MŮJ ZÁPISNÍK

RECENZE KNIH

FILMOVÉ A SERIÁLOVÉ HODNOCENÍ

PEČENÍ A VAŘENÍ

25 května, 2016

Poslední čarodějka - Zpívající město

Recenzní e-kniha


Knihu jsem měla vyhlédnutou v momentě, kdy se poprvé objevila v edičním plánu. Fantasy příběhy jsou prostě moje a nenechala jsem se ani odradit českou autorkou, protože obvykle naši literaturu nečtu (špatné zkušenosti). Rozhodla jsem se tedy vše risknout a zkusit štěstí, doufala jsem v něco opravdu povedeného.

A rozhodně jsem se nemýlila, nejsem zklamaná. Příběh je vcelku originální, určitě mu nemůžu odepřít jak skvěle se to celé četlo. Zaujalo mě to od první věty a působilo to hodně sympaticky. Spousta napínavých scén, i nějaké vtipné hlášky, téměř žádná předvídatelnost, nějaká ta tajemství. Děj zasazený do vzdálené budoucnosti našeho světa. Takže takový mix fantasy a postapokalyptického příběhu, řekla bych. V tomto případě se prostě kniha povedla na jedničku.

Líbily se mi i postavy, pohodové, sice tam byla spousta záporných postav, ale žádná z nich nebyla nějak vyloženě brutální či násilná (tak aby si ji čtenář zprotivil). I přes trochu posmutnělou atmosféru to na mě působilo tak nějak pohádkově. Možná díky mladé postavě Ilan, která to celé vyprávěla...

Jediná moje výtka je a prostě bude, používání hodně cizích slov, vymyšlených názvů pro věci a oblasti země. Bylo to pro mě opravdu matoucí, protože ne všechny jsem si byla schopná v okamžiku čtení zařadit. Takže jsem i tápala a byla tak trochu ztracená (naštěstí na úplném konci je slovníček pojmů, který jsem zkoumala po přečtení knihy). Navíc jsem se trochu zamotala a prostě jsem si nedokázala rozlišit pojmy jako retea, turnul a skára. Nevěděla jsem, jak si tyto oblasti a věci mám představit - jejich vlastnosti, umístění a účel. Možná, kdyby v knize byla nějaká vysvětlující mapka (pro trdla jako já) :-)

Každopádně, když pominu ty pojmy, kniha byla skvělá. Jsem za její přečtení ráda. A i když jsem nikde nenašla informaci o případném chystaném pokračování, protože konec zůstal hodně otevřený, já si rozhodně nenechám případně další díl ujít. Bylo to velmi zajímavé dobrodružství, které stálo za to...


Bratrova slova byla krutá, ale pravdivá. Mohla jsem si tu křičet sebevíc, svobodu bych si stejně nevykřičela.

Informace o knize

Název knihy:
Originální název:
Série:
Pořadí v sérii:
Autor:
Překlad:
Žánr:
Rok vydání:
Počet stran:
Nakladatelství:
ISBN:
Naslouchač 
Naslouchač 
Naslouchač 
1
Petra Stehlíková
-
Fantasy, sci-fi
2016 originál
374
Host
978-80-7491-383-9

Anotace Databazeknih.cz:
Originální česká fantasy z fascinujícího temného světa.
Po Velké válce je svět rozdělen na dvě části, jedna je obyvatelná a druhá je zamořená jedovatými plyny. Obyvatelnou polovinu chrání štít, který čerpá energii ze zvláštního nerostu zvaného sklenit.
V blízkosti štítu žije národ sklenařů, kteří jako jediní dovedou sklenit těžit. Platí však za to vysokou daň. Nejenže energetické pole štítu odkazuje sklenaře k životu v téměř středověkých podmínkách. Těžba sklenitu způsobuje mnoho nemocí a znetvoření. Navíc byli sklenaři zotročeni lidmi z nížin.
Třináctiletá Ilan se jako jedno z mála dětí narodila bez deformací. Aby nebyla odvedena od své rodiny, od dětství se vydává za chlapce a skrývá se v hábitu s maskou, který musíi sklenaři nosit na znamení podřízenosti. Díky své schopnosti naslouchat sklenitu se začíná učit sklenařským brusičem.
Její dar je tak výjimečný, že si ji vybere sám kapitán pětadvacítky, družiny bojovníků, jež má za úkol chránit sklenářská města před nebezpečnými tvory zrozenými z otráveneho vzduchu za štítem, kterým sklenaři říkají Nasterea.
Ilan ví, že musí za každou cenu uchránit své tajemství. Před pětadvaceti bojovníky, nepřáteli, kteří zotročili její lid. Přesto se nedokáže ubránit, postupně se s muži sbližuje a zjišťuje pravdu, která byla sklenařům po celá léta tajena.

Odkazy: host


Kde koupit knihu


http://nakladatelstvi.hostbrno.cz/nakladatelstvi/fantasy-sci-fi-young-adult/naslouchac-1196  http://www.palmknihy.cz/naslouchac.html?a_box=qkwqn7mf

V jeho tváři jsem četla jako v čiré vodě, která na mě vždy čekala v kádi.

Ukázka z knihy


Informace o autorce

foto: Facebook

Databazeknih.cz: Petra Stehlíková (nar. 1976) vystudovala střední zdravotnickou školu — obor zdravotní laborant. Vystřídala několik zaměstnání, naposledy pracovala jako hotelová recepční. Své knihy nejprve vydávala vlastním nákladem (např. trilogie Zrozena z popela). Román Naslouchač vycházel od roku 2014 na internetu. Autorka žije v Praze, v současné době je na mateřské dovolené.


 Za recenzní e-knihu děkuji nakladatelství Host.



Pokud vás článek zaujal, můžete sdílet

Lucy Lillianne
V posledních letech jsem neskutečně podlehla knihám. Nejen jejich čtení, blogování o nich, ale i nakupování. Ráda si rozšiřuji knihovničku a velice mě mrzí, když vidím tolik knih, které nemohu mít. Přesto jsem ráda za každý kousek, který se mi dostane do rukou. Největší radost mi dělají žánry fantasy a sci-fi, v poslední době hodně ujíždím na apokalyptických a dystopických knihách a když si potřebuji odpočinout, často sáhnu po nějakém thrilleru nebo jiné napínavé četbě... Samozřejmě nepohrdnu ani lehčí četbou. Nejméně mě lákají romantické knihy, i když i tam občas dojde k nějaké výjimce. Doufám, že čtení mě bude bavit ještě dlouho, protože můj seznam je téměř nekonečný... :-)

6 komentářů:

  1. Souhlasím, taky mi v knížkách vadí cizí slova. Úplně největší peklo je, když je tam plno slov v cizím jazyce a vzadu je slovník, to mi leze strašně na nervy. Jinak knížka vypadá skvěle, fantasy je jeden z mých oblíbených žánrů.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nejhorší je, když to člověk čte na čtečce :-P Hledání slovníku na konci je naprd :-D

      Vymazat
    2. Já na to přišla až nakonec ;-)

      Vymazat
  2. Obálka vypadá dobře a anotace mě taky docela zaujala. Knížku si přidávám na seznam, ale vůbec netuším, jestli se k ní v blízké dobře dostanu :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To znám, můj seznam je nekonečný a pořád něco přihazuji, i když je jasné, že to nestihnu ani do důchodu...

      Vymazat

Každý vzkaz pro mě znamená mnoho, často vykouzlí úsměv na tváři a rozhodně potěší. Děkuji každému, kdo pro mě ztratí pár vteřin života :-)




@lucylillianne