MŮJ ZÁPISNÍK

RECENZE KNIH

FILMOVÉ A SERIÁLOVÉ HODNOCENÍ

PEČENÍ A VAŘENÍ

17 dubna, 2016


Od prvního dílu už uběhla docela dlouhá doba, takže si detaily vybavuji jen matně. Nějaké ty základy. A tak bylo trochu těžší se ze začátku zase chytnout. Hlavně ty pojmy a názvy a témata týkající se Magisteria. Trošku mě to zbrzdilo.

Velká část knihy mi přišla docela nudná a o ničem. Nemohla jsem se pořádně začíst. Pořád jsem měla pocit, jakoby šlo o mix příběhů ze světa Harryho Pottera a Percy Jacksona. Taková kombinace obou světů s malými úpravami. A ten pocit bohužel přetrval až do konce. Nemůžu knize nepřiznat vlastní potenciál, ale originál to rozhodně taky není.

A tak jsem velkou část víceméně přetrpěla, než se konečně začalo něco pořádného dít a mě to vtáhlo do děje. Akce tomu rozhodně vylepšila reputaci a zachránila to. Jako vždycky tu bylo mnoho dvojsmyslů, takže jsem si nebyla jistá, co je vlastně pravda a co ne, protože každá postava danou věc mohla vnímat z jiného úhlu pohledu. A tak nezbylo než čekat, co příjde dál a kdy bude nějaké vysvětlení.

Také nemůžu upřít oběma autorkám, že jim spolupráce opravdu funguje a kniha je tím pádem opravdu dobře sepsaná. A je čtivá, to rozhodně, jen některé pasáže byly trochu bez života a pokud se zrovna něco nedělo, bylo to lehce nudné a zdlouhavé. Hlavně věčné Callovo dumání nad tajemstvími a jejich odhaleními. Většinu času totiž pořád myslel na sebe, možná tak trochu sobec, co já vím. Očividně to patří k jeho postavě i k jeho osudu. Ale jeho přátelé také nejsou zrovna neviňátka. Trošku mi to kazil fakt, že jim je sotva třináct let. Ale pevně doufám, že postupem bude docházet ke stejnému vývoji, jako například u zmiňovaného Harryho, kde postupně sledujeme vývoj postav, ať už se to týče věku nebo magie, a že se dočkáme ještě spousty velkých a zajímavých dobrodružství.

Nehodlám knihu vyloženě strhat, má své pro i proti. Za mě momentálně tři hvězdičky, protože mi to přišlo lehce slabší než díl první a protože si myslím, že by se to dalo rozvíjet o něco lépe. První polovina knihy byla horší, druhá polovina už byla mnohem a mnohem lepší. Takže jsem to musela zprůměrovat. Každopádně se těším na další díl a snad už bude více poutavější.


Call obyčejně tamní jezírka s teplou vodou, bublinkové limonády a filmy promítané v galerii miloval, ale teď by se radši všem lidem vyhnul.

Informace o knize

Název knihy:
Originální název:
Série:
Pořadí v sérii:
Autor:
Překlad:
Žánr:
Rok vydání:
Počet stran:
Nakladatelství:

ISBN:
Měděná rukavice
The Copper Gauntlet
Magisterium
2
Cassandra Clare, Holly Black
Pavlína Zagolová
Fantasy
2015 originál /2015 překlad
264
Yoli
978-80-7549-007-0

Anotace Databazeknih.cz:
Callum Hunt má o školních prázdninách o čem přemýšlet. Šokující zjištění o své minulosti z úst nepřítele všech mágů není něco, co by se dalo jen tak hodit za hlavu, a kromě toho se musí vypořádat i s napjatým vztahem s otcem (který ho možná chce zabít) a svým domácím mazlíčkem Pohromou, který je shodou okolností Chaosem posedlé vlče. Po návratu do druhého ročníku Magisteria se problémy ještě kupí; spolužáci si od něj drží opatrný odstup a Callum se jim ani nediví. Vše vyvrcholí krádeží Alkahestu, magické rukavice, která – pokud padne do špatných rukou – může způsobit katastrofu…

Call zaryl prsty do hlíny, zapátral v ní a pokusil se k sobě přivolat magii země, ale na to nebyl čas.

Ukázka z knihy


Informace o autorkách

 foto: Knižní vesmír

Databáze knih: Cassandra Clare se narodila americkým rodičům v Íránu a většinu dětství strávila cestováním po světě se svojí rodinou. Do deseti let žila ve Francii, Anglii a Švýcarsku. Po střední škole žila v Los Angeles a New Yorku, kde pracovala v různých časopisech. Na knize Město z kostí začala pracovat v roce 2004, inspirována Manhattanem.


foto: Nakladatelství JOTA

Databáze knih: Holly Black je jednou z nejúspěšnějších amerických autorek příběhů pro děti a mládež. Její knihy si svým smyslem pro fantazii a tajemno získaly nejen uznání kritiky, ale především oblibu u čtenářů v mnoha zemích celého světa. V češtině vyšla například populární pětidílná série Kronika rodu Spiderwicků a ilustrovaný průvodce Arthur Spiderwick: Klíč k určování kouzelných tvorů ve světě kolem nás, na nichž Blacková spolupracovala se spisovatelem a výtvarníkem Tonym DiTerlizzim, nebo román Daň peklu. Momentálně žije spisovatelka s manželem a synem v Amherstu ve státě Massachusetts.



Knižní téma | Magisterium • pinterest

https://cz.pinterest.com/luculi/book-theme-magisterium/


Pokud vás článek zaujal, můžete sdílet

Lucy Lillianne
V posledních letech jsem neskutečně podlehla knihám. Nejen jejich čtení, blogování o nich, ale i nakupování. Ráda si rozšiřuji knihovničku a velice mě mrzí, když vidím tolik knih, které nemohu mít. Přesto jsem ráda za každý kousek, který se mi dostane do rukou. Největší radost mi dělají žánry fantasy a sci-fi, v poslední době hodně ujíždím na apokalyptických a dystopických knihách a když si potřebuji odpočinout, často sáhnu po nějakém thrilleru nebo jiné napínavé četbě... Samozřejmě nepohrdnu ani lehčí četbou. Nejméně mě lákají romantické knihy, i když i tam občas dojde k nějaké výjimce. Doufám, že čtení mě bude bavit ještě dlouho, protože můj seznam je téměř nekonečný... :-)

2 komentáře:

  1. Tuto knihu bych si určitě někdy chtěla přečíst.. super recenze. :)

    xxx
    dream-little-dream.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
  2. Zatím jsem četla jen první díl a i přesto, že se mi líbil, tak jsem se do něj nemohla začíst stejně tak jako ty do druhého. Druhý díl mám v plánu, jelikož ho mám doma, ale nevím kdy.

    OdpovědětVymazat

Každý vzkaz pro mě znamená mnoho, často vykouzlí úsměv na tváři a rozhodně potěší. Děkuji každému, kdo pro mě ztratí pár vteřin života :-)




@lucylillianne