MŮJ ZÁPISNÍK

RECENZE KNIH

FILMOVÉ A SERIÁLOVÉ HODNOCENÍ

PEČENÍ A VAŘENÍ

29 května, 2015

Nespavost

Tuto knížku i s podepsanou záložkou jsem vyhrála v soutěži. Až teď jsem se odhodlala si ji vzít a přečíst. V podstatě jsem ani nevěděla o čem bude, protože jsem si žádné anotace nečetla.

Hned po prvních stránkách mě ale naprosto chytila a nepustila. Od prvních vět byla zajímavá, výborně psaná, tak, že jsem se vůbec nenudila a ihned se těšila na další stránku. Vtahovalo mě to do děje až neuvěřitelně. Polapila a už nepustila.

Hlavní hrdina Parker má problémy se spaním. V noci se mu zdají sny lidí, kterým se daný den podíval naposledy do očí. Toto téma mi začalo být sympatické už v první kapitole. Dost nevšední a slibující velké problémy. Samozřejmě pro někoho to může být dar, pro někoho prokletí. A Parker se teprve dozví, co to bude pro něj.

Příběh začal nabírat na intenzitě i napětí už snad po první čtvrtině. Při čtení jsem téměř nedýchala, doslova mě to pohltilo. Začínalo to nabírat takový směr, že už jsem si nebyla ničím jistá. Co je pravda a co lež? Co je realita a co klam? Už jsem se v tom ztrácela. Autorka mi dokázala tak úžasně zamotat hlavu, že poslední stránky byly pro mě utrpení, jak jsem se nemohla dočkat vysvětlení. Tak moc jsem soucítila s Parkerem a čekala, co to pro něj bude znamenat...

Byly sice momenty, kdy jsem si říkala, že už se to absurdně zamotává, ale jako celek kniha působila bezvadně. V podstatě si ani nedokážu uvědomit, co mě na ní tak zaujalo. Jestli obsah nebo způsob psaní. Už dlouho se mi něco takového nestalo. Je pravda, že mi to trochu kazily chyby a překlepy, což nemám v knihách zrovna moc ráda. A že jich tam bylo...

Závěr byl nečekaný. Celou dobu mě to táhlo k určitému závěru, ve který jsem začínala věřit, aby mě nakonec autorka nachytala a předložila mi úplně nové důkazy. Takže nejdřív jsem věřila v jedno, později jsem začala měnit názor a viděla to úplně jinak, abych nakonec dostala třetí možnost :-D A tak mě to nadchlo i s tím, co tam bylo naznačeno, že chci hned znát pokračování...

Každopádně jde o opravdu úžasně psanou knihu, kterou můžu maximálně doporučit. Já jsem byla spokojená a opravdu nadmíru nadšená. Chápu, že někomu to může přijít jako obyčejná průměrná kniha, ale v tomhle případě ji beru úplně opačně. A při mém štěstí je to jako obvykle série, takže už aby byl další díl :-P
 

Informace o knize

Název knihy:
Originální název:
Série:
Pořadí v sérii:
Autor:
Překlad
Žánr:
Rok vydání:
Počet stran:
Nakladatelství:
ISBN:
Nespavost
Insomnia
Noční strážci
1
Jenn R. Johansson
Lumír Mikulka
Sci-fi
2013 originál /2014 překlad
352
Yoli
978-80-87543-15-3

Anotace Databazeknih.cz:
Sedmnáctiletý Parker se, jakmile usne, ocitá ve snovém světě toho, komu se naposledy před spaním podíval do očí. Už to nedokáže dále snášet a pomalu umírá vyčerpáním.
Pak však potká Miu, v jejímž snu dokáže usnout. Mie začnou chodit anonymní e-maily, které jí nahání hrůzu. Spojí si je s jeho nevysvětlitelným chováním a začne se mu vyhýbat. Jak ji jen přesvědčit, že Parker není jejím nepřítelem?
Originální a netradiční zápletka celý příběh žene neuvěřitelnou rychlostí kupředu. Napínavé, zajímavé čtení si udrží čtenářův zájem až do úplného konce.



Ukázka knihy


Informace o autorce

foto: Goodreads

Databáze knih: Jenn Johansson získala titul Bc. v oblasti public relations a pracovala jako marketingová specialistka. Dnes žije s manželem a dvěma syny v nádherném údolí obklopeném horami. Když zrovna nepíše thrillery, ráda se koupe ve vaně, hraje deskové hry a čte. Doufá, že jednoho dne bude moct tohle všechno dělat najednou.





Pokud vás článek zaujal, můžete sdílet

Lucy Lillianne
V posledních letech jsem neskutečně podlehla knihám. Nejen jejich čtení, blogování o nich, ale i nakupování. Ráda si rozšiřuji knihovničku a velice mě mrzí, když vidím tolik knih, které nemohu mít. Přesto jsem ráda za každý kousek, který se mi dostane do rukou. Největší radost mi dělají žánry fantasy a sci-fi, v poslední době hodně ujíždím na apokalyptických a dystopických knihách a když si potřebuji odpočinout, často sáhnu po nějakém thrilleru nebo jiné napínavé četbě... Samozřejmě nepohrdnu ani lehčí četbou. Nejméně mě lákají romantické knihy, i když i tam občas dojde k nějaké výjimce. Doufám, že čtení mě bude bavit ještě dlouho, protože můj seznam je téměř nekonečný... :-)

1 komentář:

  1. To jsem moc ráda :) Taky si knihu plánuji přečíst a zatím čtu jenom samé pozitivní recenze! :) Naštěstí :)

    OdpovědětVymazat

Každý vzkaz pro mě znamená mnoho, často vykouzlí úsměv na tváři a rozhodně potěší. Děkuji každému, kdo pro mě ztratí pár vteřin života :-)




@lucylillianne