MŮJ ZÁPISNÍK

RECENZE KNIH

FILMOVÉ A SERIÁLOVÉ HODNOCENÍ

PEČENÍ A VAŘENÍ

05 června, 2024


Příběh ženy, která upadla do spánku po hrůzném činu na dlouhé čtyři roky. A dokud se neprobudí, nikdo nemůže skutečně dokázat, zda je vina nebo ne. Po letech se ji lékaři snaží probudit a přijít na pachatele vraždy i na to, proč tak dlouho spí. 

Text je hodně krátký, kapitoly obvykle tak na tři až pět stránek. To mi docela vyhovovalo, protože se to díky tomu snáz četlo a díky přeskakování mezi pohledy postav, tyhle kapitolky docela budovaly napětí. Co mi trošku vadilo, tak strohost textu, taková neosobnost, spíše jakoby šlo o nějaké poznámky či osnovu. 

Dějově to šlo raz dva. Hodně rychlé vysvětlování a vyprávění, které právě vzhledem k té délce plynulo strašně zrychleně. Občasné náznaky mě udržovaly pořád ve střehu, protože prostřednictvím těchto poznámek bylo jasné, že se stalo něco víc, co je potřeba odhalit. Nicméně na druhou stranu mají postavy zvláštní chování a myšlenkové pochody. Často se ztrácí hranice mezi realitou a představami, takže jsem měla chvílemi pocit, že všichni tak nějak ztrácí rozum a blbnou. 

Celé je to o psychologii, emocích, pocitech, představivosti, lidském chování. Ale také o tom, jak se s lidmi snadno manipuluje, jak se lehce dají ovlivnit něčí názory, o davové mánii... V podstatě se to zabývá těmito tématy více než postavami. Po celou dobu to hraje na určitou notu, odklání fakta, míchá události, spřádá domněnky. Neměla jsem tušení, kam to celé může vést. Posledních asi padesát stránek stálo za přečtení nejvíc. Konečné rozuzlení, rozplétání pravdy, neskutečné slepování střípků, až to došlo do bodu, který jsem neočekávala vůbec. Neuvěřitelný konec. Přesto zpracování zbytku textu není úplně ideální a lákavé, takže rozhodně nemůžu hodnotit plným počtem.

 

Odkaz na instagramový příspěvek a komentáře


Za recenzní výtisk děkuji nakladatelství Metafora.



Pokud vás článek zaujal, můžete sdílet

Lucy Lillianne
V posledních letech jsem neskutečně podlehla knihám. Nejen jejich čtení, blogování o nich, ale i nakupování. Ráda si rozšiřuji knihovničku a velice mě mrzí, když vidím tolik knih, které nemohu mít. Přesto jsem ráda za každý kousek, který se mi dostane do rukou. Největší radost mi dělají žánry fantasy a sci-fi, v poslední době hodně ujíždím na apokalyptických a dystopických knihách a když si potřebuji odpočinout, často sáhnu po nějakém thrilleru nebo jiné napínavé četbě... Samozřejmě nepohrdnu ani lehčí četbou. Nejméně mě lákají romantické knihy, i když i tam občas dojde k nějaké výjimce. Doufám, že čtení mě bude bavit ještě dlouho, protože můj seznam je téměř nekonečný... :-)

0 komentář(ů) v diskuzi:

Okomentovat

Každý vzkaz pro mě znamená mnoho, často vykouzlí úsměv na tváři a rozhodně potěší. Děkuji každému, kdo pro mě ztratí pár vteřin života :-)




@lucylillianne