MŮJ ZÁPISNÍK

RECENZE KNIH

FILMOVÉ A SERIÁLOVÉ HODNOCENÍ

PEČENÍ A VAŘENÍ

31 ledna, 2024


První řádky mě trochu zklamaly, protože jsem čekala, že bude kniha pokračovat přesně tam, kde předchozí skončila. Že půjde o přímou návaznost. Jenže jsem se dozvěděla, že uplynuly už asi tři roky a byla jsem vhozena do 'nového' prostředí a dynamiky postav, které se zde za to dobu staly. I když je pravda, že na vývoji vztahů hlavní čtveřice ty tři roky moc poznat nejsou...

Většina knihy je taková vysvětlovací. Do hlavních rolí se nyní hlásí nové postavy, významné a velké, které ovlivňovaly chod světa před spoustou století. Jenže jejich příchod znamená nové problémy a ne zrovna malé. Sice se stanou nějaké ty větší zvraty a nechci říkat, že nejsou důležité, ale při čtení ihned cítíte, že jsou takové vycpávkové. Nutí čtenáře číst dál a zjišťovat následující dění, ale všem musí být jasné, že jde jen o přípravu na třetí dějství.

Postupně to přechází i v takové malé filozofování, které se dá uplatnit kdekoli, i v našem světě. Lidé mají zlo a zkaženost v sobě. Nedá se tomu utéct ani tomu předejít. Má tedy smysl se snažit o lepší svět? Bojovat? Skládat oběti? Je to zbytečné nebo to naopak znamená, že s každým velkým činem přijde zlepšení, i když jen časově omezené, ale které znamená alespoň na chvíli krok vpřed? A je možné dosáhnout dobrého zlem?

O zvraty není rozhodně nouze. Neustále se něco děje, většina událostí se však točí stále kolem skribování, což časem jednak začne nudit a jednak není vždy jednoduché sledovat všechny ty myšlenkové pochody. Jako bych Čaropisci • Robert Jackson Bennettbyla zase ve škole a nechápala probírané učivo. Hrdinové mají velkolepé nápady a když spojí síly, jsou z nich téměř géniové. Nicméně i tak někdy vznikne problém pochopit, jak se k nějakému tomu postupu vlastně dopracovali nebo proč ho takto provedli.

Druhý díl pospojoval zase spoustu momentů a lidí, už je to i mnohem temnější a dramatičtější, ale to hlavní čtenáře teprve čeká. Proto hodnotím tuto knihu o něco slaběji, i přestože se na závěr moc těším... 3.5*

Odkaz na instagramový příspěvek a komentáře



 Za recenzní knihu děkuji nakladatelství Host.



Pokud vás článek zaujal, můžete sdílet

Lucy Lillianne
V posledních letech jsem neskutečně podlehla knihám. Nejen jejich čtení, blogování o nich, ale i nakupování. Ráda si rozšiřuji knihovničku a velice mě mrzí, když vidím tolik knih, které nemohu mít. Přesto jsem ráda za každý kousek, který se mi dostane do rukou. Největší radost mi dělají žánry fantasy a sci-fi, v poslední době hodně ujíždím na apokalyptických a dystopických knihách a když si potřebuji odpočinout, často sáhnu po nějakém thrilleru nebo jiné napínavé četbě... Samozřejmě nepohrdnu ani lehčí četbou. Nejméně mě lákají romantické knihy, i když i tam občas dojde k nějaké výjimce. Doufám, že čtení mě bude bavit ještě dlouho, protože můj seznam je téměř nekonečný... :-)

0 komentář(ů) v diskuzi:

Okomentovat

Každý vzkaz pro mě znamená mnoho, často vykouzlí úsměv na tváři a rozhodně potěší. Děkuji každému, kdo pro mě ztratí pár vteřin života :-)




@lucylillianne