MŮJ ZÁPISNÍK

RECENZE KNIH

FILMOVÉ A SERIÁLOVÉ HODNOCENÍ

PEČENÍ A VAŘENÍ

13 března, 2024


Po přečtení anotace jsem čekala něco trošičku jiného. Rozhodně pro mě bylo velkým překvapením, že veliká část postav, okolo kterých se to celé nejvíce točilo, byla věkem mezi šestnácti až devatenácti lety. Takže jsem z počátku byla lehce zaražená a moje nadšení se umenšilo. Nicméně během čtení jsem tuto skutečnost víceméně začala vypouštět z hlavy a kromě zmínek, kdy autor seznamoval čtenáře s někým novým a zmiňoval se, že je tak o tři roky starší než Davian (16 let), tak jsem to ani nevnímala. Nebo jsem se alespoň snažila.

Největší problém mi však dělaly názvy. Měla jsem v nich pěkný guláš v hlavě a dokonce ani po těch víc jak šestistech stránkách jsem minimálně u poloviny tápala (kdyby byla mapa podrobnější, aby se tam místa, města a školy vlezy, bylo by to super). I u postav se často používaly dvě jména, takže to bylo hodně matoucí. Nehledě na to, že spousta z těch pojmů nebyla ani vysvětlena. Očividně šlo o pokus zachovat tajemnost pro další díly.

Mám ráda dlouhé fantasy knihy a většinou mi nevadí ani velké bichle. Obzvlášť, když za to ten příběh stojí. V tomto případě to bylo tak půl napůl. Autor rozehrál opravdu vysokou hru, ale občas děj trochu vázl. Bylo to neskutečně dlouhé a v mých očích tomu chyběla nějaká jiskra, která by mě více vtáhla do děje a mezi postavy. Něco, co by mě chytlo a nepustilo. To tady prostě nebylo. Postavy byly příjemné a sympatické, mnohdy jejich vztahy byly moc optimistické, i přes lži a tajnosti, tak jim to tak nějak naivně klapalo. Svým způsobem mi sedly všechny, největší překvapení však přišlo v podobě Elociena, to jsem vážně nečekala. Caeden mě naopak napadl už hodně dávno. V příběhu vystupuje spousta kladných postav, pak pár na pomezí, kteří jsou tak nějak na hranici dobra a zla, těch vyloženě záporných je zoufale málo.

A jak jsem říkala, v ději se rozehrává něco velkého, což se postupně odhaluje, ale pokaždé se vynoří detail, co cestu hrdinům ztíží, nějaká překážka, ukrytá pravda, proroctví a vize, přátelé i nepřátelé, minulost i budoucnost všech zúčastněných. A taky trochu cesty časem. Je to trošku zmatečné a zamotané, ale to mě na tom zajímalo asi ze všeho nejvíc. Osud, který nelze změnit, všechno je dané, ale přesto se stále snaží o nápravu.

Bohužel přišly i pasáže, které podle mě knihu zbytečně moc prodlužovaly. Někdy mě to vyloženě nudilo a musela jsem se nutit pokračovat. Třeba bitva o hlavní město byla hodně nudná, nicneříkající. Bez emocí a zápalu, nevím, jak lépe to vyjádřit. Myslím, že kdyby byla přeskočena jako spousta jiných detailů, třeba z cest a podobně, vůbec by to nevadilo. Stejně jsem si z toho nic neodnesla. A i když si dlouhé knihy užívám, vždy záleží na způsobu, jakým je text napsán. Na umu autora, jestli dokáže své čtenáře zaujmout a tak obsáhlý počet stránek dostatečně prodat. Tady to funguje jen částečně. Postavy, příběh, hlavní zápletka, všechno bylo moc fajn, ale dlouhý děj, který nedokáže při takové délce udržet pozornost je spíše na škodu. Stejně jako moc pojmů, zbytečné množství návratů do minulosti a všelijakých odboček.
 

Odkaz na instagramový příspěvek a komentáře



 Za recenzní knihu děkuji nakladatelství Host.



Pokud vás článek zaujal, můžete sdílet

Lucy Lillianne
V posledních letech jsem neskutečně podlehla knihám. Nejen jejich čtení, blogování o nich, ale i nakupování. Ráda si rozšiřuji knihovničku a velice mě mrzí, když vidím tolik knih, které nemohu mít. Přesto jsem ráda za každý kousek, který se mi dostane do rukou. Největší radost mi dělají žánry fantasy a sci-fi, v poslední době hodně ujíždím na apokalyptických a dystopických knihách a když si potřebuji odpočinout, často sáhnu po nějakém thrilleru nebo jiné napínavé četbě... Samozřejmě nepohrdnu ani lehčí četbou. Nejméně mě lákají romantické knihy, i když i tam občas dojde k nějaké výjimce. Doufám, že čtení mě bude bavit ještě dlouho, protože můj seznam je téměř nekonečný... :-)

0 komentář(ů) v diskuzi:

Okomentovat

Každý vzkaz pro mě znamená mnoho, často vykouzlí úsměv na tváři a rozhodně potěší. Děkuji každému, kdo pro mě ztratí pár vteřin života :-)




@lucylillianne