MŮJ ZÁPISNÍK

RECENZE KNIH

FILMOVÉ A SERIÁLOVÉ HODNOCENÍ

PEČENÍ A VAŘENÍ

07 dubna, 2024

 

Tentokrát jsem zkoušela udělat dort pro někoho jiného než pro mamku. A co jiného jejímu manželovi vyrobit než soudek s alkoholem, že :-). Pro chlapy asi ideální... Samozřejmě to má své mouchy a kdejaká cukrářka by to měla mnohem krásnější, ale hlavní je vždycky chuť.


Narozeninový dort

Upekla jsem piškotový korpus, rozřezala na 5 plátů. Ty jsem tentokrát slepovala pouze krémem bez marmelády, aby byla nějaká změna. Mezi dvě vrstvy jsem ještě nakrájela na drobno ananas z konzervy pro lepší chuť. Zbylým krémem jsem potřela celý dort kolem dokola a nahoře při kraji jsem vytvořila z krému kopečky, ze kterých jsem potom udělala takový rantl.

Potom jsem z fondánu tvořila pásy jako dřevěná prkna, která jsem něčím ostřejším trošku "poškrábala", aby to víc vypadalo jako dřevo. Máslové kopečky nahoře jsem pak přihrnula k fondánu, aby lépe držel a vytvořil okraj kvůli želé.

Do forem na led jsem uvařila a nalila čiré dortové želé. Pro jistotu jsem toho udělala půl litru a použila tři formy, kdyby se nějaké nepovedly, tak aby zůstalo dost na dort. Mezitím jsem ze zbylého fondánu udělala obruč, kterou jsem přilepila troškou krému, stačí opravdu jen malá vrstvička. Obruč jsem pak štětcem potřela rozpuštěnou čokoládovou polevou, aby byla tmavší než zbytek fondánu. A dala jsem dort chvíli chladit do lednice.

Potom jsem nahoru naaranžovala lahvičky s alkoholem, uvařila další želé (250ml), které jsem pak chládnoucí nalila nahoru okolo lahví a rychle zasypala želé kostkami ledu.


Suroviny: 1x fondán, ananas, čokoládová poleva, dortové želé

 

Piškotový korpus 

- použila jsem dortovou formu o průměru 26cm a pekla jsem to na dvě dávky, protože po první se mi to zdálo málo. Celkem jsem měla pět plátů piškotu.

Suroviny na 3 pláty: 6 vajec, 6 lžic cukru moučka, 2 lžíce oleje, 6 lžic polohrubé mouky, 3 lžičky prášku do pečiva

Suroviny na 2 pláty: 4 vejce, 4 lžíce cukru moučka, 1 lžíce oleje, 4 lžíce polohrubé mouky, 2 lžičky prášku do pečiva

Postup: Vyšleháme žloutky s moučkovým cukrem, přidáme olej, mouku smíchanou s práškem do pečiva a dotuha ušlehaný bílkový sníh. Pečeme v předehřáté troubě asi 15 minut při 180° - 200°. Před vytažením zkontrolujeme špejlí, zda se těsto uprostřed nelepí.


Máslový krém 

- tato dávka vyšla přesně na slepení korpusů, potření shora a na vytvoření kraje nahoře

Suroviny: 300ml mléka, 1 vanilkový pudink, 400g másla, 280g moučkového cukru, 2 vanilinové cukry

Postup: Mléko s rozmíchaným pudinkem na mírném ohni za stálého míchání přivedeme k varu. Povaříme asi dvě minuty, odstavíme a hustou kaši necháme vychladnout. Změklé máslo utřeme s cukrem do pěny. Po lžičkách do něj za stálého míchání dáme vychladlý pudink.

 


sledovat mě také můžete na instagramu díky #lucylilliannevari a #lucylilliannepece
nebo vše pohromadě #lucylilliannevkuchyni








Pokud vás článek zaujal, můžete sdílet

Lucy Lillianne
V posledních letech jsem neskutečně podlehla knihám. Nejen jejich čtení, blogování o nich, ale i nakupování. Ráda si rozšiřuji knihovničku a velice mě mrzí, když vidím tolik knih, které nemohu mít. Přesto jsem ráda za každý kousek, který se mi dostane do rukou. Největší radost mi dělají žánry fantasy a sci-fi, v poslední době hodně ujíždím na apokalyptických a dystopických knihách a když si potřebuji odpočinout, často sáhnu po nějakém thrilleru nebo jiné napínavé četbě... Samozřejmě nepohrdnu ani lehčí četbou. Nejméně mě lákají romantické knihy, i když i tam občas dojde k nějaké výjimce. Doufám, že čtení mě bude bavit ještě dlouho, protože můj seznam je téměř nekonečný... :-)

2 komentáře:

Každý vzkaz pro mě znamená mnoho, často vykouzlí úsměv na tváři a rozhodně potěší. Děkuji každému, kdo pro mě ztratí pár vteřin života :-)




@lucylillianne