MŮJ ZÁPISNÍK

RECENZE KNIH

FILMOVÉ A SERIÁLOVÉ HODNOCENÍ

PEČENÍ A VAŘENÍ

03 dubna, 2016


Další knihou, kterou jsem si vybrala tentokrát, byla Jiskra v popelu. Fantasy příběh z doby podobné Římu. Nebyla jsem si jistá, co očekávat, ale riskla jsem to. Velikou lákačkou pro mě byla i její krásná obálka. Mimo to kniha obsahuje dvě moc pěkné mapky pro lepší přehled, což u těchto příběhů velice oceňuji. Vepředu je mapa Impéria, kdežto vzadu mapa vojenské akademie...

Ze začátku jsem si nebyla jistá, co od příběhu čekat. Pár stránek mi trvalo, než jsem se chytila. Pak už to bylo jasné, knihu jen tak nepustím. Od této chvíle až po poslední stránku to bylo velice poutavé a napínavé. V momentě, kdy jsem musela knihu odložit a jít spát, jsem byla pěkně naštvaná :-). Nedalo se přestat číst.

V mnoha ohledech jsem si říkala, jak je to předvídatelné, a že mě to pravděpodobně nemůže překvapit. Jak jsem se mýlila. Cíl sice byl docela viditelný a předem jakžtakž daný, ale během cesty došlo ke zvratu a bylo to jinak. Takže částečně se dala spousta věcí odhadnout, jen bylo otázkou, co se mezitím stane, protože to ukazovalo určitým směrem, ale pak došlo k odklonu.

Učenka Laia byla docela sympatická postava. Sice mi občas už lezla na nervy, ale líbil se mi její vývoj, z počátku naivní a plachá, nevěřila si, i když byla docela silná a odhodlaná. Později už začala nabírat na sebevědomí, takže se máme určitě do budoucna na co těšit. Velitelka byla pěkná potvora a absolutní záporák. Totální mrcha, člověk, kterému je lepší se vždycky vyhnout :-) Ale bez ní by to asi nebylo ono. Elias byl typický hrdina, který žije v prostředí, které pro něj absolutně není. Nic nového pod sluncem, ale i tak je to role, kterou mají čtenáři určitě rádi. Co se tedy tématu týče, nečekejte až tak něco nového a inovativního. Přece jen, najděte v dnešní době neokoukaný námět. Ale zpracování bylo opravdu povedené a lehce to vynahradilo.

Můžu říct, že celková atmosféra byla docela skličující, temná. Otroctví, mučení, boje, samá smrt, žádný pořádný pocit bezpečí, ani mezi lidmi, které postavy znají. Nic veselého. Ale i přesto to bylo skvělé čtení, zajímavé, vtahující a poutavé. Z knihy jsem naprosto nadšená, div jsem si ke konci nervala vlasy. Když jsem viděla ubývající stránky, bylo mi jasné, že bude otevřený konec. Teď to bude absolutní utrpení, počkat si na další díl... :-)


"Ty jsi jiskra v popelu, Eliasi Veturie. Budeš zapalovat a hořet, pustošit a ničit. ... "


Informace o knize

Název knihy:
Originální název:
Série:
Pořadí v sérii:
Autor:
Překlad:
Žánr:
Rok vydání:
Počet stran:
Nakladatelství:
Obálka:
ISBN:
Jiskra v popelu
An Ember in the Ashes
Jiskra v popelu
1
Sabaa Tahir
Petra Johana Poncarová
Fantasy
2015 originál /2016 překlad
456
Host
Lucie Zajíčková
978-80-7491-522-2

Anotace Databazeknih.cz:
Své tělo a krev zaslibte Impériu. Srdce si však ponechejte
Sirotek bojující za svou rodinu. Voják bojující za svobodu. Jiskra v popelu je epická fantasy odehrávající se v brutálním světě podobném Římské říši. Laia je dívka z lidu Učenců, který žije pod tvrdou nadvládou Válečnického impéria. Když je její bratr zatčen za velezradu, nabídnou jí učenečtí povstalci bojující proti Impériu dohodu: pokud se nechá prodat jako otrokyně na imperiální vojenskou akademii a bude pro ně špehovat, zachrání jejího bratra před popravou.
Elias, nejlepší voják na akademii, je znechucený pronásledováním a zabíjením Učenců a rozhodne se dezertovat. Než však stačí utéct, dostane příkaz zúčastnit se Zkoušek, nemilosrdné soutěže, z níž má vzejít nový válečnický císař. Prohrát znamená okamžitou smrt, zvítězit znamená ztratit vlastní duši.
Když se Laiiny a Eliasovy cesty na akademii zkříží, oba zjistí, že jejich osudy jsou propojené víc, než by si vůbec dokázali představit, a že jejich rozhodnutí může změnit budoucnost celého Impéria.


"Ty přetékáš Laio. Jsi plná života a temnoty a síly a ducha. ... Budeš hořet, protože jsi jiskra v popelu. ..."

Ukázka z knihy


Informace o autorce

foto: The Mercury News
 


Knižní téma | An Ember in the Ashes (Jiskra v popelu) • pinterest



Pokud vás článek zaujal, můžete sdílet

Lucy Lillianne
V posledních letech jsem neskutečně podlehla knihám. Nejen jejich čtení, blogování o nich, ale i nakupování. Ráda si rozšiřuji knihovničku a velice mě mrzí, když vidím tolik knih, které nemohu mít. Přesto jsem ráda za každý kousek, který se mi dostane do rukou. Největší radost mi dělají žánry fantasy a sci-fi, v poslední době hodně ujíždím na apokalyptických a dystopických knihách a když si potřebuji odpočinout, často sáhnu po nějakém thrilleru nebo jiné napínavé četbě... Samozřejmě nepohrdnu ani lehčí četbou. Nejméně mě lákají romantické knihy, i když i tam občas dojde k nějaké výjimce. Doufám, že čtení mě bude bavit ještě dlouho, protože můj seznam je téměř nekonečný... :-)

2 komentáře:

  1. Páni :) Normálne si ma navnadila na túto knihu. :D Asi by bolo načase zájsť do knihovny a pozrieť sa do nej. :)

    OdpovědětVymazat

Každý vzkaz pro mě znamená mnoho, často vykouzlí úsměv na tváři a rozhodně potěší. Děkuji každému, kdo pro mě ztratí pár vteřin života :-)




@lucylillianne