MŮJ ZÁPISNÍK

RECENZE KNIH

FILMOVÉ A SERIÁLOVÉ HODNOCENÍ

PEČENÍ A VAŘENÍ

09 června, 2016


Jako vždy, když jsem začala nový díl této série, byl začátek poněkud těžkopádný. Jakoby autorka z počátku hledala ta správná slova, aby dokázala čtenáře připoutat. Bylo to díky tomu trochu zdlouhavé a nudné. Ale jelikož je to už třetí díl, bylo mi jasné, že je nutné vydržet.

Po několika kapitolách jsem se konečně nechala lapit. Začínalo to být zajímavější a poutavější. Konečně se něco dělo a o akci opravdu nebylo nouze. Pár částí se mi zdálo i nepodstatných, ale kdyby nám autorka naservírovala jen to důležité, nezbylo by nám to správné natěšení. Je tedy nutné některé kousky přestát a těšit se na ty zajímavější. Vyprávění jako takové jsem si užila. Alespoň většinu. Nejvíc mě samozřejmě zajímala hlavní hrdinka, její cesta a plány do budoucna, protože jako správná důležitá postava, jich neměla zrovna málo. Ale také mě zajímalo dění v Adarlanu. Jak se mají její přátelé a také to, co chystá krutý král. A že opravdu milá povaha u něj není obvyklá zjišťujeme neustále. Žádné velké překvapení.

Postavy byly docela sympatické. Ty, které známe z dřívějška jedou víceméně ve stejných kolejích. Je u nich minimální změna, na rozdíl od Celeany...Celeana prochází největším vývojem a zjišťuje kdo, a hlavně co, je. Je vykreslována čím dál víc jako tvrdá bojovnice, pevná ve svých přesvědčeních, jako osoba, která toho ustojí čím dál víc, ale i jako mladá holka, která má své slabiny. Velkou část příběhu má doprovod v podobě vílího bojovníka. V tomto případě jsem trochu nepochopila, proč má jako jediná postava přeložené jméno do češtiny, což se mi moc nelíbilo a byla bych raději, kdyby se zůstalo u předlohy. Setkáváme se i s pár novými lidmi, ať už z minulosti nebo jejich přítomnosti. Děj se opravdu rozvíjel všemi směry... Ale obsáhlost knihy musela být všem jasná, když zahlédli tloušťku knihy :-)

Celý příběh je rozdělený na kapitoly, v každé se věnujeme jiným postavám a jiným místům, abychom neztráceli přehled o dění v celém jejich světě. Z počátku jsou trochu delší, ale ke konci se začínají značně zkracovat, až je škoda, že autorka to před závěrem začala tak strašně sekat. Samozřejmě díky tomu došlo ke gradování děje a většímu napínání našich nervů, ale vzhledem k tomu, jaké udržovala tempo celou knihou, mi to přišlo ke konci až moc rychlé. Najednou to utnula, vychrlila mnoho informací a hele, pokračování se dozvíte až příště.

Každopádně se mi tento díl, i přes pár nenadšených detailů, líbil a to hodně. Je v něm krásně vidět vývoj postav, ale i příběhu, stylu vyprávění a prostě všeho. Od knihy jsem očekávala mnoho, ale ne zase příliš, z obavy, že bych mohla být zklamaná. Ale dopadlo to dobře, k velké spokojenosti. Když si vzpomenu na první Skleněný trůn, po dočtení jsem měla dost protichůdné pocity a nebyla jsem si jistá, jak vůbec knihu hodnotit. Líbila se mi dost nebo musím brát v potaz všechny ty drobnosti, co mi vadily?... Dědička ohně v tomto případě dopadla mnohem lépe a já o něčem takovém vůbec nemusela přemýšlet. Prostě jasných pět hvězdiček bez okolků a je to... Už nyní jsem hodně natěšená na další díl, protože je nám slíbená opravdu velká akce. Jen doufám, že jakmile dospějeme k poslednímu dílu, že se celá kniha nepovleče a řešení nebude na posledních deseti stránkách :-) Knihu prostě musím pochválit, jsem s ní velice spokojená a snad bude brzy pokračování.
 

Jeřáb jí nedopřál chvíli odpočinku: Následující den se měli vydat na výpravu, která zabere i noc, ale Jeřáb jí nechtěl říct kam. Báječné.

Informace o knize

Název knihy:
Originální název:
Série:
Pořadí v sérii:
Autor:
Překlad:
Žánr:
Rok vydání:
Počet stran:
Nakladatelství:
ISBN:
Dědička ohně
Heir of Fire
Skleněný trůn
3
Sarah J. Maas
Ivana Svobodová
Fantasy
2014 originál /2016 překlad
536
CooBoo
978-80-7544-111-9

Anotace Databazeknih.cz:
Královna, nebo zrádce? Jen ona sama rozhodne.
Celaena Sardothien přežila smrtící soutěž a zlomené srdce, ale za jakou cenu. Nyní se musí vydat na cestu do nové země, aby se poprala s temnou pravdou... pravdou o jejím dědictví, které jí může navždy změnit život a budoucnost.
Mezitím se shromažďují temné síly s cílem zotročit si celý svět. K tomu, aby je Celaena porazila, musí najít sílu jak k boji s vlastními vnitřními démony, tak také sílu k boji se zlem, které bude brzy vypuštěno.


V její paměti zela díra. Díra, ze které by už nedokázala vylézt, kdyby do ní někdy spadla.

Ukázka z knihy


Informace o autorce

foto: That's Normal

Databazeknih.cz: Sarah J. Maas pochází z New Yorku. Její knihy jsou na nejvyšších pozicích žebříčku. A to i podle New York Times. Napsala sérii knih, která vyjde i v České republice. Dnes žije v Kalifornii. Když není zrovna zaneprázdněná psaním, prozkoumává spolu se svým manželem kalifornská pobřeží. 





Knižní téma | Throne of Glass (Skleněný trůn) • pinterest



Pokud vás článek zaujal, můžete sdílet

Lucy Lillianne
V posledních letech jsem neskutečně podlehla knihám. Nejen jejich čtení, blogování o nich, ale i nakupování. Ráda si rozšiřuji knihovničku a velice mě mrzí, když vidím tolik knih, které nemohu mít. Přesto jsem ráda za každý kousek, který se mi dostane do rukou. Největší radost mi dělají žánry fantasy a sci-fi, v poslední době hodně ujíždím na apokalyptických a dystopických knihách a když si potřebuji odpočinout, často sáhnu po nějakém thrilleru nebo jiné napínavé četbě... Samozřejmě nepohrdnu ani lehčí četbou. Nejméně mě lákají romantické knihy, i když i tam občas dojde k nějaké výjimce. Doufám, že čtení mě bude bavit ještě dlouho, protože můj seznam je téměř nekonečný... :-)

0 komentář(ů) v diskuzi:

Okomentovat

Každý vzkaz pro mě znamená mnoho, často vykouzlí úsměv na tváři a rozhodně potěší. Děkuji každému, kdo pro mě ztratí pár vteřin života :-)




@lucylillianne