MŮJ ZÁPISNÍK

RECENZE KNIH

FILMOVÉ A SERIÁLOVÉ HODNOCENÍ

PEČENÍ A VAŘENÍ

21 února, 2024


Do knihy jsem šla s naprosto minimálním očekáváním. Zlákala mě anotace i obálka, ale po předchozích pokusech s některými autory, jsem se docela obávala, abych nebyla opět zklamaná. Po dvou letech odkládání jsem nakonec zkusila přečíst první kapitolu.

Přečetla jsem kousek, který mě zaujal a pak už to šlo samo. Původně jsem si chtěla jen udělat lepší představu, zda to za to bude stát, ale příběh mě už nepustil. Začetla jsem se a o odložení už nemohla být řeč.

Chvíli mi trvalo pochopit svět, magii a prachmistry, ale nijak zvlášť dlouho. Této sérii předchází ještě jedna, kde bych se o tom nejspíš dozvěděla více, ale ta mě teprve čeká. Kniha byla už od prvních stran velice čtivá, nabitá akcí a velice poutavá. Ani na chvíli jsem se nenudila, protože se neustále něco dělo. Každá maličkost, každý dialog a skutek, vše mělo význam i své následky. Žádná hluchá místa, vycpávkový text, který by to zbytečně prodlužoval. Všechno bylo důležité a tvořilo obrázek o hlavních postavách. V příběhu nejde tolik o vztahy, ale spíš o vyšší cíle, politiku, intriky uvnitř země, až se to pomalu přelévá ve větší problémy jako útok cizího státu.

Nejdřív to působí jako vnitřněpolitická hra, problémy jednoho města, nekalosti z vyšších míst a řešení problémů s chudou částí obyvatelstva, která začala jaksi ztěžovat život ostatním. Z počátku to vypadá, že půjde jen o toto a revoluci, která by změnila poměr sil nebo ještě lépe, změnila vedení města. Jenže zdání může klamat. V momentě, kdy se za hradbami objeví námořní lodě, hra se přesouvá jinam a vnitřní půtky ustupují větší hře.

Postavy mi sedly naprosto všechny. Různé charaktery, od těch správných po padouchy, takže jsem si výjimečně oblíbila snad všechny. Každý hrál svou roli. Ale každý má svá tajemství, takže si myslím, že o další neočekávané zvraty nebude ještě nouze.

Musím říct, že kniha nakonec pro mě byla velkým překvapením. Nečekala jsem, že se takhle chytnu, že mě to tak moc bude bavit a už vůbec jsem nečekala, že najdu takhle výborně napsanou, vymyšlenou a vypracovanou fantasy. Já vlastně, po dlouhé době, nemám absolutně to vytknout.
 

Odkaz na instagramový příspěvek a komentáře




Pokud vás článek zaujal, můžete sdílet

Lucy Lillianne
V posledních letech jsem neskutečně podlehla knihám. Nejen jejich čtení, blogování o nich, ale i nakupování. Ráda si rozšiřuji knihovničku a velice mě mrzí, když vidím tolik knih, které nemohu mít. Přesto jsem ráda za každý kousek, který se mi dostane do rukou. Největší radost mi dělají žánry fantasy a sci-fi, v poslední době hodně ujíždím na apokalyptických a dystopických knihách a když si potřebuji odpočinout, často sáhnu po nějakém thrilleru nebo jiné napínavé četbě... Samozřejmě nepohrdnu ani lehčí četbou. Nejméně mě lákají romantické knihy, i když i tam občas dojde k nějaké výjimce. Doufám, že čtení mě bude bavit ještě dlouho, protože můj seznam je téměř nekonečný... :-)

0 komentář(ů) v diskuzi:

Okomentovat

Každý vzkaz pro mě znamená mnoho, často vykouzlí úsměv na tváři a rozhodně potěší. Děkuji každému, kdo pro mě ztratí pár vteřin života :-)




@lucylillianne