MŮJ ZÁPISNÍK

RECENZE KNIH

FILMOVÉ A SERIÁLOVÉ HODNOCENÍ

PEČENÍ A VAŘENÍ

22 května, 2018


Když jsem se do Bubnů pouštěla, měla jsem počáteční obavu. Jednak není vždy lehké se vracet do určitého knižního příběhu ze strachu, že už to prostě nebude ono a také proto, že člověk nikdy neví, co autorka zase vymyslí. Moje obavy ale byly zbytečné, protože kniha mě nadchla hned ze začátku, nepustila ze svých spárů a pro mě znamenala zatím asi nejlepší díl série...

Hlavní postavy nejsou neomylné. Nejsou nějakými božskými ikonami, někým, komu se stále daří. Občas šlápnou vedle (a to hodně) a jejich chyba se potom vyvine v něco většího. A tak je pojmut tento díl. Je to jedno ušlápnutí bokem vedle druhého a chyby všech se pěkně vrství. Claire je opět s Jamiem a po jejich osudu z předchozího dílu skončí v Americe, v době kolonií, obývání nových území, bojů s indiány a divokou přírodou a v tomto velkém zmatku při všech těch změnách se snaží začít nový život. A že nebudou mít do důchodu klidu je už předem jasné. Moc se mi líbily popisy divoké přírody i nástrah okolo. Toho, jak začínali nový život v divočině, co to znamenalo a jak vypadalo, když se stavělo od prvního základního kamene a spoustu dalších věcí. Bylo to tak reálné a nepředstavitelné.

Samozřejmě vám musí být jasné, že kniha se i nadále nese v duchu velké romantiky a některá klišé a trapné detaily mohou někoho štvát. Ale s tím už musíte počítat, když do takového čtení jdete. Je to důležitá součást příběhu. Já takové pasáže obvykle ráda nemám, ale pro mě je velikou výhodou to, že jde o historický román. A jak jsem psala výše, když se to spojí dohromady s minulostí a všemi těmi detaily a těžkostmi tehdejšího života, který by dnes už nikdo nezvládl, tak je to pro mě ideální příběh.

Byly i pasáže, které mě bavily méně. Bohužel jsem si vůbec neoblíbila Briannu ani Rogera. Brianna je strašně paličatá a přijde mi lehce nafoukaná. A Roger, v mých očích je to prostě ta seriálová postava sympatického snílka, historika a taky ten typ chlapa, co působí tak trochu křehce. V knize se však vybarvil tak, až jsem se nestačila divit a proto mi moc neseděl a dost mě štval. Mimo to se mi zdálo, že se některé knižní postavy a jejich charaktery tak nějak slévaly a zanikaly mezi nimi větší rozdíly. Ale to je možná jen můj názor.

Posledních zhruba sto stránek pro mě bylo utrpení, zvlášť kvůli jedné z postav. Bohužel vám nemohu prozradit více, byl by to velký spoiler, ale osud této postavy mě příliš nepotěšil. Sice u spousty jiných se mi nelíbilo, co autorka s nimi provedla, nebo co s nimi zamýšlí dále, ale v tomto případě jsem byla docela i naštvaná. Snad budoucnost ukáže nějaký záměr a ještě se to změní...

Co na knize ještě hodně oceňuji, jsou samotné postavy a jejich vykreslení. Většina z nich mi totiž opravdu pasuje a líbí se mi jejich charaktery. Často tak vznikají i hodně smutné nebo naopak veselé scény, díky jejich upřímnosti a otevřenosti. Tím, že se dokáží bavit úplně o čemkoliv a nehledají ve všem tabu. Možná to bylo i danou dobou. Pokud někdo vyloženě neintrikoval nebo neměl důvod něco skrývat, byli schopni hovořit o všem.

Musím říct, že tato série mě neustále překvapuje. Nechápu, že autorka dokáže vůbec něco takového napsat, v takovém obsahu a množství. Vím, že momentálně píše devátou knihu a těžko říct, jestli poslední. Co mě na tom rozčiluje je to nekonečné čekání, kdy to konečně bude celé, kdy vyjde další díl a co se bude proboha zase dít. A ano, i přes všechny ty romantické vyznání, trapné i směšné scény, tu čtenář najde spoustu akce, humoru, napětí, porozumění a spoustu dalšího. Hodnocení snad ani nemusím víc zdůvodňovat.


Nemělo mě to překvapit. Měl-li v úmyslu čelit svým démonům, těžko by hledal vhodnější místo.

Informace o knize

Název knihy:
Originální název:
Série:
Pořadí v sérii:
Autor:
Překlad:
Žánr:
Rok vydání:
Počet stran:
Nakladatelství: 
ISBN:
Bubny podzimu
Drums of Autumn
Cizinka
4
Diana Gabaldon
Anna Křížková
Román
1996 originál / 2018 překlad
1176
Omega
978-80-7390-271-1

Anotace Databazeknih.cz:
Začalo to ve Skotsku, u prastarého kamenného kruhu. Uprostřed něj je vchod, který může otevřít jen několik vyvolených, a vede do minulosti – nebo do hrobu. Claire jím už dvakrát prošla a přežila. Její první výlet ji přivedl do náruče Jamieho Frasera, Skota ze šestnáctého století, jehož láska k ní se stala legendou. Příběh o vášni, který skončil návratem do současnosti, aby mohla porodit jeho dítě. Její druhá cesta, o dvě desetiletí později, je znovu spojila v Americe. Ale Claire tu musela někoho zanechat, jejich dceru Briannu...
A Brianna právě cosi zjistila, a to ji přivádí ke kamennému kruhu a skoku do neznáma. Při hledání matky a otce, se kterými se nikdy nesetkala, riskuje vlastní budoucnost, aby se pokusila změnit historii... a zachránit je. Ale jak se Brianna vrhá do neznáma, možná se setká s někým osudovým anebo zůstane na místě, kam patří její srdce i duše.

Přešel mýtinu k domu a začal odpočítávat rozměry nové místnosti, kterou se chystal vybudovat, než se dostaví hlavní sídlo.

Ukázka z knihy



Informace o autorce

foto: Variety

Omega.cz: Diana Jean Gabaldon Watkins se narodila v Arizoně. Otec byl Američan mexického původu, matčiny kořeny sahaly do Anglie. Vystudovala zoologii, mořskou biologii a behaviorální ekologii. Po studiích pracovala na Arizonské univerzitě a v roce 1984 založila významný vědecký čtvrtletník Science Software Quarterly. S literaturou začala o čtyři roky později a rozhodla se pro historickou tématiku okořeněnou dávkou fantasy. Na začátku psala proto, aby si dokázala, že to zvládne, ale když výsledek ukázala známým, přesvědčili ji, že by svůj příběh měla publikovat. Debutovala knihou Cizinka, která se pak stala první částí velmi oblíbené série.
 


Knižní téma | Outlander (Cizinka) • pinterest

https://cz.pinterest.com/luculi/book-theme-outlander/


Pokud vás článek zaujal, můžete sdílet

Lucy Lillianne
V posledních letech jsem neskutečně podlehla knihám. Nejen jejich čtení, blogování o nich, ale i nakupování. Ráda si rozšiřuji knihovničku a velice mě mrzí, když vidím tolik knih, které nemohu mít. Přesto jsem ráda za každý kousek, který se mi dostane do rukou. Největší radost mi dělají žánry fantasy a sci-fi, v poslední době hodně ujíždím na apokalyptických a dystopických knihách a když si potřebuji odpočinout, často sáhnu po nějakém thrilleru nebo jiné napínavé četbě... Samozřejmě nepohrdnu ani lehčí četbou. Nejméně mě lákají romantické knihy, i když i tam občas dojde k nějaké výjimce. Doufám, že čtení mě bude bavit ještě dlouho, protože můj seznam je téměř nekonečný... :-)

9 komentářů:

  1. Souhlasím, napsat knihu přes 1000 - takový spisovatel je snad superhrdina :D

    OdpovědětVymazat
  2. Skvělá recenze :) Cizink je moje srdcovka, což si nejde nevšimnou. :)) A na Bubny podzimu jsem se těšila jako malá holka... Kvůli škole jsem se k ní zatím nedostala, ale hodlám to brzy napravit. A jak vidím, mám se na co těšit. .) Plusem série je, že ani po několika dílech a milionech stran příběh neupadá a stále je stejně zajímavý a propracovaný. Spisovatel - superhrdina = také souhlasím. ♥

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. dekuji :-) prave, celkem to ma zatim devet dilu a porad nam ma co sdelit... :-)

      Vymazat
  3. Cizinku všichni zbožňují, já ji mám doma snad osm let (netušim jestli je to možné, nevím kdy u nás byla prvně vydaná, ale mám to staré vydání :-D) a ještě jsem ji prostě nečetla, ale myslím, že bych to mohla letos zkusit. :-D Respektive jsem ji rozečetla a po pár stranách odložila, protože mě to moc nebavilo. Teď nevím jestli je dobré se do ní pouštět, když má tolik dílů...:/ Mám rozečteno moc sérií a málo peněz. :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. no to je vzdycky dilema u tech delsich serii... ale ja jsem nadmiru spokojena a jsem rada, ze jsem na knihu narazila :-)

      Vymazat
  4. Těch posledních sto stran je škoda, ale i tak se na knihu šíííleně těším. Ale zatím si ji nechci kupovat. Co kdyby náhodou byla na podzim seriálová obálka a ladilo mi to tak do série? :D I když možná si zatím půjčím to starší vydání v knihovně... to čekání je vážně hrozné... i když uznávám, že si za to mohu sama :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. no na podzim rozhodne bude serialova obalka, ale me se nechtelo cekat :-) ja mam radsi tyhle verze

      Vymazat
    2. Taky se mi tahle verze líbí, ale když už mám první tři díly s seriálovou obálkou, tak chci aby to ladilo :D

      Vymazat

Každý vzkaz pro mě znamená mnoho, často vykouzlí úsměv na tváři a rozhodně potěší. Děkuji každému, kdo pro mě ztratí pár vteřin života :-)




@lucylillianne