MŮJ ZÁPISNÍK

RECENZE KNIH

FILMOVÉ A SERIÁLOVÉ HODNOCENÍ

PEČENÍ A VAŘENÍ

17 března, 2024


Druhý díl se četl už lépe a to především díky tomu, že jsem věděla, do čeho jdu. Jaký bude příběh, text a postavy, takže jsem ho vnímala jinak. Už od počátku to bylo čtivé, ale přesto hlavně velká výplň. Nejvíc se stránky zabývaly Caedenem, jeho vzpomínkami, což tvořilo obrovskou část. Tyto odstavce zalepovaly mnoho mezer v příběhu, šlo o návraty do minulosti, které mnohé vysvětlily. Bylo jich však hodně a ne každá část podle mě byla tak důležitá. Navíc jsem musela u toho dávat větší pozor, abych si dokázala jednotlivé fragmenty poskládat chronologicky...

Co se týče ostatních postav, ty měly o něco méně prostoru a téměř víc jak polovinu času se u nich projevoval minimální proces vývoje. Spíše jsem měla pocit, jakoby šlo především o pátrání po střípcích, které dávaly dohromady. V podstatě se dostávaly ke Caedenově minulosti, ale mnohem pomaleji. Vzhledem k tomu, že jeho dřívější život začal hodně zasahovat do přítomnosti, ovlivňovalo to i další dění. 

Přestože se tato kniha věnuje právě vysvětlování, doplňování chybějících informací a vzpomínkám, jde o neskutečně dlouhou výplň a posun je hodně pomalý, začalo to být v tomto bodě fakticky napínavé a zajímavé. Konečně jsem se do toho dostala, a na rozdíl od prvního dílu, kdy šlo o pomalé vykreslování obsahu, mě to teď pomalu pohlcovalo. Nemohla jsem přestat číst a zvědavost prostě vítězila.

Měla jsem však jeden problém a to s orientací v linkách z minulosti. Šlo především o Veneráty, dlouhověké bytosti a jednoho z bohů, Ela. Občas jsem zjišťovala, že jsem dost zmatená z toho, kdo vlastně stál na jaké straně. Kdo chtěl svět chránit a kdo zničit. Nevím, kde byl zádrhel, jestli v textu, překladu, v množství všech těch odboček a linek, nebo to prostě moje hlava nestíhala pobrat. Byla jsem z toho trošku dezorientovaná.

Chvílemi to vypadá, jakoby těch problémů a odboček přibývalo zbytečně moc, nesmyslně. Jenže nakonec budete vyvedeni z omylu, jelikož autor využije snad úplně všeho co zmínil a pospojuje to hezky dohromady. Jakmile se prokoušete první knihou, seznámíte se s daným světem, lidmi, magií a základní problematikou, pokračování už vás vyloženě strhne. Takže tomu odpustíte tu spoustu stránek a miliony informací a budete si děj užívat. Protože je to obrovský a bohatý příběh. A posledních asi dvě stě stránek budete hltat jednu za druhou. Mě to tedy příjemně překvapilo.

 

Odkaz na instagramový příspěvek a komentáře



 Za recenzní knihu děkuji nakladatelství Host.



Pokud vás článek zaujal, můžete sdílet

Lucy Lillianne
V posledních letech jsem neskutečně podlehla knihám. Nejen jejich čtení, blogování o nich, ale i nakupování. Ráda si rozšiřuji knihovničku a velice mě mrzí, když vidím tolik knih, které nemohu mít. Přesto jsem ráda za každý kousek, který se mi dostane do rukou. Největší radost mi dělají žánry fantasy a sci-fi, v poslední době hodně ujíždím na apokalyptických a dystopických knihách a když si potřebuji odpočinout, často sáhnu po nějakém thrilleru nebo jiné napínavé četbě... Samozřejmě nepohrdnu ani lehčí četbou. Nejméně mě lákají romantické knihy, i když i tam občas dojde k nějaké výjimce. Doufám, že čtení mě bude bavit ještě dlouho, protože můj seznam je téměř nekonečný... :-)

0 komentář(ů) v diskuzi:

Okomentovat

Každý vzkaz pro mě znamená mnoho, často vykouzlí úsměv na tváři a rozhodně potěší. Děkuji každému, kdo pro mě ztratí pár vteřin života :-)




@lucylillianne