MŮJ ZÁPISNÍK

RECENZE KNIH

FILMOVÉ A SERIÁLOVÉ HODNOCENÍ

PEČENÍ A VAŘENÍ

17 února, 2013

Calibre dokáže vytvářet Katalogy knih, pro vaši lepší orientaci. Zvláště, pokud máte nějakou sérii čítající mnoho knih. Abyste zjistili správné pořadí, musíte si na začátku vytvořit metadata a pak každou knihu otvírat postupně a hledat zrovna díl, který potřebujete. Což může být opravdu dlouhé. Proto je tu Katalog. Ten si z metadat v programu vytvoří 'databázi' a uloží ji do různých formátů. Tady vám ukážu, jak to vypadá v mobi. Je to vlastně taková kniha o knihách. Po otevření můžete hledat různé informace - vybírat podle jmen autorů, podle názvů knih, podle žánrů, podle sérií... V seznamu najdete knihu, kterou chcete a můžete ji přes katalog otevřít a číst...

Můj návod.

Kopírovat se zdrojem!

Vyberete knihy, které chcete mít v katalogu nebo nevybírate nic a katalog se vytvoří ze všech knih v katalogu...


V hlavní liště klikněte na . V následujícím okně zvolíte formát mobi...


V záložce E-book volby si vyberete co požadujete, aby se uložilo do katalogu...


Abych vám to ukázala, vybrala jsem všechno. Abyste mohli vybírat podle autora, názvu knihy, série, žánru.

Na konci okna si můžete vybrat obálku v části Další volby. Buď vám Calibre vygeneruje obálku sám, to uvídíte na obrázku níž, nebo si ji vyrobíte sami a nahrajete... A dáte OK. Chvilku to potrvá, podle toho kolik knih jste vybrali.

A pak to vypadá například takto:

Stránka s úvodní obálkou:



Tady si můžete vybrat co hledáte a 'skočit' do té části katalogu, kterou požadujete:



V této části by byl seznam autorů, kdyby jich bylo více. V tomto případě mám jen jednoho autora, proto je tu jen písmeno D a spisovatel Doyle:



V této části následují knihy podle abecedy. Vždy se nachází pod písmenem:















Tady by se nacházel seznam všech sérií. V tomto případě je jen jedna pojmenovaná jako Sherlock Holmes:



A na posledním místě je seznam žánrů:



Pokud vás článek zaujal, můžete sdílet

Lucy Lillianne
V posledních letech jsem neskutečně podlehla knihám. Nejen jejich čtení, blogování o nich, ale i nakupování. Ráda si rozšiřuji knihovničku a velice mě mrzí, když vidím tolik knih, které nemohu mít. Přesto jsem ráda za každý kousek, který se mi dostane do rukou. Největší radost mi dělají žánry fantasy a sci-fi, v poslední době hodně ujíždím na apokalyptických a dystopických knihách a když si potřebuji odpočinout, často sáhnu po nějakém thrilleru nebo jiné napínavé četbě... Samozřejmě nepohrdnu ani lehčí četbou. Nejméně mě lákají romantické knihy, i když i tam občas dojde k nějaké výjimce. Doufám, že čtení mě bude bavit ještě dlouho, protože můj seznam je téměř nekonečný... :-)

2 komentáře:

  1. A když si vytvořím katalog, a pak do Calibre přidávám další knihy, musím ten katalog vytvořit znova, nebo se aktualizuje po každém přidání knihy?

    OdpovědětVymazat

Každý vzkaz pro mě znamená mnoho, často vykouzlí úsměv na tváři a rozhodně potěší. Děkuji každému, kdo pro mě ztratí pár vteřin života :-)




@lucylillianne