MŮJ ZÁPISNÍK

RECENZE KNIH

FILMOVÉ A SERIÁLOVÉ HODNOCENÍ

PEČENÍ A VAŘENÍ

13 března, 2016


Když jsem si brala druhý díl do ruky, doufala jsem, že nastanou nějaké změny v ději a v celkovém vyprávění, a že kniha bude mnohem lepší a poutavější. No, stalo se tak asi napůl. Přestože se autorka konečně věnovala i jiným postavám a událostem na pozadí, více se věnovala problémům na obou stranách a vzájemným bojům, stále tam byly ty situace, které mi opravdu vadily. Jako například, když popisovala, musím to tak říct, líbací scény i na pět stran. To mi nevýslovně tekly nervy. Zajímaly mě jiné komplikace a tajemství, schopnosti některých lidí, boje, ke kterým se mělo schylovat a ne zmatené pocity hlavní hrdinky.

Abych se přiznala, Juliette mi absolutně nesedí. Je to divná, naivní, lehkovážná, slabá, věčně zmatená holka, která neustále neví co chce. Chová se jako rozmazlený spratek, který pořád křičí "já, já, já". Nedokáže se vůbec vzepřít a postavit se ke špatným věcem čelem. Zbytečně kvůli ní drhne děj. Občas jsem měla pocit, že ona a nejen ona trpí schizofrenií. U určitých postav totiž probíhaly tak protichůdné momenty, jejich charakteristika, monology, nálady, jakoby měly rozdvojenou osobnost (ale možná to byly jen chyby v textu, které tam neměly být). Takže to nakonec na mě působilo dost otravně. Nejlepším se pro mě stal Kenji, vtipný kluk, chytrý, se skvělou schopností, který se dokáže chovat jako racionální dospělý.

Dalším negativem bylo, že se ani pořádně neválčí. Vždycky, když to autorka načne, stane se něco, díky čemu se Juliette dostane z centra boje a je najednou jakoby někde jinde, jakoby válka ani neprobíhala. A o tom, co se děje jinde nevím zhola nic. Zase se všechno začne točit okolo ní a jejích myšlenek a pocitů. To nejhlavnější mi tak uniká mezi prsty. Spíše než dystopie je to dívčí román.

I když je kniha psaná pěkně, poutavě a tak, že se nedá přestat číst, ještě to neznamená, že je to opravdová pecka mezi tímto žánrem. Bohužel musím konstatovat, že během čtení jsem dokázala jen nevěřícně koukat, co to autorka zase splácala. A i když jsem si vroucně přála, aby se zbavila tolika romantiky a začala se věnovat i jiným věcem, nakonec se polepšila jen o trošičku.

Takže knihu ohodnotím zase průměrně. Nemůžu si pomoct, i když série není vyloženě špatná, je očividně psaná pro ty, kteří juchají při každém polibku a každém muchlování po tmě a podobně. A já přitom doufám v akci a pořádné napětí a boje a tak dále... Do třetího dílu samozřejmě půjdu, i když hlavně kvůli tomu, abych zjistila, jak to vlastně dopadne. Nebudu si už dělat žádné iluze o tom, jak lepší by to mohlo být, protože to asi tak nebude. Bohužel tato série u mě ani za mák nedosahuje hodnot Hunger Games, Divergence a jim podobných knih...


Snažím se soustředit veškerou svou energii na to, kde jsem, co dělám a k čemu se chystám. Nutím se nemyslet na Adama, na to, co dělá, jak se léčí nebo jak se teď cítí.

Informace o knize

Název knihy:
Originální název:
Série:
Pořadí v sérii:
Autor:
Překlad:
Žánr:
Rok vydání:
Počet stran:
Nakladatelství:
Obálka:
ISBN:
Jsem zlomená
Unravel Me
Roztříštěná
2
Tahereh Mafi
Pavla Kubešová 
Fantasy
2013 originál /2013 překlad
392
CooBoo
Dodo Dobrík
978-80-7447-300-5

Anotace CooBoo.cz:
Tik
tak
tik
tak
tik tak tik tak…
Už je skoro čas
na válku!

Juliette uprchla ze spárů Warnera do Bodu Omega, což je místo ideální pro lidi, jako je ona. Pro lidi s darem. A také je to hlaví ústředí hnutí odporu proti stávajícímu režimu. Konečně je volná a nikdo ji nechce použít jako zbraň. Konečně může svobodně milovat Adama. Ale nikdy se nezbaví svého vražedného dotyku.
A ani Warnera, který po ní touží víc, než by bylo zdánlivě možné. V druhém díle této dystopické trilogie musí Juliette učinit několik životně důležitých rozhodnutí. Musí zjistit, co vlastně chce a o čem si myslí, že je to správné. A možná bude muset volit mezi srdcem a Adamovým životem.


Očima rychle přelétnu teď už částečně zařízený pokoj. Srdce mi tluče až v krku, zatínám pěsti a krev mi klokotá, klokotá, klokotá v žilách.

Ukázka z knihy 


Informace o autorce

foto: The Book Lounge

Databazeknih.cz: Tahereh Mafi se narodila r. 1988 v malém městě kdesi v Connecticutu, v současné době ale žije v Orange County v Kalifornii, kde pije příliš mnoho kofeinu a zjisťuje, že počasí je na její vkus až moc dokonalé. Pokud zrovna nečte žádnou knížku, můžete ji načapat při čtení bombńových obalů, kupónů nebo starých receptů. Shatter Me (Jsem roztříštěná) je její první román, který bude mít dvě pokračování - druhý díl je Jsem zlomená a třetí je Ignite Me(Jsem rozohněná). Hotová je jedna novela, autorka plánuje ještě další dvě.



Pokud vás článek zaujal, můžete sdílet

Lucy Lillianne
V posledních letech jsem neskutečně podlehla knihám. Nejen jejich čtení, blogování o nich, ale i nakupování. Ráda si rozšiřuji knihovničku a velice mě mrzí, když vidím tolik knih, které nemohu mít. Přesto jsem ráda za každý kousek, který se mi dostane do rukou. Největší radost mi dělají žánry fantasy a sci-fi, v poslední době hodně ujíždím na apokalyptických a dystopických knihách a když si potřebuji odpočinout, často sáhnu po nějakém thrilleru nebo jiné napínavé četbě... Samozřejmě nepohrdnu ani lehčí četbou. Nejméně mě lákají romantické knihy, i když i tam občas dojde k nějaké výjimce. Doufám, že čtení mě bude bavit ještě dlouho, protože můj seznam je téměř nekonečný... :-)

3 komentáře:

  1. Začínám se mi do této série chtít méně a méně...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Každému se to může zamlouvat jinak. Tím nechci nikoho zbytečně odrazovat, ale pro mě to bylo samý muchlání a emoce a myšlenky a děj jako takový, jako například u Divergence, naprosto chybí

      Vymazat
    2. Chápu, že je to jen tvůj názor. Ale mě se do té série moc nechtělo ani předtím... teď se mi chce ještě o trochu méně...

      Vymazat

Každý vzkaz pro mě znamená mnoho, často vykouzlí úsměv na tváři a rozhodně potěší. Děkuji každému, kdo pro mě ztratí pár vteřin života :-)




@lucylillianne