi dostane do rukou. Největší radost mi dělají žánry fantasy a sci-fi, v poslední době hodně ujíždím na apokalyptických a dystopických knihách a když si potřebuji odpočinout, často sáhnu po nějakém thrilleru nebo jiné napínavé četbě... Samozřejmě nepohrdnu ani lehčí četbou. Nejméně mě lákají romantické knihy, i když i tam občas dojde k nějaké výjimce. Doufám, že čtení mě bude bavit ještě dlouho, protože můj seznam je téměř nekonečný... :-)

8 komentářů:

  1. Není to nejvyšší hodnocení, ale knihu nechci zatracovat :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To urcite nedelej. Ale vzhledem k tomu, kolik fantasy knih jsem cetla, uz me moc neprekvapila...

      Vymazat
  2. Mě také nepřekvapila.. ale líbila se mi a druhý díl si přečtu. :)

    xxx
    dream-little-dream.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jojo, i když to nebylo bůhví co, nemůžu říct, že by mě to nebavilo. Jen si kniha prostě lepší hodnocení nezaslouží, když ji porovnám s jinými...

      Vymazat
  3. Rudá královna je jednou z mála knih, které jsem nedočetla. Mare mi byla dost nesympatická a bylo mi docela jedno, co s ní bude... Tak jsem to někde na osmdesáté stránce zabalila.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to já zase chtěla vědět, jak to dopadne, navíc to nebyla taková katastrofa, abych to odložila...

      Vymazat
  4. Teď si trochu srazila má očekávání :D I tak si knihu přečtu, protože jsem na ní opravdu zvědavá, ale jak se znám, bude to za dlouhou dobu...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě přečti. Dojem si musí utvořit každý sám. Kniha se mi líbila a chci i pokračování, jen jsem po dočtení neměla tak skvělý pocit jako u Písně krve a Tetovaného. Nebylo to až tak vymakané.

      Vymazat

Každý vzkaz pro mě znamená mnoho, často vykouzlí úsměv na tváři a rozhodně potěší. Děkuji každému, kdo pro mě ztratí pár vteřin života :-)




@lucylillianne