MŮJ ZÁPISNÍK

RECENZE KNIH

FILMOVÉ A SERIÁLOVÉ HODNOCENÍ

PEČENÍ A VAŘENÍ

22 ledna, 2024

  

První stránky byly trošku rozpačité, protože jsem spadla do světa, kterému jsem vůbec nerozuměla. Úvod začal jako popis loupeže a všechny ty pojmy, které v průběhu padly, mi absolutně nedávaly smysl. Důležité bylo nevzdávat se, vydržet zdlouhavější úvod a pokračovat, než zjistím něco víc.

První informace k pochopení jsem dostala až někde za stránkou šedesát, kdy mě to začalo dost bavit a čtivost začala nabírat na intenzitě. Konečně bylo vysvětleno jak co funguje, co je co, že existuje určitý druh magie a tak podobně. Začala jsem sbírat střípky a sestavovat úplně nový svět s inovativními "kouzly".

Jak jsem se postupně dostávala dál a dál, začala jsem si uvědomovat, že magie, která přetvářela neživé předměty a jejich funkce, mi vlastně připomíná programování. Jakoby autor vzal svět počítačů, jejich funkce a přepsal to do existence nového fantasy světa. Na to, aby určití lidé (programátoři) upravovali věci a jejich funkčnost, aby předměty dělaly i věci, na které nebyly stvořeny, používali skriby. Což je vlastně nějaký symbolický text (programovací jazyk) napsaný přímo na věcech. Postupně jsem v tom viděla tuhle symboliku čím dál častěji. A tato magie nejvíce nutila všechno porušovat zákony fyziky.

Co se týče děje, bylo to něco docela jiného, než ve fantasy obvykle čtu. Postavy byly sympatické a dost mi padly do noty, popis vzhledu nebyl důležitý, takže nemůžete mít tak docela představu o tom, jak vypadají, kromě pár zmíněných detailů. Charakter uhádnete téměř ihned díky vývoji děje, který v tomto případě má nejvíc prostoru. Průběžně se dvě strany společnosti spojí, aby odhalily nekalosti strany třetí. Ale zjistit, co se vlastně děje a kdo za tím stojí, chvíli trvá. Takže se z toho chvílemi stává i taková detektivka. 

Po obsahové stránce to bylo nápadité, napínavé, zároveň něco nového a svým způsobem vtahující do středu dění. Rozhodně příběh, který má svou váhu a prostor k zamyšlení. Jakmile jsem se dostala přes počáteční nejasné části, začala jsem se více sžívat s prostředím a postavami, nedokázala jsem se odtrhnout. Zajímalo mě, co všechny ty tajné předměty dělají, co se stalo v historii, kterou už sami lidé neznají, jaké intriky se dějí za zdmi různých společností, kdo je Sancie a kdo nakonec tahá za všechny ty nitky. Na konci čtenář dostane spoustu informací, které vše objasňují, ale ještě není čas vytáhnout veškerá esa z rukávu. A tak je nutné přinést další nevysvětlené věci, aby bylo nutné číst další knihu. Hra teprve začíná. Nakonec jsem vážně překvapená, jak mě to bavilo a můžu jedině doporučit.

 

Odkaz na instagramový příspěvek a komentáře



 Za recenzní knihu děkuji nakladatelství Host.



Pokud vás článek zaujal, můžete sdílet

Lucy Lillianne
V posledních letech jsem neskutečně podlehla knihám. Nejen jejich čtení, blogování o nich, ale i nakupování. Ráda si rozšiřuji knihovničku a velice mě mrzí, když vidím tolik knih, které nemohu mít. Přesto jsem ráda za každý kousek, který se mi dostane do rukou. Největší radost mi dělají žánry fantasy a sci-fi, v poslední době hodně ujíždím na apokalyptických a dystopických knihách a když si potřebuji odpočinout, často sáhnu po nějakém thrilleru nebo jiné napínavé četbě... Samozřejmě nepohrdnu ani lehčí četbou. Nejméně mě lákají romantické knihy, i když i tam občas dojde k nějaké výjimce. Doufám, že čtení mě bude bavit ještě dlouho, protože můj seznam je téměř nekonečný... :-)

0 komentář(ů) v diskuzi:

Okomentovat

Každý vzkaz pro mě znamená mnoho, často vykouzlí úsměv na tváři a rozhodně potěší. Děkuji každému, kdo pro mě ztratí pár vteřin života :-)




@lucylillianne