MŮJ ZÁPISNÍK

RECENZE KNIH

FILMOVÉ A SERIÁLOVÉ HODNOCENÍ

PEČENÍ A VAŘENÍ

13 listopadu, 2015

Ještě tak před dvěma lety by mě ani ve snu nenapadlo, že jednou budu až takový blázen do knih. Mezi prvními knihami, které jsem měla doma byl Harry Potter, Pán prstenů, Letopisy Narnie a Odkaz dračích jezdců. V té době jsem je četla neustále dokola a na nové knihy jsem moc peněz neměla. Z kapesného se tolik ušetřit nedalo, jediná šance na nové kousky byly narozeniny nebo vánoce.

Největší nárůst knih začal v době, kdy jsem začala pracovat. Sem tam jsem si něco koupila, ale byly to tak tři čtyři knihy ročně. Vůbec jsem nesledovala žádné novinky ani žádné stránky. O blozích s recenzemi jsem neměla ani zdání. Až tak dva roky a kousek nastala největší změna. Sem tam se mi podařilo narazit na nějakou tu stránku a tak mě napadlo, proč nezačít psát taky. Nejsem žádný expert a na psaní jsem nikdy nebyla, takže recenze jsou spíše skromné a obsahují jen moje myšlenky a pocity... Proto i první recenze na tomto blogu nestojí za nic.


Časem jsem objevila i možnost spoluprací s nakladateli nebo knihkupectvími a začala tím nová éra. Knih ročně začalo rapidně přibývat, tím narůstal i počet recenzí a já měla možnost se aspoň trochu zlepšit (tedy doufám :-) ). A co víc, sleduji několik desítek stránek a snažím se udržovat si co největší přehled v knižním světě. Někdy je to opravdu těžké a složité. Je toho tolik, že většinu informací musím sledovat přes facebook nebo bloglovin. Je to jediná možnost, jak to stihnout a nezbláznit se.

Netvrdím, že je to vždycky jednoduché. Někdy si říkám, že se z toho brzy zblázním. Že už se z toho stává totální závislost, s koníčkem to nemá nic společného. Bez knih už nevydržím ani den. Denně bloguji, sleduji info, novinky, čtu články, čtu knihy a mnoho dalšího. Bohužel musím občas něco odfláknout a přečíst jen důležité části článků, vybírám si to, co mě zajímá, protože není v mých silách zvládnout vše a celé.


Dalším problémem se pro mě stal výběr knih. Je opravdu utrpení vybrat si, kterou knihu si koupím. Peníze netisknu na tiskárně, musím tedy volit moudře a zvolit si to, co bude stát za více přečtení než jedno. Musí mě to nadchnout, aby se koupě opravou vyplatila. U starších knih to můžu řešit i bazary, ale novější, to už je něco jiného. Navíc při tom všem, co denně sleduji, ztrácím přehled. Proto si musím vést seznam, kde si zapíšu, co chci koupit, co bych si ráda vzala na recenzi, kdy co vychází a podobně. Máte to taky tak?  Mám obavu, že moje hlava už nemá více kapacity a co si nenapíšu, to zapomenu :-) Nehledě na to, že přemýšlím, jestli nejsem na hlavu, když si kupuji tolik knih... :-P


Jsou proto dny, kdy zvažuji, kolik volného času bych měla, kdybych nebyla na knihách tak závislá. Neseděla bych hodiny u knih a blogu, nehledala bych desítky informací. Měla bych čas na modely, mohla bych se po práci válet, místo toho abych dorazila domů po deváté a teprve o půlnoci se ze všeho vyhrabala a mohla se věnovat něčemu jinému. Ale co dělat, když je člověk bookaholik, který se toho jen tak nevzdá? :-D I když je to občas k zbláznění, knihy jsou teď moje top, zabírají většinu volného času a to se zatím nezmění :-P Být závislá neznamená jen číst 'tuny' knih, ale denodenně se topit ve světě knih, v novinkách, článcích, edičácích a podobně. A to já pravděpodobně opravdu jsem...

A jak to vidíte vy? :-)


Pokud vás článek zaujal, můžete sdílet

Lucy Lillianne
V posledních letech jsem neskutečně podlehla knihám. Nejen jejich čtení, blogování o nich, ale i nakupování. Ráda si rozšiřuji knihovničku a velice mě mrzí, když vidím tolik knih, které nemohu mít. Přesto jsem ráda za každý kousek, který se mi dostane do rukou. Největší radost mi dělají žánry fantasy a sci-fi, v poslední době hodně ujíždím na apokalyptických a dystopických knihách a když si potřebuji odpočinout, často sáhnu po nějakém thrilleru nebo jiné napínavé četbě... Samozřejmě nepohrdnu ani lehčí četbou. Nejméně mě lákají romantické knihy, i když i tam občas dojde k nějaké výjimce. Doufám, že čtení mě bude bavit ještě dlouho, protože můj seznam je téměř nekonečný... :-)

6 komentářů:

  1. Za sebe musím říct, že moje závislost na knihách je oproti té tvé dosti slabý čajíček :)
    Mám knihy ráda, beru je jako lék a také coby prostředek úniku a odpočinku. Zuby nehty se bráním, aby mě zavalily, i když mi jich na přečtení stojí ve frontě stále víc a víc. I proto spolupracuji jen s jedním webem, protože se bojím, že se ze čtení stane povinnost a tím bych si vytvořila blok. Snažím se zachovat si odstup, i když je to někdy těžké, ale chci, aby pro mě četba byla zábava, nikoli povinnost. A druhá věc je, že mi poslední dobou začíná pekelně vadit, že ze všeho jsou série :D Další věc - nejsem asi úplně typický čtenář honící se za novinkami. Když totiž vidím už sedmou recenzi na jednu a tutéž knihu, předem vím, že i kdyby byla sebelepší, ke mně nedojde. Ráda si jdu vlastním směrem. Asi jsem vůbec trošku exot :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já už taky v rámci spoluprací beru jen minimum. Nevyhovuje mi mít termíny na čtení nebo mít dané, co můžu číst... A mám stejný problém se sériemi. Je zázrak když narazím na knihu, na kterou už nic nenavazuje... Po novinkách jdu docela dost, ale hlavně ty fantasy. Žádné romantické kousky apod...

      Vymazat
    2. Přesně! Termíny jsou úplně pro zlost. Někdy čtu knihu dva večery a jindy s ní zápasím i dva týdny, protože prostě nejsou podmínky nebo nálada. Mít nadiktováno, že do toho a toho musím odevzdat recenzi? Termínů si užiji dost v práci!

      Nevadí mi druh série,která se váže k určité osobě a příběhy na sebe striktně nenavazují, s tím se smířím, ale dneska je móda děj natáhnou na tři knihy (i více) a kde mám záruku, že nezapomenu, o čem to bylo? A rereading? To radši sáhnu po něčem úplně jiném.

      Zjistila jsem, že poslední dobou sahám po detektivkách. Nějak mě chytly. Na typickou romantiku moc nejsem, i když pár kousků v knihovně mám, ale musely mě opravdu zaujmout, jsem v tomhle směru hodně cynik. A svět fantasy zatím teprve objevuji :)

      Vymazat
    3. Série jako takové mám ráda, jen je těžké si to pamatovat do dalšího dílu. Zvlášť když čekám rok či dva. Ale občas bych byla ráda za obyčejný příběh na jednu knihu i kvůli financím :-D A momentálně objevuji svůj druhý nej žánr a to je scifi :-)

      Vymazat
  2. Já si vždycky říkám úplný opak. :D Něco na způsob: Co kdybych teď stistkla nějaké velké červené tlačítko, zastavil se čas, já přečetla tu knihu a pak ho zase pustila? To by bylo super, kdybych něco takového měla... :D Já to jednoznačně diagnostikuju jako závislost. Knihy jsou zlo, které žerou čas jak blázen. Ale zkus alkoholikovi poručit, aby se vzdal své Brandy. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně tak! To prostě nejde přestat :-P A nežere to jenom čas... :-)

      Vymazat

Každý vzkaz pro mě znamená mnoho, často vykouzlí úsměv na tváři a rozhodně potěší. Děkuji každému, kdo pro mě ztratí pár vteřin života :-)




@lucylillianne