MŮJ ZÁPISNÍK

RECENZE KNIH

FILMOVÉ A SERIÁLOVÉ HODNOCENÍ

PEČENÍ A VAŘENÍ

18 června, 2023

Moc • John Gwynne

neděle, června 18, 2023 čeká na komentář

Příběh jako takový mě opravdu bavil. Autor má určitou představu o svém světě, i když ne vždycky to dokázal dokonale sepsat. Ale nápad, dění samotné i postavy mě lapily. Ze začátku byl boj se zorientovat, co kapitola, to jiný pohled. A někdy se pohledy střídaly příliš rychle. Takže mi chvíli trvalo, než jsem jednotlivé lidi dokázala zařadit do různých království...

Samozřejmě mám spoustu výhrad. Už od samotné myšlenky toho, že si všechny postavy tykají (snad to není překladem). Ale jsou určitá postavení, ze kterých by byla cítit větší hloubka a úcta k těmto osobám, kdyby se jim spíše vykalo, především co se týče králů, šlechty a podobně. Téma šikany se hodně omílalo a opakovalo. A věrnost mezi postavami? No nevím, ale k přátelství je většinou potřeba více než jednodenní známost. Nebo ochota položit ihned život za prince, kterého sotva poznal... V některých chvílích jsem skrz tu naivitu měla pocit, jako bych četla fantasy pro mládež.

Potom jsem trošku ztrácela přehled v případných skocích z jedné scény do druhé. Občas měl autor tendence nakousnout nějakou informaci třeba dvěmi větami a hop, byl zase někde jinde třeba o pár hodin. Od začátku knihy se časově posouváme o měsíce až roky. Někdy je náročnější úseky sledovat, jelikož ne vždy je to vyloženě zmíněno. Důraz je spíš kladen na děj a vývoj postav a samozřejmě pozvolné vysvětlování, co se odehrává, proč a kam to zhruba směřuje.

Velice oceňuji, že autor nehloubá nad bitvami, kterým by měl potřebu věnovat desítky stránek. Sepíše to hlavní, aby čtenář pochopil jednotlivé události, ale věnuje se hlavně pokroku a vývoji situace.
Co autor zatím moc neumí, tak budování napětí. V podstatě hned v momentě, kdy čtete o nějakém momentu, o zvratu a podobně, hned víte na čem jste nebo to na sto procent dokážete ihned uhádnout. Žádná překvapení, tedy téměř, postupné odhalování, nic. A to mě občas zamrzelo, protože by hned kniha stoupla o hvězdičku výš. Konec to celé možná i vynahradil, tam s odpočtem posledních stránek budete netrpělivě čekat, co ještě stihne sepsat.

Kniha má mnoho vad na kráse. Je spousta prostoru na vylepšení. Ale musím se přiznat, že když jsem nad ni vážně sedla a vydržela číst, tak mě bavila a dokázala udržet při čtení. Autor rozehrál strašně moc linek, některé se postupem času spojily, jiné se teprve projeví. Promyšlené to má opravdu hodně a jeho plány musí být ještě větší. A to, co dělá chudákům postavám... Poslední stránky už jsem bojovala, ale jen kvůli tomu, že nemám pokračování...

Odkaz na instagramový příspěvek a komentáře


 Za recenzní knihu děkuji nakladatelství Host.



Pokud vás článek zaujal, můžete sdílet

Lucy Lillianne
V posledních letech jsem neskutečně podlehla knihám. Nejen jejich čtení, blogování o nich, ale i nakupování. Ráda si rozšiřuji knihovničku a velice mě mrzí, když vidím tolik knih, které nemohu mít. Přesto jsem ráda za každý kousek, který se mi dostane do rukou. Největší radost mi dělají žánry fantasy a sci-fi, v poslední době hodně ujíždím na apokalyptických a dystopických knihách a když si potřebuji odpočinout, často sáhnu po nějakém thrilleru nebo jiné napínavé četbě... Samozřejmě nepohrdnu ani lehčí četbou. Nejméně mě lákají romantické knihy, i když i tam občas dojde k nějaké výjimce. Doufám, že čtení mě bude bavit ještě dlouho, protože můj seznam je téměř nekonečný... :-)

0 komentář(ů) v diskuzi:

Okomentovat

Každý vzkaz pro mě znamená mnoho, často vykouzlí úsměv na tváři a rozhodně potěší. Děkuji každému, kdo pro mě ztratí pár vteřin života :-)




@lucylillianne